ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Inovace a technologie Materiály, technologie a konstrukce Role prefabrikovaných modulů v moderním stavebnictví

Role prefabrikovaných modulů v moderním stavebnictví

Role prefabrikovaných modulů v moderním stavebnictví
6. 5. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová

Prefabrikované moduly, které se vyrábějí mimo místo stavby a poté se dopravují na místo určení pro rychlou montáž, získávají v moderním stavebnictví stále větší popularitu. Tyto moduly nabízejí řadu výhod včetně rychlosti výstavby, nižších nákladů, udržitelnosti a také nižšího rizika chybovosti na stavbě díky absenci řemeslníků. Jaká je budoucnost prefabrikace ve stavebnictví?

Moduly mohou být vyrobeny z různých materiálů včetně dřeva, oceli, betonu, nebo skla a mohou sloužit různým účelům od obytných domů až po komerční budovy. Výstavba z modulů je rozšířená především v severských zemí Evropy. Prefabrikáty ale nyní nachází své místo i při výstavbě developerských projektů v České republice.

Výhody prefabrikace

  • Rychlost a efektivita stavby: Jednou z hlavních výhod prefabrikovaných modulů je rychlost, s jakou mohou být stavby postaveny. Protože jsou moduly vyrobeny off-site a připraveny k použití, doba stavby se výrazně zkracuje. To může být obzvláště užitečné při projektech, které vyžadují rychlou realizaci, jako jsou dočasné obytné jednotky pro nouzové situace. Moduly jsou ale samozřejmě vhodné pro všechny projekty, kterým díky kratšímu času výstavby šetří také nemalé náklady.
  • Kvalita a přesnost: Výroba modulů v továrně umožňuje precizní řízení kvality a dodržování přesných specifikací. To vede k menšímu množství chyb a nedostatků ve srovnání se stavbou na místě, kde mohou být pracovníci ovlivněni nepříznivými povětrnostními podmínkami a dalšími proměnnými.
  • Flexibilita a modularita: Prefabrikované moduly jsou často navrženy tak, aby byly modulární, což znamená, že je lze snadno kombinovat a upravovat podle potřeby. Tato flexibilita umožňuje různým typům budov být přizpůsobeny různým účelům a měnit se v čase podle potřeb uživatele.
  • Snížení vlivu na životní prostředí: Výroba prefabrikovaných modulů v továrně může vést k menšímu množství odpadu a nižší spotřebě energie ve srovnání se stavbou na místě. Dále mohou být tyto moduly navrženy tak, aby byly energeticky úsporné a využívaly obnovitelné zdroje energie, což přispívá k celkové udržitelnosti stavby.
  • Nízké náklady: Díky opakované výrobě a větší efektivitě práce mohou být prefabrikované moduly často levnější než tradiční stavební metody. To může být zvláště výhodné pro projekty s pevným rozpočtem, nebo s omezenými finančními prostředky. 

Budoucnost prefabrikace v ČR

V Česku se směrem prefabrikace vydává již spousta firem, cílem je kromě udržitelnosti i nabídka dostupného bydlení. Prefabrikace tak mimo jiné může pomoct k řešení současné neuspokojivé situace na trhu s bydlením. Větší výstavbě bytů totiž brání kromě zdlouhavých povolovacích procesů také problémy ve stavebnictví.

Prefabrikované moduly hrají proto klíčovou roli v moderním stavebnictví a jejich význam bude pravděpodobně stále růst. Poskytují rychlé, efektivní a udržitelné řešení pro různé typy staveb a pomáhají formovat budoucnost stavebního průmyslu.

Příklad z praxe

Například společnost Prefab Factory se zabývá profesionální sériovou výrobou prefabrikovaných modulů a tiny houses. Hlavním cílem je pak nabízet kvalitní a zároveň cenově výhodné prefabrikované koupelny s dokonalým řemeslným provedením konstrukce i montáže zařizovacích předmětů.

„Do naší koupelny se snažíme dostat co nejvíce věcí tak, abychom většinu řemesel přenesli právě do výrobní haly. Koupelny jsou osazeny elektrorozvaděči, rozdělovači podlahového topení a nedílnou součástí jsou i stupačková jádra. Spolu s koupelnou dodáváme i požární ucpávku,“ říká Dominik Basl ze společnosti Prefab Factory.

Krom všech zmiňovaných výhod si společnost zakládá i na minimálním množství odpadu. „Naše moduly na stavbě vytváří jeden jediný odpad, a to je PVC obal celého modulu. Faktem je, že při výstavbě koupelny klasickou cestou vzniká velké množství odpadu. Ten je potřeba následně třídit, aby nedošlo k finančně neefektivnímu sloučení různých druhů odpadů. Mezi výkupními tarify jednotlivých druhů odpadů jsou velké rozdíly. Postupy ve fabrice jsou striktní, finančně efektivní a ekologické. Velkoobjemové odběry různých výrobků a zařizovacích předmětů umožňují hromadné balení větších počtů kusů,“ říká Dominik Basl.

Společnost Prefab Factory například také vyvinula modul s oknem do projektu Toivo Roztyly pro finského developera YIT, s kterým spolupracuje na vícero projektech. Pro plzeňského developera, společnost AVANTI CZ s.r.o., dodala prefabrikované koupelnové moduly do posledního patra jejich projektu Pilařská v Plzni. Již v letošním roce pak společnost zahajuje výrobu 95 kouplnových modulů pro projekt Rezidence Engerth (EBM Group), které bude dodávat začátkem roku 2025.

 

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Prefabrikace jako směr udržitelné výstavby

Pod pojmem prefabrikace se skrývá celá řada systémů a procesů obvykle založených na moderních technologiích. Jedná se o hromadnou předvýrobu, která se odehrává v továrně na výrobní lince. Zde vznikají stavební díly, ze kterých se poté na místě výstavby smontuje výsledná budova. Výhod je několik - rychlá výstavba, ekonomicky výhodné řešení, efektivita práce a také udržitelnost.

Mohlo by vás zajímat

Materiály, technologie a konstrukce
5 m 25 s

Reportáž: V Praze proběhlo další z pravidelných setkání odborníků na téma nových materiálů a technologií pro výstabu i rekonstrukce

I letos jsme s vybranými partnery našich TV Architect a TV Bydlení zorganizovali další zajímavé setkání odborníků ze segmentu stavebnictví, architektury a developmentu. Přednášková akce se zabývala inovativními materiály a technologiemi pro zefektivnění procesů v oblasti výstavby i rekonstrukcí. Navázali jsme tak na loňský velmi úspěšný koncept školení, a zároveň tak reagujeme na požadavky na představování zajímavých materiálů a technologií na odborné rovině s možnou přímou diskuzí.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl