ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Inovace a technologie Materiály, technologie a konstrukce 3D tisk z betonu byl poprvé v České republice použit při stavbě bytového domu

3D tisk z betonu byl poprvé v České republice použit při stavbě bytového domu

3D tisk z betonu byl poprvé v České republice použit při stavbě bytového domu
24. 7. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová, Skanska Residential Development Europe

Poprvé v České republice našel využití při stavbě bytového domu robot umožňující 3D tisk z betonu. Konkrétně při realizaci bytového domu projektu Modřanský Cukrovar. Tiskárna během dvou hodin vytvořila přímo na staveništi kompletní místnost pro zázemí terasy. Robotický tisk podle odborníků zlepšuje mimo jiné efektivitu, bezpečnost práce a vliv na životní prostředí.

Technologie 3D tisku se v posledních letech velmi rozšířila napříč obory. Konkrétně ve stavebnictví je ale stále na začátku své cesty. Přestože už v Česku došlo k několika realizacím, 3D tisk doposud nebyl využit přímo na staveništi během výstavby bytových nebo komerčních budov. Velké stavby v České republice tak 3D tisk zatím využívají prostřednictvím prefabrikovaných stavebních dílů, které se tisknou mimo stavbu a na místo staveniště se přepravují a instalují už hotové.

„Jsme si vědomi potenciálu technologie 3D tisku, která může přinést úsporu času, nákladů, ještě vyšší bezpečnost, nižší produkci odpadu, šetrnější přístup k životnímu prostředí i širší možnosti v rámci recyklace stavebního odpadu. Zároveň si uvědomujeme limity a výzvy s tím spojené, a proto jsme se rozhodli technologii ověřit přímo během výstavby bytového domu. Pokud se 3D tisk osvědčí i u takto technologicky náročného typu stavby, může do budoucna dojít k výrazné proměně výstavby našich rezidenčních projektů,“ uvedl Petr Michálek, generální ředitel Skanska Residential.

Skanska ve spolupráci s ICE Industrial Services realizovala 3D tisk ve vznikající rezidenční čtvrti Modřanský cukrovar. Právě tento projekt by měl odrážet nové technologie a inovativní postupy. 

Robotická 3D tiskárna zde byla dočasně instalována do čtvrtého nadzemního patra na sdílené komunitní terase, kde během dvou hodin vytiskla z betonu atypickou sanitární místnost. 

“Máme světově unikátní systém pro 3D tisk betonu, který umožňuje tisk z běžně dostupného lokálního betonu. Na místo realizace tak nemusíme vozit velké stavební bloky, ale můžeme tisknout přímo na staveništi. Díky digitálnímu modelu celého projektu jsme flexibilní a můžeme upravovat tisková data pro robota až do poslední chvíle před samotnou realizací. Na tomto projektu jsme využili naši nejnovější technologii, která umožňuje rychlost tisknutí až 600 mm/s. Do budoucna předpokládáme, že se díky přesnosti a efektivitě této technologie výrazně sníží náklady oproti klasické výstavbě”, uvedl Jiří Vambera, inovační designér ICE Industrial Services.

Rychlost výstavby je dozajista velkou předností této moderní technologie, další je pak udržitelnost výstavby. Technologie totiž umožňuje použití speciálních materiálů, které jsou ekologicky šetrné a recyklovatelné. Tím se minimalizuje negativní dopad na životní prostředí. Kromě toho může být 3D tisk přínosem také z pohledu cirkulární ekonomiky, protože v některých případech je možné také zpracovávat recyklovaný stavební odpad, jako jsou plasty, cihly, beton, malta či omítky apod. Zároveň pomáhá řešit nedostatek pracovníků a nabízí příležitost pro digitalizaci stavebnictví.

Rezidenční čtvrť Modřanský cukrovar nabídne v 6 fázích přibližně 800 bytových jednotek. V současné době probíhá výstavba první etapy. S dokončením projektu se počítá v příštím roce. Prodej byl již zahájen.

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Byl zahájen prodej druhé etapy Modřanského cukrovaru. Hlavními lákadly jsou udržitelnost, inovace a sousedské vztahy

Tento rezidenční projekt vyroste stejně jako první etapa na brownfieldu na pravém břehu řeky Vltavy. Celkově se jedná o první rezidenční čtvrť v České republice, která nabídne dokonalý systém péče o vodu a zeleň. Přinese take jedinečnou kulturu bydlení od umístění na brownfieldu přes využití recyklovaných materiálů během výstavby až po energeticky úsporný provoz. Modřanský cukrovar je unikátní projekt společnosti SKANSKA a aktuálně byl spuštěn prodej druhé etapy.

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Odstartovala stavba první etapy Modřanského cukrovaru

Začala první z celkem šesti etap stavby Modřanského cukrovaru v Praze. Tento rezidenční projekt vyroste na brownfieldu na pravém břehu řeky Vltavy. Tento project jako první rezidenční čtvrť v České republice nabídne dokonalý systém péče o vodu a zeleň. Přinese take jedinečnou kulturu bydlení od umístění na brownfieldu přes využití recyklovaných materiálů během výstavby až po energeticky úsporný provoz. Modřanský cukrovar je unikátní projekt společnosti SKANSKA.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl