ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Architekti Developeři a investiční skupiny Realitní trh v hlavním městě dosahuje úrovně před krizí. Prodej nových bytů vzrostl o třetinu

Realitní trh v hlavním městě dosahuje úrovně před krizí. Prodej nových bytů vzrostl o třetinu

Realitní trh v hlavním městě dosahuje úrovně před krizí. Prodej nových bytů vzrostl o třetinu
25. 1. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová, Foto: Albatros Kbely/Skanska

V loňském roce zaznamenala poptávka po nových bytech v Praze pravidelný růst. Celkem se loni prodalo 4 tisíce jednotek v developerských projektech, což představuje 29% meziroční nárůst. Data, která ukazují na návrat do doby před krizí,  vycházejí z tržní analýzy prováděné developerskými společnostmi Skanska, Trigema a Central Group.

Aktuálně sice nabídka nových bytů v Praze zůstává stabilní, přesto však nedostačuje pro potřeby metropole. Ve čtvrtém čtvrtletí došlo k mezikvartálnímu mírnému poklesu prodejních cen o 2,7 %, především kvůli omezeným pobídkám prodejců a předčasnému zohlednění snížené sazby DPH na části trhu. Nabídkové ceny nadále překračují hranici 150 tisíc Kč/m2 a za dané období vzrostly mezikvartálně o 1,4 %.

Za zvýšenou poptávkou stojí především stabilní ekonomická situace a důvěra v její pozitivní vývoj. Co se inflace týká, ta se stabilně snižuje a díky tomu se oživuje i hypoteční trh. Podle aktuálních informací ČBA Hypomonitor úroková sazba nových hypoték v prosinci poklesla na 5,65 %, pozitivní signál vyslala s koncem roku také Česká národní banka, která snížila základní úrokovou sazbu na 6,75 %. Důvodem růstu můžou být podle odborníků ale i dočasné prodejní pobídky, marketingové bonusy, zaváděcí ceny v nově spuštěných projektech a snížení sazby DPH z 15 na 12 % u bytů do 120 m2.

„Oživení trhu s novými byty je citelné od druhé poloviny loňského roku. Po období vyčkávání vnímáme návrat kupujících k novým bytům jako bezpečné investici a roste počet hypotekárních klientů, čemuž pomáhá už zcela zřejmé uvolňování hypotečních podmínek a nižší sazby. Aktivní jsou i institucionální investoři, kteří budují svá portfolia nájemního a družstevního bydlení. V prodeji nových bytů se tedy vracíme k tradičnímu tržnímu tempu,“ uvedl Petr Michálek, předseda představenstva Skanska Residential a.s.

Ceny nových bytů v Praze

Aktuální průměrná prodejní cena nových bytů oproti předchozímu čtvrtletí mírně poklesla o 2,7 % na 142 511 Kč za m2. Nabídková cena pak mezikvartálně naopak mírně vzrostla o 1,4 % na 152 482 Kč za m2, meziročně však došlo také k redukci o necelá 2 %. Nižší průměrná prodejní cena je dána zejména vyšším prodejem levnějších bytových jednotek v Praze 9, kde se průměrná cena pohybuje kolem 130 tisíc korun za metr čtvereční. Odborníci předpokládají, že pokud se do budoucna nebude nabídka doplňovat novými projekty, může nízká nabídka eskalovat další růst cen nových bytů v Praze. Narůst cen až o 5 % letos předpokládá také ČNB ve své nejnovější zprávě o finanční stabilitě.

V Praze bylo na konci loňského roku volných 5 500 nových bytů, tj. mezikvartálně o 2 % méně a meziročně o 8 % více. Nabídku omezily především odklady některých developerských projektů způsobené pomalým prodejním tempem prvního pololetí a vysoké stavební náklady. Velkou roli hraje také změna části projektů z prodejních bytů na nájemní. Podle posledních dat ČSÚ se do loňského listopadu v hlavním městě povolilo jen 3 608 bytů v bytových domech, tedy meziročně o 12,6 % méně.

„Nabídka nových bytů stagnuje na dlouhodobém průměru, který je nedostatečný. Do prodeje se v posledním roce dostalo menší počet bytů, než tomu bývalo dříve. Část nabídky odčerpává také stále rostoucí trh nájemního bydlení. S ohledem na komplikace kolem nové výstavby nabídka ani do budoucna nenaroste na dlouhodobě proklamovaných 10 000 nových bytových jednotek za rok, což sebou ponese další růst cen, nejen na primárním trhu,“ uvedl Marcel Soural, předseda představenstva investiční skupiny Trigema.

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Odstartovala druhá etapa unikátního projektu Modřanský cukrovar. Standardem jsou technologie snižující energetickou náročnost

Druhá etapa Modřanského cukrovaru nabídne 126 bytových a 6 nebytových jednotek. Komplex společnosti Skanska se bude pyšnit především promyšlenou modrozelenou infrastrukturou, nejnižší energetickou náročností budov PENB – A i certifikací BREEAM. Roli generálního architekta zastává v celém projektu ateliér Chybík + Krištof. Dokončení je v plánu do konce roku 2025.

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Zájem o nové byty v hlavním městě roste, oblíbená je Praha 9

O nové byty je v hlavním městě stále větší zájem. Už tři čtvrtletí po sobě totiž podle statistik čísla prodeje rostou. V tom posledním jich nového vlastníka našlo 1 050, což je téměř dvakrát více než loni ve stejném období. Celkem se od začátku roku na území hlavního města prodalo 2 700 bytů. Velký zájem je o byty na Praze 9.

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Zájem o nové byty v Praze nadále roste

Hypotézy odborníků se vyplnily a aktuální data ukazují na to, že rezidenční trh posiluje. Zájem o nové bydlení v hlavním městě totiž dvě čtvrtletí po sobě roste. Prodeje stouply o polovinu, ceny i nabídka stagnovaly. Co má vliv na zvýšenou poptávku a jaké jsou výhledy do budoucna?

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl