ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Inovace a technologie Hospodaření s šedou vodou v praxi. Nízká náročnost, vysoká efektivita a minimální provozní náklady!

Hospodaření s šedou vodou v praxi. Nízká náročnost, vysoká efektivita a minimální provozní náklady!

Hospodaření s šedou vodou v praxi. Nízká náročnost, vysoká efektivita a minimální provozní náklady!
22. 9. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Dlouhodobé šetření pitnou vodou se v praxi ukazuje jako velmi efektivní. Například developer Skanska po čtyřech letech fungování vyhodnotil provoz recyklace vody ve svém bytovém projektu Botanica K. Výsledky udávají, že provoz hospodaření s šedou vodou zrecykloval více než 10 milionů litrů pitné vody. Při dnešních cenách to dělá více jak 1 milion korun.

Bytový projekt Botanica K v pražských Jinonicích je v místním měřítku zcela unikátní, a to právě díky systému pro hospodaření s šedou vodou. To znamená, že přečištěná voda z koupelen (konkrétně z umyvadel, van a sprch) je znovu využívána pro splachování toalet. Pokud šedé vody z uvedených zdrojů nestačí, systém je doplněn zachycenou dešťovou vodou či pitnou vodou. 

Developer Skanska Reality ve svých projektech takto chrání životní prostředí již ve třech projektech. Bytové domy v pražských Jinonicích jsou vůbec prvním bytovým projektem v České republice, který začal pitnou vodu recyklovat a zároveň získal doposud nejvyšší hodnocení trvalé udržitelnosti BREEAM na českém trhu. Instalace této technologie se chystá také v Modřanském cukrovaru, kde bude možné vodu využít také pro praní prádla v automatických pračkách.

Co se týká vyhodnocení projektu Botanica K, developer se zaměřil na dva základní ukazatele. Prvním je celkový nátok pitné vody do domu a dalším pak objem šedé vody využité pro splachování WC. Od zprovoznění systému šedé vody ušetřily domácnosti částku, která za současných cen vodného a stočného v Praze přesahuje 1 milion korun. Po odečtení nákladů na provoz a servis tak získává každý byt ročně zhruba tisíc korun.

Výhod systému je ale několik, patří mezi ně nízká náročnost na provoz, vysoká efektivita a minimální provozní náklady. Pravidelná servisní údržba probíhá jednou ročně. „Servisní náklady na rok jsou v průměru 50 tisíc korun pro celý soubor budov, ve kterých je 163 bytových jednotek. Provozní náklady dosahují v průměru 60 tisíc korun za rok, takže na každý byt vychází celkové roční náklady v řádu jednotek stokorun. Systém navíc prokazuje vysokou funkčnost. Je to však nová technologie, takže i my jsme v průběhu fungování museli řešit pár odstávek v důsledku drobných vad, kdy dočasně museli obyvatelé domu splachovat pitnou vodou. Díky tomu jsme se ale se systémem naučili lépe pracovat. Jedná se o drobnosti, kdy u některých typů nádržek jsme například nahrazovali jiný instalační materiál, řešili jsme vadný plovák či poškození čerpadla permeátu“ uvedl Jan Blažek, technolog ze společnosti Koncept Ekotech, která spravuje systémové řešení hospodaření s vodou v budovách Botanica.

Mohlo by vás zajímat

Města a urbanismus

Skanska by měla dokončit novou čtvrť ve Vysočanech do roku 2023

Developerská společnost Skanska plánuje do roku 2023 dokončit novou čtvrť na brownfieldu nedaleko stanice metra Kolbenova v pražských Vysočanech. Ten v roce 2017 koupila od firmy Codeco UK. První část projektu se sto třiceti třemi byty by měla být hotová letos v září, dalších sto devadesát bytů plánuje firma začít stavět v létě. Následovat by mělo jedenáct dalších domů se stovkami bytů. Vyplývá to z dokumentace, kterou firma předložila při posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA).

Mohlo by vás zajímat

Architektura a urbanismus
24 m 15 s

Petr Dušta, Ondřej Mundl a Eva Tylová nad projektem Modřanský cukrovar

Modřanský cukrovar je unikátní projekt společnosti SKANSKA, který jako první rezidenční čtvrť v České republice nabídne dokonalý systém péče o vodu a zeleň. Tento udržitelný projekt přinese jedinečnou kulturu bydlení od umístění na brownfieldu přes využití recyklovaných materiálů během výstavby až po energeticky úsporný provoz. Lokalita se nachází v Praze – Modřanech v těsné blízkosti na pravém břehu řeky Vltavy. Jedná se brownfield se zajímavou industriální historií. O proměně této lokality hovořili u jednoho stolu Petr Dušta, senior manažer společnosti Skanska Reality, Ondřej Mundl, architekt ze studia Chybik+Kristof Architects & Urban Designers a Eva Tylová, místostarostka městské části Praha 12.

Mohlo by vás zajímat

Architekti
14 m 07 s

Petr Michálek, generální ředitel Skanska Reality

Vystudovaný stavební inženýr Petr Michálek přešel do rezidenčního developmentu Skanska Reality ze stavební části Skanska a.s., kde působil více než patnáct let nejprve v oblasti financování a strategických investic, posléze jako výkonný ředitel divize a člen vedení.

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Odstartovala stavba první etapy Modřanského cukrovaru

Začala první z celkem šesti etap stavby Modřanského cukrovaru v Praze. Tento rezidenční projekt vyroste na brownfieldu na pravém břehu řeky Vltavy. Tento project jako první rezidenční čtvrť v České republice nabídne dokonalý systém péče o vodu a zeleň. Přinese take jedinečnou kulturu bydlení od umístění na brownfieldu přes využití recyklovaných materiálů během výstavby až po energeticky úsporný provoz. Modřanský cukrovar je unikátní projekt společnosti SKANSKA.

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Ceny bytů v Praze – centrum je drahé, nejlevnější je jihovýchod metropole

Hledáte nový byt pro sebe či jako investici? Z aktuální analýzy společnosti Skanska vyplývá, kde je nejvíce volných nových bytů a jaké jsou jejich ceny. Prozradíme vám, kde v rámci metropole seženete luxusní bydlení, kde se nachází finančně dostupné standardní byty a za jakou cenu je lze pořídit.

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Developer Skanska Reality v projektech chrání životní prostředí šedou vodou

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl