ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Festival Open House Praha opět nabídne architektonické skvosty a další zajímavosti

Festival Open House Praha opět nabídne architektonické skvosty a další zajímavosti

Festival Open House Praha opět nabídne architektonické skvosty a další zajímavosti
14. 5. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Tradiční festival architektury s názvem Open House Praha také letos nabídne zájemcům možnost podívat se do běžně nepřístupných budov a dalších prostor. Na seznamu je 101 zajímavých míst. Hlavní program se uskuteční o víkendu 21. a 22. května. Doprovodný program začíná ovšem už v pondělí 16. května.

Festival městské architektury vstupuje do svého 8. ročníku. Hlavní program se uskuteční o víkendu 21. a 22. května. Už ale v pondělí 16. května bude zahájen doprovodný program. Festivalový týden přinese koncerty, přednášky, debaty, výstavy a komentované procházky. Celý program je najdete ZDE.

 Od pondělí 16. května mohou návštěvníci zavítat do festivalového infocentra a zakoupit si festivalového průvodce a další materiály. Neuplynul ani celý rok od posledního ročníku festivalu a nás těší, že se po dvou covidových letech, kdy jsme festival byli nuceni organizovat v náhradních termínech, s návštěvníky potkáme v našem oblíbeném, tradičním, jarním květnovém termínu, kdy nás jaro všechny táhne ven a láká za nevšedními zážitky. Návštěvníky festivalu čeká 101 běžně nepřístupných budov, z toho 26 novinek, 57 kulturních památek a bohatý doprovodný program i v souvislosti s výročími některých významných architektů,“ říká ředitelka festivalu Andrea Šenkyříková.

Výročí 150 let od narození Jožeho Plečnika

Program festivalu Open House Praha je věnovaný připomínce jubilea narození několika významných architektů působících v českých zemích. Jedním z nich je i slovinský architekt Jože Plečnik, který by v lednu oslavil 150 let od svého narození. Při této příležitosti se budou moci návštěvníci o víkendu podívat nejen do jeho nejslavnější pražské stavby – kostela Nejsvětějšího Srdce Páně na Vinohradech, ale také v doprovodném programu najdou hned několik událostí. Umění Jožeho Plečnika je spojené s budováním demokratického státu v období První republiky. Jeho významné stavby a zásahy jsme zachytili i díky naší kameře v pořadu Skryté poklady architektury:

Diskuze o budoucnosti sportovišť

V rámci doprovodného programu se v úterý 17. května uskuteční panelová diskuze Tužme se! Aneb Praha sportovní, která otevře řadu témat souvisejících s historií a budoucností sportovních staveb. „Zajímat nás budou nejen okolnosti vzniku sportovních staveb, jako byly například sokolovny, ale také se budeme ptát, jak vypadá výstavba nových sportovišť nebo jak lze přizpůsobit staré stavby novým účelům a požadavkům současné doby,“ říká moderátor diskuze Michal Šedivý.

Další doprovodné programy

Připravena je i řada komentovaných procházek. Organizátoři připravili například vycházku po pražských mostech, po areálu Výstaviště Praha, který prochází v současné době velkou proměnou nebo za sochařským uměním na Zbraslav. Pro ty nejmenší architekty je pak připravená  lego dílna umístěné v jedné z otevřených budov – Technologickém centru UMPRUM Mikulandská. Aby byl festival opravdu pro všechny, věnují organizátoři pozornost i návštěvníkům s tělesným, zrakovým a sluchovým postižením, kteří najdou v programu speciální prohlídky vybraných budov.

Otevřené budovy

Hlavní program proběhne o víkendu 21. a 22. května, kdy se zdarma otevře 101 běžně nepřístupných budov a prostorů ve 13 městských částech. Mezi letošní novinky patří například libeňská sokolovna a blízký kostel sv. Vojtěcha v Libni, který je jednou z mála sakrálních památek postavenou v secesním stylu na našem území. Úplně poprvé se také zapojí EA Hotel Juliš na Václavském náměstí, nedaleký klubový dům Autoklubu ČR nebo Palác Adria od architekta Pavla Janáka, jehož 140 let od narození si letos rovněž připomínáme. Poprvé bude také zpřístupněn kubistický dům Diamant nebo bývalý noblesní Hotel Gráf – dnes I. P. Pavlova 5, kde se lidé dostanou až na střešní terasu s nádhernými výhledy na město. Návštěvníci se také dozví více o připravovaném návrhu revitalizace usedlosti Cibulka nebo o novostavbě studentských kolejí The Fizz Prague v pražských Holešovicích. Speciální komentovanou prohlídku bude mít v sobotu 21. května v 11 hodin architekt projektu Pavel Hnilička.

Lidé budou moci nahlédnout i do historického objektu Vlašského špitálu na Malé Straně nebo prozkoumat technologické zázemí Centrální kotelny Všeobecné fakultní nemocnice, nepříliš známé technické stavby od architekta Karla Pragera. Zde se také o víkendu uskuteční výstava obrazů z umělecké sbírky Kojoon. Před 200 lety se narodil Vojtěch Ignác Ullmann, významný český architekt považovaný za průkopníka české novorenesance. V programu jsou proto zastoupeny i některé z jeho realizací, například Vyšší dívčí škola ve Vodičkově ulici. Milovníky funkcionalismu pak potěší možnost nahlédnout do monumentální budovy Státního reformního reálného gymnázia v Dejvicích. Nově se otevře také několik objektů ve Zbraslavi a Komořanech jako bývalá prádelna, husův sbor, zvonárna či areál Českého hydrometeorologického ústavu.

Vstup do všech otevřených budov je zdarma, bez nutnosti předchozí registrace s výjimkou Thunovského paláce.

 

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl