ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Nevyrovnanost realitního trhu: Přestože je v přípravě přes sto tisíc bytů, nestaví se

Nevyrovnanost realitního trhu: Přestože je v přípravě přes sto tisíc bytů, nestaví se

Nevyrovnanost realitního trhu: Přestože je v přípravě přes sto tisíc bytů, nestaví se
5. 6. 2019 / Autor: Central Group Popisek: Městská čtvrť Nový Zličín, vizualizace

Poprvé v novodobé historii zásoby bytů v projektech, jež v Praze investoři připravují, překročily psychologickou hranici 100.000. Přesto lze situaci na rezidenčním trhu označit za krizovou, jelikož bytů v prodeji je tak málo, že převis poptávky nad nabídkou vyhnal cenu metru čtverečního nad 106 tisíc korun.

Z připravovaného množství se pouze minimum projektů dostává do realizace. Konkrétně loni to bylo podle dat ČSÚ jen necelých dva tisíce sedm set bytů, které se v Praze začaly stavět. Jen dva tisíce sedm set bytů ze stovky tisíc, které jsou v přípravě.

Povolena je jen čtvrtina bytů

Při současném prodejním tempu tak byty v přípravě tvoří zásobu na celých 20 nadcházejících let. Naprostá většina z této zásoby bytů, to je devadesát pět tisíc bytů, dosud nemá stavební povolení. Při současném tempu pražských stavebních úřadů, kdy se za posledních 10 let povoluje v průměru dva tisíce čtyři sta bytů ročně, by trvalo 40 let provést všechny připravované byty povolovacím procesem a zařadit je do prodeje.

„V Praze je potřeba ročně postavit zhruba deset tisíc nových bytů. Povoluje se jich ale jen čtvrtina. Přitom neustále přibývá obyvatel, kteří hledají nové bydlení a je také třeba obnovovat bytový fond, který zastarává. Navíc mezi Pražany je stále více jednočlenných domácností, a to má také vliv na poptávku. Velkou roli hrají i investiční byty kupované pro účely dalšího pronájmu,“ řekl zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský

Téměř osmdesát procent projektů, které již vstoupily do povolovacího procesu, je z těch menších do stovky bytů. Je v nich ale necelá čtvrtina zásoby bytů. Naopak velkých projektů je jen několik desítek, ale tvoří naprostou většinu z necelých padesáti tisíc bytů, které již jsou ve schvalovacím procesu. Pokud tedy hlavní město chce nějakým způsobem rychle přispět k řešení krize, měla by podpořit právě ty největší projekty. Jen ty totiž mohou vrhnout na trh větší množství bytů ve vzájemně si konkurujících projektech. A jen to může zastavit stále trvající tlak na růst cen, které se již dostávají mimo příjmové možnosti střední třídy.

Hlavní stavební úřad plný odborníků

Také proto je nezbytné, aby v Praze vznikl Hlavní stavební úřad, o kterém nyní diskutuje pražská koalice. V gesci by měl velké stavby celoměstského významu. Rozhodovali by zde zkušení odborníci s odpovídajícím právním a administrativním zázemím a vzděláním. To by samo o sobě přispělo ke zkrácení procesu jen tím, že kvalitní odůvodněná rozhodnutí úředníků by lépe obstála u odvolacích orgánů nebo před správním soudem. Úřad by také zajistil metodické vedení pro rozhodování dvaadvaceti místních stavebních úřadů.

„Dostupnost bydlení pro střední třídu zajistí jen dostatek stavebních pozemků pro výstavbu, rychlé a jednoduché povolovací procesy a dobře fungující tržní prostředí se zdravou konkurencí mezi developery a hypotečními bankami bez zbytečné přeregulace a zásahů veřejné správy,“ dodal Kunovský.

O jaké projekty se jedná

Nejvíce nových bytů se připravuje v Praze 5, kde jde například o projekt Central Group Nový Zličín, Západní město Finepu a Smíchovské nádraží Sekyra Group. Následuje Praha 9 s Teslou Hloubětín v barvách Central Group, s projektem Nová Toužimská od Skanska Reality, Vivus Kolbenova od Vivusu, Avia Letňany od Odien Real Estate nebo s projektem U Elektry Hloubětín od Finepu. V Praze 4 se připravují projekty Central Group na Kavčích horách, v Krči a Modřanech, projekty Michelské pekárny a Modřanský cukrovar od Skanska Reality.

Central Group je největším vlastníkem pozemků pro bytovou výstavbu v Praze. V jeho portfoliu je aktuálně kolem 1,5 milionu metrů čtverečních pozemků a areálů v hlavním městě, které jsou určeny k výstavbě bytů nebo se na nich připravuje změna využití právě na rezidenční určení. Může na nich vzniknout více než třicet tisíc nových bytů. Z velké části jde o brownfieldy. Na tento typ pozemků se Central Group v posledních letech zaměřuje v souladu s politikou města, které chce proměňovat opuštěné brownfieldy na obytné zóny.

Pod taktovkou Jakuba Ciglera

V loňském roce firma získala šest velkých pozemkových lokalit včetně letos dotažené smlouvy s PSN na vůbec největší areál po bývalé továrně Siemens na Zličíně. Tam koupila tři sta šedesát tisíc metrů čtverečních pozemků i s budovami. Ve vlastnictví Central Group jsou také další významné brownfieldy, jako je severní část Nákladového nádraží Žižkov, kde by měla brzy začít vznikat Parková čtvrť pod taktovkou hlavního architekta Jakuba Ciglera. S Josefem Pleskotem zase Central Group spolupracuje na stavbě Rezidence Park Kavčí Hory a nejnověji s Evou Jiřičnou na projektu Centrum Nového Žižkova po nefunkční telekomunikační věži bývalého Telecomu na Žižkově.

Dalším významným brownfieldem v držení Central Group je skladový areál West Point v Praze 6, kde na více než sto padesát tisíc metrů čtverečních firma také připravuje novou rezidenční čtvrť s širokou občanskou vybaveností. V přípravě je revitalizace areálu po továrně Tesla v Hloubětíně nebo Tebas ve Vysočanech. Nejnovějším přírůstkem je pak část areálu po Sigmě v Modřanech, kde také Central Group připravuje dostupné bydlení.

Rozhovor s architektem Jakubem Ciglerem budeme publikovat 6.6. 2019 na stránkách TV Architect.

red

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl