ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Inovace a technologie Udržitelná architektura Odstartovala druhá etapa unikátního projektu Modřanský cukrovar. Standardem jsou technologie snižující energetickou náročnost

Odstartovala druhá etapa unikátního projektu Modřanský cukrovar. Standardem jsou technologie snižující energetickou náročnost

Odstartovala druhá etapa unikátního projektu Modřanský cukrovar. Standardem jsou technologie snižující energetickou náročnost
12. 1. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová

Druhá etapa Modřanského cukrovaru nabídne 126 bytových a 6 nebytových jednotek. Komplex společnosti Skanska se bude pyšnit především promyšlenou modrozelenou infrastrukturou, nejnižší energetickou náročností budov PENB – A i certifikací BREEAM. Roli generálního architekta zastává v celém projektu ateliér Chybík + Krištof. Dokončení je v plánu do konce roku 2025.

Celý projekt bude rozdělen na čtyři bytové sekce, kde budou převažovat nejžádanější byty, tedy 2kk až 4kk. Nechybí ale ani malometrážní 1kk, největší 5kk nebo takzvané townhouse byty, tedy moderní lofty, které nabídnou privátní přístup přímo z vnitrobloku. Všechny byty mají předzahrádku, terasu nebo balkon, prémiové byty v ustupujících patrech pak disponují velkou terasou s pergolou a přípravou na vířivku. V podzemních podlažích budou sklepy, servisní místnosti, garáže s přípravou pro nabíjecí stanice pro elektromobily, ale také zázemí pro úpravnu šedé vody. Ta přímo v domě přečistí a recykluje použitou vodu z koupelen a vrátí ji zpět do bytů ke splachování WC nebo k praní v automatických pračkách. V parteru vyroste 6 komerčních jednotek. 

„V Modřanském cukrovaru aplikujeme novinky, které očekáváme, že se do budoucna stanou standardem rezidenční výstavby. Patří sem využití obnovitelných zdrojů, prefabrikace, digitalizace, robotika, ale i nové pracovní postupy, které přinášejí zvýšení produktivity a kvality výstavby,“ uvedl Petr Dušta, seniorní projektový manažer Skanska Residential. 

Projekt počítá s propracovaným systémem hospodaření s pitnou, dešťovou i užitkovou vodou. Díky všem instalovaným technologiím bude předpokládaná spotřeba pitné vody v areálu nižší o 53 %, tj. 59 l vody denně na obyvatele. 

Skanska také klade důraz na recyklaci materiálů a využívá rebetong, beton vyráběný z recyklátu namísto nově těženého kameniva. Jedná se o způsob upcyklace, kdy hodnota recyklovaného materiálu díky vhodnému využití stoupá. 

Udržitelnost společnost Skanska uplatňuje i v interiérech. Do bytů chce instalovat zdravé a udržitelné materiály s certifikáty EPD, FSC a PEFC. V rámci interiérových standardů naleznou noví majitelé sérii slinutých keramických dlaždic LINKA návrháře Maxima Velčovského, podlahové topení, bezfalcové vyšší dveře, velká okna se sníženým parapetem, ale také bezpečnostní vstupní dveře. Praktickým pomocníkem bude chytrý videotelefon, který umožní otevírání vstupních dveří čipem, nastavit si face ID a pokud přijede návštěva, je možné vytvořit i přístupový QR kód.

„Obyvatelé Modřanského cukrovaru získají ve svém novém bytě i systém chytré domácnosti. Základem je dálkové ovládání žaluzií a topení, ve standardu bude také tzv. odchodové tlačítko, které pomáhá šetřit spotřebu energií, když nikdo není doma“, doplňuje Lukáš Maděra, ředitel prodeje a zákaznické péče Skanska Residential.

Architekturu celého komplexu má na starosti ateliér Chybík + Krištof, ke spolupráci přizval developer ale i studio Loxia.

Součástí projektu bude polootevřený vnitroblok s parkem vhodný pro komunitní setkávání. V areálu dále vznikne také centrální náměstí, amfiteátr, a dojde i k revitalizaci vltavského nábřeží. Za výslednou podobou veřejných prostranství stojí ateliér Flera Ferdinanda Lefflera. V areálu budou po dokončení výstavby instalovány také umělecké prvky, které vzešly z veřejné umělecké soutěže ART.cukrovar.

Mohlo by vás zajímat

Architektura a urbanismus
24 m 15 s

Petr Dušta, Ondřej Mundl a Eva Tylová nad projektem Modřanský cukrovar

Modřanský cukrovar je unikátní projekt společnosti SKANSKA, který jako první rezidenční čtvrť v České republice nabídne dokonalý systém péče o vodu a zeleň. Tento udržitelný projekt přinese jedinečnou kulturu bydlení od umístění na brownfieldu přes využití recyklovaných materiálů během výstavby až po energeticky úsporný provoz. Lokalita se nachází v Praze – Modřanech v těsné blízkosti na pravém břehu řeky Vltavy. Jedná se brownfield se zajímavou industriální historií. O proměně této lokality hovořili u jednoho stolu Petr Dušta, senior manažer společnosti Skanska Reality, Ondřej Mundl, architekt ze studia Chybik+Kristof Architects & Urban Designers a Eva Tylová, místostarostka městské části Praha 12.

Mohlo by vás zajímat

Architekti
14 m 07 s

Petr Michálek, generální ředitel Skanska Reality

Vystudovaný stavební inženýr Petr Michálek přešel do rezidenčního developmentu Skanska Reality ze stavební části Skanska a.s., kde působil více než patnáct let nejprve v oblasti financování a strategických investic, posléze jako výkonný ředitel divize a člen vedení.

Mohlo by vás zajímat

Města a urbanismus
17 m 44 s

Atelier Flera (Ferdinand Leffler)

Ferdinand Leffler je zakladatel krajinářského ateliéru Flera. Na České zemědělské univerzitě vystudoval obor Krajinné inženýrství, aplikovaná ekologie. Následně na Agronomické fakultě obor Okrasné zahradnictví. Spoustu zkušeností získal v zahraničí, především v Americe. Flera je atelier zahradních a krajinných architektů, kteří vytvářejí projekty od soukromých teras, rodinných zahrad až po zámecké parky či zeleně širšího urbanistického celku.

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti
15 m 03 s

Ondřej Chybík a Michal Krištof

Na vysoké škole spolu soupeřili, zlom a následná spolupráce přišla až po stážích v zahraničí. Architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof založili architektonickou kancelář Chybik+Kristof Architects & Urban Designers v roce 2010 a už o tři roky později zvítězili ve veřejné soutěži na pavilon České republiky na světové výstavě EXPO v Miláně.

Mohlo by vás zajímat

Architekti
11 m 48 s

LOXIA architects (Jana Mastíková)

Může být architektura vášní? Podle architektky společnosti LOXIA Jany Mastíkové rozhodně ano. Sama přiznává, že miluje ten pocit, kdy usedá k prázdnému papíru a začíná tvořit návrh. „Když potom stojíte a promítnete si ten okamžik od první čáry a vidíte ten dům stát, to je ta nádhera a ta vášeň,“ říká autorka projektu Suomi Hloubětín nebo chystané přeměny nevzhledného brownfieldu mezi Strakonickou ulicí v Praze a železniční tratí.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie
14 m 00 s

Rozhovor: Designér Maxim Velčovský o nové kolekci keramických dlaždic s názvem Linka

Designérem nové kolekce slinutých keramických dlaždic s názvem Linka české značky RAKO je významný český designér Maxim Velčovský. Jeho výtvarné počiny jsou součástí sbírek významných evropských muzeí v Mnichově, Berlíně či Londýně. Pracuje rád s materiály, jako je sklo či porcelán. Ke keramice má velmi blízko, neboť keramiku studoval jak na střední, tak na vysoké škole. Navíc je uměleckým ředitelem významné české sklářské společnosti. Design obkladu ale navrhoval poprvé.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Odstartovala stavba první etapy Modřanského cukrovaru

Začala první z celkem šesti etap stavby Modřanského cukrovaru v Praze. Tento rezidenční projekt vyroste na brownfieldu na pravém břehu řeky Vltavy. Tento project jako první rezidenční čtvrť v České republice nabídne dokonalý systém péče o vodu a zeleň. Přinese take jedinečnou kulturu bydlení od umístění na brownfieldu přes využití recyklovaných materiálů během výstavby až po energeticky úsporný provoz. Modřanský cukrovar je unikátní projekt společnosti SKANSKA.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Tvorba ve veřejném prostranství: Známe vítěze umělecké soutěž ART.cukrovar

Nově vznikající čtvrť Modřanský cukrovar v Praze 12 ozdobí umělecká díla. Porota složená z řad odborníků, umělců a zástupců developera Skanska vyhlásila vítěze umělecké soutěže ART.cukrovar. Ze 122 návrhů byla vybrána čtyři díla, která budou umístěna ve veřejném prostranství.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl