ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Eva Jiřičná představila aktuální návrh Centra Nového Žižkova s unikátní rozvlněnou věží

Eva Jiřičná představila aktuální návrh Centra Nového Žižkova s unikátní rozvlněnou věží

Eva Jiřičná představila aktuální návrh Centra Nového Žižkova s unikátní rozvlněnou věží
22. 5. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová

Se svým návrhem Centra Nového Žižkova zvítězila architektka Jiřičná ve velké mezinárodní architektonické soutěži. Projekt ale prošel změnami a nyní byl v přepracované formě představen veřejnosti. Nejvýraznější změnou v novém návrhu je to, že má jen jednu centrálně umístěnou rozvlněnou věž vysokou 80 metrů. Původní návrh měl oproti tomu tři věže do výšky až 100 metrů.

„Často dostávám otázku, zda za lepší považuji původní nebo nový návrh. Těžko říci, každý má své přednosti. Je naprosto normální, že soutěžní návrhy mají svůj vývoj na základě projednávání. Urbanismus a výšky staveb jsou v novém návrhu řešeny jinak, ale architektura a kapacity podlažních ploch zůstávají velmi podobné," říká autorka návrhu Eva Jiřičná.

Aktuální upravený návrh architektky Jiřičné se skládá z pěti designově řešených staveb. Ty obsahují více než tisícovku bytů různých velikostí. Byty budou určeny jak k pronájmu, tak k prodeji. V parteru budov bude i řada obchodů, služeb a restaurací. Velkým přínosem bude pak chystaná mateřská škola.
 
„V centru lokality, v místě původní výškové telekomunikační stavby, vyroste jako dominanta projektu 80 metrů vysoká rezidenční věž. Tato designová stavba bude unikátně vertikálně a horizontálně rozvlněná. A to díky speciálně tvarovaným balkonům s ohýbaným skleněným zábradlím. To dává stavbě její ojedinělou estetickou podobu a zároveň pomáhá stínění bytů," doplňuje architektka Jiřičná.

Unikátní vertikální zahrada
 
Dominantní rozvlněná věž v centru lokality je řešena jako eco-smart stavba. V balkonech věže bude integrována zeleň s automatickým zavlažováním, která bude vytvářet unikátní "vertikální zahradu". Kromě výškově dominantní bílé věže s 25 podlažími zde vzniknou ještě další nižší rezidenční stavby s čistou designovou architekturou, které dominují bílé, stříbrné a šedé barvy doplněné rozsáhlou zelení.

Ekologie a Udržitelnost

V celém projektu je kladen důraz na udržitelnost a ekologii. Vznikne zde více než 15 tisíc m² ploch veřejné zeleně – velký park s hřišti, zeleň uvnitř projektu, zelený veřejný prostor kolem centrální věže a nové náměstí s vodním prvkem. Široce se zde pracuje s modrozelenou infrastrukturou. Stavby mají zelené střechy, retenční nádrže na zalévání, fotovoltaiku, tepelná čerpadla, rekuperaci a řadu dalších ekologických prvků.

„Projekt je nyní už v pokročilém stádiu projednávání a finalizuje se změna územního plánu ze speciální technologické funkce na funkci smíšenou. Dokončuje se demolice dřívějšího telekomunikačního komplexu a intenzivně už probíhají projekční práce na novém návrhu. Zahájení výstavby předpokládáme po získání stavebního povolení zhruba za tři roky," říká zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.


 
Co se architektonického návrhu týká, je ještě třeba dispozičně optimalizovat vnitřní řešení staveb a dořešit mnoho designových detailů.
 
Architekti Eva Jiřičná a Petr Vágner (AI DESIGN) se při přípravě vítězného návrhu spojili s prestižním architektonicko-inženýrským ateliérem ARUP z Londýna. Ten navrhoval a technicky řešil mnoho těch nejunikátnějších světových staveb včetně například Opery v Sydney nebo složitého Guadího chrámu Sagrada Família v Barceloně.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Developeři poskytnou městu kompenzace za projekty na Nákladovém nádraží Žižkov

Na jednom z největších brownfieldů v Praze, bývalém nákladovém nádraží na Žižkově, vzniká moderní čtvrť, která bude kromě bydlení nabízet i veškeré služby. Developeři, kteří v území podle plánů města staví, poskytnou v budoucnu městu kompenzace v celkové výši 1,5 miliardy korun.

Mohlo by vás zajímat

Města a urbanismus
9 m 35 s

Rozhovory s osobnostmi: TV Architect zpovídala architektku Evu Jiřičnou nejen ohledně jejího návrhu žižkovských věží

Společnost Central Group v čele se svým zakladatelem a šéfem Dušanem Kunovským představila projekt Centrum Nového Žižkova architektky Evy Jiřičné. Ten by měl v budoucnu nahradit zastaralou a nefunkční budovu s telekomunikační věží, která stojí na křižovatce ulic Olšanská a Jana Želivského na pražském Žižkově. Předpokládané náklady na výstavbu projektu se pohybují v částce šest miliard korun.

Mohlo by vás zajímat

Architektura a urbanismus
51 m 48 s

Jakub Cigler, Petr Vágner a Dušan Kunovský nad projektem Centrum Nového Žižkova

Po letech dohadů a plánování nabírá projekt Centrum Nového Žižkova reálné obrysy. Kromě tohoto projektu se jedná také o celkovou proměnu území v areálu bývalého nákladového nádraží Praha - Žižkov. Brownfield kolem nádraží má zhruba 33 hektarů. Plánuje se zde výstavba bytů, kancelářských objektů i rozlehlých parků. Lokalita má být v budoucnu čtvrtí pro 15 tisíc lidí.

Doporučené pořady

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu