ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Z pera architektů: historie původního činžáku skrývá rodinnou deportaci do Terezína

Z pera architektů: historie původního činžáku skrývá rodinnou deportaci do Terezína

Z pera architektů: historie původního činžáku skrývá rodinnou deportaci do Terezína
25. 7. 2020 / Autor: Romana Landová. Architekti začínali u Olgoj Chorchoj. Foto: ABTSMOLEN, viz. vila Břevnov

Architekti Štěpán Abt a Ďuro Smoleň začínali v atelieru Olgoj Chorchoj. V současnosti vlastní kancelář ABTSMOLEN, která stojí za projekty BD Šmeralova, rodinném domě Nad Šárkou či novostavbě v Jílové u Prahy. Právě o těch bude dnešní článek. K dalším projektům se ještě vrátíme.

Za projektem BD Šmeralova na pražské Letné stojí silný rodinný příběh. Původní činžák, konstrukcí i vzhledem poplatný době vzniku na počátku 20. století, zakoupil ve 30. letech advokát a hokejový reprezentant Karel Hartmann. Jeho všestrannost se projevila i ve smělém návrhu přeměny domu. Byla přistavěna 2 podlaží a masivní arkýř na uliční fasádě, jejíž dekorativní prvky byly silně abstrahovány do současné puristické podoby. Pro nové zásahy byly použity dobové stavební technologie – železobeton a ocel, lité teraco apod.  Na dvorním hospodářském objektu bylo dostavěno patro, kam Hartman umístil knihovnu několika tisíců svazků bibliofilií, které dostal jako odměnu za své služby advokáta. Svoji vizi propojení knihovny a vlastního bytu s velkorysým arkýřem pomocí lávky nad dvorem už zůstala nenaplněna, když byla celá rodina deportována do Terezína.

Následná desetiletí i nešťastné spoluvlastnictví s městskou částí po porevolučních restitucích vedly k postupné devastaci domu ve všech jeho částech. Vytrvalostí a osobním zanícením nakonec před pár lety Hartmannovi potomci dosáhli dohody s městskou částí a stejné zaujetí věnovali samotné obnově domu. S jediným cílem - vzdát hold svému předkovi, jehož neměli možnost nikdy osobně potkat.

Vícegenerační dům

Rodinný dům Nad Šárkou je projektem rekonstrukce střední části bloku - tzv. trojdomí - podle návrhu architekta Koláře z roku 1928 v lokalitě pražské Hanspaulky.  Zadáním byla přeměna na vícegenerační rodinný dům při zachování co největšího množství původních prvků, co největší propojení obytných místností se zahradou a celkové prosvětlení interiéru. Nad polozapuštěným servisním suterénem tak vznikl otevřený obytný prostor, ložnice v patře a v podkroví atelier.

Otvory na zahradní fasádě, střešní vikýř i schody do zahrady jsou navrženy s ohledem na osovou kompozici celého trojdomí při zachování logické návaznosti na změny v dispozicích jednotlivých podlaží. Okna jsou v původních polohách, pouze prodloužena o odbourané parapety. Zvětšení okna z kuchyně do ulice koresponduje s umístěním výkladce původního obchodu v těchto místech. Podélný tvar střešního vikýře navazuje na řešení sousedních domů.

Zachovává typologii

Stávající chalupa rozšířená o novostavbu se nachází v Jílové u Prahy. Navržený jednopodlažní dům zachovává tradiční půdorysnou i hmotovou typologii venkovských staveb. Šířkou přímo navazuje na původní chalupu a podélná dispozice doplňuje společný dvůr s krytým jižním zápražím. Jednoduchá konstrukce pultové střechy uložená na delších obvodových stěnách tvoří hmotu typických „hospodářských“ stavení.

Severní pevná stěna tvoří přirozená záda s nejnutnějšími otvory a vstupem. Jižní je oproti tomu plně prosklená ke krytému zápraží, na které je možné vstoupit ve všech částech. Obytné místnosti u štítových stěn jsou přístupné ze středního obslužného traktu, nad nímž je ve vikýři ještě umístěna ložnice se zázemím. Všechny místnosti jsou přirozeně osvětleny a větrány.

Autor fotogalerie: ABTSMOLEN

Psali jsme také:

Hotel Praha: Jedinečný příběh jedné pražské stavby

Sacre Coeur: Historie pařížské baziliky

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl