ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Odstartovala stavba první etapy Modřanského cukrovaru

Odstartovala stavba první etapy Modřanského cukrovaru

Odstartovala stavba první etapy Modřanského cukrovaru
3. 7. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Začala první z celkem šesti etap stavby Modřanského cukrovaru v Praze. Tento rezidenční projekt vyroste na brownfieldu na pravém břehu řeky Vltavy. Tento project jako první rezidenční čtvrť v České republice nabídne dokonalý systém péče o vodu a zeleň. Přinese take jedinečnou kulturu bydlení od umístění na brownfieldu přes využití recyklovaných materiálů během výstavby až po energeticky úsporný provoz. Modřanský cukrovar je unikátní projekt společnosti SKANSKA.

Projekt Modřanský cukrovar se stane vlajkovou lodí společnosti Skanska v udržitelné rezidenční výstavbě, která je postavena na sofistikované modrozelené infrastruktuře a aspiruje na vysoké hodnocení v rámci enviromentální certifikace BREEAM.

Do výstavby první etapy investuje společnost 970 milionů korun. Díky udržitelným technologiím slibuje firma citelné úspory na provozních nákladech domácností.  První etapa nabídne ve dvou samostatných blocích 112 bytových jednotek a 7 nebytových prostor. Její dokončení je plánováno na rok 2024. Více než polovina bytů je už prodaná.

„Modřanský cukrovar je premiantem z pohledu hospodaření se základními zdroji jako jsou energie, voda a materiál. Struktura budov, využité technologie, ale i promyšlené drobnosti tu domácnostem mohou citelně snížit provozní náklady. Zvlášť v době zvyšujících se cen energií může být hospodárnost jedním z klíčových ukazatelů při výběru nového bydlení,“ uvedl Petr Michálek, generální ředitel Skanska Reality.

Modřanský cukrovar vyrůstá na brownfieldu po bývalém cukrovaru a bude se jednat o ojedinělý projekt zaměřený na hospodárné bydlení, inovace a dobré sousedské vztahy. Charakteristickým znakem každé etapy jsou udržitelná řešení, která budou tvořit modrozelenou infrastrukturu napříč celým areálem.

Obyvatelé zde naleznou propracovaný systém hospodaření s pitnou, dešťovou i užitkovou vodou. Každá kapka vody se díky propustným povrchům, odvodňování chodníků do průlehů a vhodným terénním úpravám zasákne nebo odpaří, čímž přispívá k lepší kvalitě vzduchu, nebo je svedena do akumulačních nádrží k dalšímu využití.

Výrazným představitelem hospodárnosti projektu je recyklace vody přímo v areálu. Tzv. šedá voda se zde vůbec poprvé na českém trhu vedle splachování toalet může využívat také pro praní v automatických pračkách.

„Připojujeme dvoje rozvody vody a obyvatelé se mohou sami rozhodnout, jaký typ vody chtějí pro praní využívat. V případě recyklované vody se spotřeba pitné vody může redukovat o dalších 6 % z denní spotřeby, která činí cca 109 l na průměrného pražského obyvatele. Když k tomu přičteme ještě splachování recyklovanou vodou, úsporné armatury a využití dešťové a užitkové vody, dostáváme se na číslo 47 % úspory, tj. 51 l vody denně na obyvatele. “ uvedl Miroslav Kobera, Green Business Manager ve Skanska Reality.

Mohlo by vás zajímat

Architektura a urbanismus
24 m 15 s

Petr Dušta, Ondřej Mundl a Eva Tylová nad projektem Modřanský cukrovar

Modřanský cukrovar je unikátní projekt společnosti SKANSKA, který jako první rezidenční čtvrť v České republice nabídne dokonalý systém péče o vodu a zeleň. Tento udržitelný projekt přinese jedinečnou kulturu bydlení od umístění na brownfieldu přes využití recyklovaných materiálů během výstavby až po energeticky úsporný provoz. Lokalita se nachází v Praze – Modřanech v těsné blízkosti na pravém břehu řeky Vltavy. Jedná se brownfield se zajímavou industriální historií. O proměně této lokality hovořili u jednoho stolu Petr Dušta, senior manažer společnosti Skanska Reality, Ondřej Mundl, architekt ze studia Chybik+Kristof Architects & Urban Designers a Eva Tylová, místostarostka městské části Praha 12.

Klíčovým příspěvkem k hospodárnosti je také využití recyklovaného betonu, který Skanska vyrábí ze stavební suti a nahrazuje tak ze 100 % přírodní kamenivo. Úsporu energie podpoří 24 fototermických panelů umístěných na střechách domů. 

Domy vytvoří polootevřený vnitroblok, který bude vyplněn prvky drobné architektury a také mobiliářem pro odpočinek i zábavu dětí a dospělých. Chybět nebude ani nová zeleň a parková úprava. V horním patře jednoho z domů je navíc umístěna sdílená pobytová terasa s posezením, stíněním a okrasnými i užitkovými zvýšenými záhony.

V bytových domech budou převažovat střední a větší byty o dispozicích 2kk až 4kk, nechybí ale ani malometrážní 1kk a největší 5kk.

Domy umožní výhled na řeku z většiny místností a teras. Byty na úrovni vnitrobloku nabídnou soukromé předzahrádky, v posledních patrech jsou střešní zahrady a terasy. Velké byty v ustupujících patrech jsou koncipovány jako bydlení pro náročnou klientelu, v nabídce jsou i mezonety s vlastní saunou.

V podzemních podlažích budou prostory pro ukládání domovního odpadu, sklepy, garáže, úklid, kolárna s kočárkárnou, úpravna šedé vody a místnosti technického vybavení.

Celkem nabídne v budoucnu Modřanský cukrovar téměř 800 bytových jednotek.

Mohlo by vás zajímat:

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl