ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Inovace a technologie Materiály, technologie a konstrukce Povinnost fotovoltaiky pro novostavby od roku 2028

Povinnost fotovoltaiky pro novostavby od roku 2028

Povinnost fotovoltaiky pro novostavby od roku 2028
5. 5. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová

Poslanci Evropského parlamentu schválili povinnost instalace nových fotovoltaických elektráren na budovách v rámci evropské směrnice o energetické náročnosti budov. Nová povinnost vstoupí v platnost postupně od roku 2026 ve všech členských státech Evropské unie.

Invaze Ruska na Ukrajinu v roce 2022 naplno ukázala, že energetická i klimatická krize mají společného jmenovatele: fosilní paliva. Zároveň je zřejmé, že na cestě ke klimatické neutralitě nemůže Evropa dále v tak velké míře spoléhat na fosilní plyn coby přechodné řešení. Evropská unie proto přišla s plánem REPowerEU. Tento plán má pomocí inovací zajistit dostupnost cenově únosné elektrické energie z obnovitelných zdrojů a urychlit přechod na čistou energii do roku 2030 v souladu s cíli evropské Zelené dohody.

Motivací je tedy ukončit závislost EU na ruském plynu a dalším dovozu ze zahraničí. „Podle plánu Evropské unie bychom měli všechny nové budovy stavět energeticky neutrální. To znamená, že od roku 2028 budou muset být všechny novostavby bezemisní a budou muset mít vlastní fotovoltaickou elektrárnu. Pro sídla veřejné správy bude platit pravidlo nejspíš už od roku 2026. V tuto chvíli máme velkou poptávku od obcí, kde chtějí fotovoltaiku umístit na hasičárny, knihovny či úřady s pomocí dotací,“ říká Jan Votápka, vedoucí oddělení spolupráce s developery společnosti S-Power Energies s.r.o.

V praxi to znamená, že FVE musí být součástí stavebních prací. Navíc veřejné instituce musí na své budovy instalovat FVE zpětně.

Nová směrnice bude vyžadovat:

  • Instalace FVE na nových komerčních a veřejných budovách do roku 2026
  • Instalace na komerčních a veřejných budovách, které projdou příslušnou renovací od roku 2027
  • Instalace FVE na nových obytných budovách od roku 2029
  • Instalace FVE na stávajících veřejných budovách do roku 2030

Technické nastavení si ale členské státy stanoví samy a bude se odvíjet od národní legislativy. Stále bude brána v potaz nákladově-optimální úroveň.

Pokud vezmeme v potaz využití kombinace fotovoltaiky a teplného čerpadla, může uspořit 70 až 80 procent spotřeby energie objektu. Jedná se o systém, jehož výhodami je úspora energie, větší nezávislost, výhodná investice či snížení a fixace provozních nákladů a mimo jiné i ochrana životního prostředí. Možné je systém aplikovat nejen na rodinný dům, ale i na kancelářskou budovu či bytový dům.

Například společnost S-Power Energies s.r.o. nabízí vhodná řešení pro bytové domy, obce a města, pro firmy a samozřejmě i pro rodinné domy. Je schopna zajistit projektovou dokumentaci, vše zrealizovat na klíč a připojit k síti včetně potřebné administrativy.

Mohlo by vás zajímat

Fotovoltaické elektrárny

Zvažujete fotovoltaiku na bytový dům, ale bojíte se složitosti instalace? Podívejte se na kompletní průběh realizace!

V současném světě, kde se stále více zaměřujeme na udržitelnost a ochranu životního prostředí, se stává fotovoltaika stále populárnějším řešením pro získávání elektrické energie. To už dávno neplatí jen pro rodinné domy, ale v posledních měsících přibývá panelů i na střechách bytových domů. Cíl pro všechny obyvatele domu je jasný - snížit náklady na energii a zvýšit energetickou nezávislost domácností. Pojďte se s námi podívat na to, jak probíhala instalace fotovoltaické elektrárny na klasický sídlištní bytový dům v Hradci Králové. Prozradíme vám i konkrétní čísla ohledně ceny, výkonu a návratnosti.

Mohlo by vás zajímat

Materiály, technologie a konstrukce
9 m 00 s

Zvažujete fotovoltaickou elektrárnu na komerční objekt? Toto jsou parametry, které by vás měly zajímat

Fotovoltaická elektrárna se vyplatí v podstatě každé firmě, která má vlastní budovu. Obzvláště pak firmám s vysokou spotřebou elektřiny, nebo se zvýšenou spotřebou v letních měsících. Jaká jsou možná technologická řešení?

Mohlo by vás zajímat

Materiály, technologie a konstrukce
9 m 51 s

Fotovoltaická elektrárna pro velké podniky - kolik stojí, za kolik vyrobí elektřinu a jaká je návratnost?

Poptávka po udržitelné energetice stále roste. Zájem o fotovoltaické elektrárny a další energetické investiční projekty pro komerční objekty se za poslední rok zněkolikanásobil hlavně kvůli růstu cen energií. Dobrou zprávou je, že aktuální dotační politika je k obnovitelným zdrojům energie více než štědrá.

Doporučené pořady

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu