ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Zajímavé projekty Hotel Praha: Jedinečný příběh jedné pražské stavby

Hotel Praha: Jedinečný příběh jedné pražské stavby

Hotel Praha: Jedinečný příběh jedné pražské stavby
Autor: Wikimedia commons/ Sefjo Popisek: Hotel Praha

Hotel Praha byl kdysi chloubou komunistického režimu a československé vlády. V jeho zdech si podávali ruce zahraniční delegace, vysoce postavení straníci a byl jakousi výstavní síní československého komunismu. Na jeho realizaci se podílelo množství odborníků ve svém oboru. Stavba zažila vzestup a však s pádem komunistického režimu postupně padl i hotel. Na pozemcích, které po něm zbyly, jeho současný majitel zatím žádný projekt neplánuje.

Hotel býval nejmodernějším pražským hotelem a jedním z nejluxusnějších hotelů na území ČSSR. Ve své době špičkové ubytovací zařízení bylo postaveno výlučně pro potřeby Komunistické strany Československa a československé vlády k ubytování zahraničních delegací. Nacházel se v pražských Dejvicích v části zvané Hanspaulka.

Mezi hosty hotelu byli například Jásir Arafat či Muammar Kaddáfí. Po pádu režimu zde byli ubytovaní hudebník B.B.King či hollywoodské hvězdy Tom Cruise a Nicol Kidmanová.

Postmodernismus a brutalismus

Stavba byla považována za typický příklad postmodernismu s prvky pozdního brutalismu. Postmodernismus  je název pro architektonický styl, který následoval po období modernismu, tedy období po druhé světové válce, kdy se ve světě a především ve Spojených státech amerických stavěly robustní, mohutné kancelářské budovy s uniformními prosklenými stěnami, které dostávaly přednost před jiným typem architektury díky jednoduchému montování. Budovy byly jednotvárné, odosobněné, v mnoha zemích světa si byly podobné.

Brutalismus je rovněž termín označující architektonický styl, jehož vrchol podle odborníků nastal v letech 1954–1970. Název pochází z francouzského brut, tedy beton. Stavby postavené v duchu brutalismu jsou tedy betonové.

Architektonická soutěž na návrh hotelu byla vypsána v roce 1971. Zvítězilnávrh čtveřice renomovaných architektů Jaroslava Paroubka, Arnošta Navrátila, Radka Černého a Jana Sedláčka. Při stavbě hotelu byly použity tehdy nejlepší dostupné technologie a materiály. Na vybavení interiéru se podíleli věhlasní umělci, například lustry navrhl slavný sklářský výtvarník Stanislav Libenský, nábytek pocházel například od uznávaného interiérového designéra Zbyňka Hřivnáče. Keramické obklady celého komplexu navrhoval Štěpán Kotrba a realizovaly je Poštorenské keramické závody.

Hotel za osm set milionů korun československých

Výstavba byla zahájena v roce 1975, dokončena byla v roce 1981. Cena výstavby činila osm set milionů korun československých.

Ve stejném roce, kdy byla dokončena stavba hotelu, byl také otevřen. Do listopadu 1989 sloužil jako špičkové ubytovací zařízení pro potřeby komunistické vlády.

V roce 1989 byl hotel zpřístupněn veřejnosti a novým vlastníkem se stalo hlavní město Praha. Hotel byl tehdy provozován jako petihvězdičkový hotel.

V roce 2014 došlo k demolici hotelu. Mnohé osobnosti z řad architektů, historiků architektury a jiných oborů se vyjádřily tak, že na Hanspaulce nemá taková budova, co dělat. Například historik architektury Zdeněk Lukeš řekl, že „hotel Praha není špatný projekt, ale na Hanspaulku se z urbanistického hlediska vůbec nehodí, protože působí dojmem, jako by byl původně navržen někam k mořské pláži na Krymu, a kdyby budovu zbourali, nemůže říct, že by se mu po ní nějak stýskalo. Lukeš dále upozornil, že hotel byl stavěn v podobě železobetonové pevnosti a měl v podstatě sloužit i jako případný kryt. Podle Lukeše není možná rekonstrukce hotelu - je prý předimenzovaný a provoz je tak velmi drahý.“

V současné době pozemky po hotelu vlastní společnost PPF Petra Kellnera. Podle Ondřeje Šrámka, tiskového mluvčího Úřadu Městské části Praha 6 se na pozemcích žádný projekt neplánuje. JAK ale pro TV Architect uvedla Jitka Tkadlecová, tisková mluvčí společnosti PPF: „Zatím čekáme na dodání posledních soch, které se ještě vyrábí. Projekt zřízení veřejně přístupné venkovní galerie v dolní části pozemku, doplněný o dětské hřiště, stále platí. Kdy bude galerie spolu s dětským hřištěm hotová, ale zatím není jasné. Na parcele, v místě bývalých garáží hotelu Praha, skupina PPF původně chtěla postavit školu Open Gate II. Nepodařilo se jí ale získat potřebná povolení a proti záměru šla podle nadace i vládní strategie rozvoje středního školství. Záměr proto změnila. Veřejně přístupná galerie by měla být tvořena osmi sochami a zahradními kompozicemi Tonyho Cragga, které před několika lety koupila akciová společnost PPF Art.“

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl