ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Tvorba ve veřejném prostranství: Známe vítěze umělecké soutěž ART.cukrovar

Tvorba ve veřejném prostranství: Známe vítěze umělecké soutěž ART.cukrovar

Tvorba ve veřejném prostranství: Známe vítěze umělecké soutěž ART.cukrovar
13. 7. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Nově vznikající čtvrť Modřanský cukrovar v Praze 12 ozdobí umělecká díla. Porota složená z řad odborníků, umělců a zástupců developera Skanska vyhlásila vítěze umělecké soutěže ART.cukrovar. Ze 122 návrhů byla vybrána čtyři díla, která budou umístěna ve veřejném prostranství.

Vítězné koncepty od různých autorů nejlépe odpovídaly zadání soutěže, měly nést charakterové prvky nově vznikající čtvrti, tedy udržitelnost, komunita a historie.

Cílem bylo navrhnout výtvarná díla a prvky pro pět vybraných lokalit ve veřejném prostranství Modřanského cukrovaru. Návrhy měly také zohledňovat edukativní charakter, zasazení cukrovaru do kontextu prostoru a času a zapojení uživatelů do tvorby a prožití místa.

„Modřanský cukrovar je pomyslnou výkladní skříní nových technologií a inovativních postupů, které chceme využívat jako standard i v dalších rezidenčních projektech. Kromě nezaměnitelné architektury a moderních udržitelných technologií se v projektu počítá i s výraznými uměleckými prvky, na jejichž výběr jsme přizvali odborné konzultanty, ale i zástupce města, Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy a generálního architekta projektu Chybik+Kristof. Obrovský zájem ze strany umělců spolu s pestrostí a kvalitou zaslaných návrhů potvrdily, že cesta takové mezioborové spolupráce je správná, funkční a hodnotná pro obyvatele metropole,“ hodnotí Petr Michálek, generální ředitel Skanska Residential.

V nezávislé porotě zasedli sochař Pavel Karous, designér Maxim Velčovský, krajinářská architektka Štěpánka Enderle, Marie Foltýnová z Galerie hl. m. Praha, dále zástupci architektonického ateliéru Chybík+Krištof, Institutu plánování a rozvoje hl. m. Praha, MČ Praha 12 a investora, společnosti Skanska Residential. Do rozhodovacího procesu byli zapojeni také zahradní a krajinářský architekt Ferdinand Leffler, urbanista Petr Klápště a socioložka Hana Jánská ze spolku Socionaut.

„Jako dlouhodobého kritika korporátního umění v rámci developerské zástavby mě zaujal netradiční účel této soutěže, kdy jsme namísto mělké korporátní tvorby realizované jen pro krátkodobé účely marketingu, cíleně hledali výtvarné objekty, které mají podporovat sociální a environmentální ambice nové pražské čtvrti. První kolo bylo anonymní, při výběru jsme tedy nemohli hledět na jména a zkušenosti autorů. Prioritní byla kvalita samotných návrhů reagujících na velmi konkrétní zadání. Poctivě jsme se návrhům věnovali, obhajovali jejich klady a pojmenovali zápory. Na výsledné čtveřici děl jsme se nakonec všichni jednomyslně shodli a s průběhem soutěže jsme byli velmi spokojeni (a ještě si užili spousty legrace). Ale hlavně pěvně věřím, že spokojená bude veřejnost, které jsou díla určena. Škoda, že jsou veřejné soutěže u soukromých stavitelů u nás jinak zcela neobvyklé,“ říká Pavel Karous, předseda odborné komise.

Vítězná díla

Lokalita č. 1 – vstupní místo

Severovýchodní roh areálu bude zdobit Cukrouš – kreativní prvek ve tvaru zvířete spleteného z kovových prutů a porostlého popínavými rostlinami jako srstí. Dle autorky Lindy Čihařové „bude díky nim živý, proměnlivý v čase a bude stárnout společně s lidmi, kteří zde budou žít“.

Lokalita č. 2 – prostor pro hru

Jedná se o pískoviště s vloženým modelem starého cukrovaru uvnitř s názvem „Industriální archeologie“ architektů Matúše Beráka a Jana Bittnera. „Skrze hru tu děti mohou býti badateli a archeology, kteří objevují minulou podobou cukrovaru“, komentují autoři své dílo.

Lokalita č. 4 – aktivní terasy

Pobytovým terasám poblíž budoucího náměstí Modřanského cukrovaru přidají na dynamice „Kinetické objekty – větrníky“ akademického sochaře Františka Svátka ve spolupráci s Evou Hubičkovou a Alenou Mocovou. „Skupina větrných kinetických soch svým pohybem, neustále se obměňující formou v nekonečném množství variant, mohou přispět k atmosféře relaxace a vhodně doplní modrozelenou koncepci celého projektu“.

Lokalita č. 5 – náměstí

Roman Kvita a Pavlína Kvita jsou autory sochy „Lev, co hlídá řepu“, která se objeví na novém náměstí a bude zároveň i vodním prvkem. „Při historické rešerši nás zaujala zmínka o ochranné známce, kterou cukrovar používal – lva s dvěma ocasy – jako výraz českého podnikání. Kombinací s cukrovou řepou připomínáme významnou minulost spjatou s průmyslovou érou,“ dodává autorská dvojice.

Pro jednu z předem vybraných lokalit se porota rozhodla nevybrat žádné z navrhovaných děl.

Rezidenční čtvrť Modřanský cukrovar nabídne v 6 fázích přibližně 800 bytových jednotek. V současné době probíhá výstavba první etapy s plánovaným dokončením v příštím roce a zároveň byl v polovině letošního června zahájen prodej bytů z druhé etapy.

Mohlo by vás zajímat

Architektura a urbanismus
24 m 15 s

Petr Dušta, Ondřej Mundl a Eva Tylová nad projektem Modřanský cukrovar

Modřanský cukrovar je unikátní projekt společnosti SKANSKA, který jako první rezidenční čtvrť v České republice nabídne dokonalý systém péče o vodu a zeleň. Tento udržitelný projekt přinese jedinečnou kulturu bydlení od umístění na brownfieldu přes využití recyklovaných materiálů během výstavby až po energeticky úsporný provoz. Lokalita se nachází v Praze – Modřanech v těsné blízkosti na pravém břehu řeky Vltavy. Jedná se brownfield se zajímavou industriální historií. O proměně této lokality hovořili u jednoho stolu Petr Dušta, senior manažer společnosti Skanska Reality, Ondřej Mundl, architekt ze studia Chybik+Kristof Architects & Urban Designers a Eva Tylová, místostarostka městské části Praha 12.

Mohlo by vás zajímat

Architekti
14 m 07 s

Petr Michálek, generální ředitel Skanska Reality

Vystudovaný stavební inženýr Petr Michálek přešel do rezidenčního developmentu Skanska Reality ze stavební části Skanska a.s., kde působil více než patnáct let nejprve v oblasti financování a strategických investic, posléze jako výkonný ředitel divize a člen vedení.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Odstartovala stavba první etapy Modřanského cukrovaru

Začala první z celkem šesti etap stavby Modřanského cukrovaru v Praze. Tento rezidenční projekt vyroste na brownfieldu na pravém břehu řeky Vltavy. Tento project jako první rezidenční čtvrť v České republice nabídne dokonalý systém péče o vodu a zeleň. Přinese take jedinečnou kulturu bydlení od umístění na brownfieldu přes využití recyklovaných materiálů během výstavby až po energeticky úsporný provoz. Modřanský cukrovar je unikátní projekt společnosti SKANSKA.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl