ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Další brněnský brownfield se promění na živou čtvrť pro práci, bydlení i zábavu

Další brněnský brownfield se promění na živou čtvrť pro práci, bydlení i zábavu

Další brněnský brownfield se promění na živou čtvrť pro práci, bydlení i zábavu
21. 7. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová, PSN

Brno Jedna, to je název projektu, který promění brownfield v Plynárenské ulici na novou atraktivní čtvrť. Výstavbu zde plánuje developer PSN, který má v plánu realizaci bydlení, komerční jednotky i prostor pro kulturní a společenské akce. Schvalovací proces by měl odstartovat ještě v tomto roce. Cílem společnosti je celková revitalizace lokality, aby mohla nabídnout příjemné místo k práci, bydlení a setkávání nejen místním obyvatelům, ale i široké veřejnosti.

Aktuálně byla spuštěna přípravná fáze přeměny bývalého brownfieldu o rozloze zhruba 4,5 hektaru, který se aktuálně skládá ze souboru 12 budov. Návrhy na rozvoj areálu nyní developer zpracovává s architekty z renomovaného studia A8000.

„V PSN chceme probouzet nemovitosti k životu, nejde nám jen o demolici starších budov a výstavbu nových. Jsme si vědomi architektonické hodnoty části původní zástavby, proto budeme ve čtvrti Brno Jedna doplňovat stávající soubor objektů o chybějící funkce, zejména tu rezidenční,“ říká ředitel pobočky PSN v Brně Petr Pospíšil. Jednou z budov, kterou chce společnost uchovat v současné podobě, je objekt původní skladovací haly Jihomoravské plynárenské oceněný titulem Stavba roku.

V rámci revitalizace oblasti plánuje developer v první řadě zorganizovat úklid prostorů kolem areálu. Vyčistit chce jak vlakové koleje, které jsou v současné době plné odpadků, tak nábřeží nedaleké Svitavy.

Brno Jedna ožívá

„Jedná se o lokalitu, která vyžaduje řadu změn, ať už ve vztahu k územnímu plánu nebo třeba k regulačnímu plánu. Nyní otevíráme témata s městskou částí a dotčenými orgány tak, aby budoucí podoba odpovídala co nejvíce představě strategického rozvoje města a jeho vnímání urbanismu a daného území. Osobně považuji spolupráci s městem za velmi dobrou. Všechny strany přistupují k jednáním konstruktivně a vstřícně. Jsme si vědomi důležitosti tohoto místa, a proto veškeré plánovací kroky koordinujeme s městem,“ uvádí ředitel pobočky PSN v Brně.

Místo pro život

„Přeměna takto velkého územního celku je během na dlouhou trať. Co se týče samotného developmentu, zahájení povolovacího řízení na výstavbu předpokládáme ještě v tomto roce. Aby zatím prostory neležely ladem, komerční jednotky stále pronajímáme. Stávající administrativní budovy sice odpovídají svému věku, ale pořád mají co nabídnout. Obsazujeme je tak dalšími nájemci, abychom čtvrti Brno Jedna vdechli nový život,“ popisuje Petr Pospíšil a dodává: „Současně jsme se rozhodli v rámci modernizace a proměny celé lokality pořádat nejrůznější akce pro širokou veřejnost. K jejich plánování budeme samozřejmě přistupovat s respektem k nájemcům, které nechceme za žádnou cenu omezovat. Rádi bychom tím obyvatelům Brna přiblížili naši vizi, jak lokalitu proměníme ve svěží a bezpečné místo, které by se mělo stát první volbou pro trávení volného času, bydlení i práci v Brně. Ostatně i současní nájemci si prostor v areálu chválí a sami jej využívají pro pořádání různých setkání.“

Největším benefitem projektu Brno Jedna je umístění téměř ve středu města s výbornou dopravní dostupností. Areál ležící poblíž řeky Svitavy se nachází jen pár minut od železniční stanice Brno-hlavní nádraží a několika tramvajových zastávek. Kolem komplexu vede oblíbená cyklostezka. „Potenciál lokality je skutečně výjimečný a vychází z umístění v rámci centra města. Máme zde kompletní občanskou vybavenost, dopravní infrastrukturu, veškeré inženýrské sítě apod. Rádi bychom se v rámci možností podíleli na revitalizaci svitavského nábřeží, které, jak věřím, bude v budoucnu sloužit jako vstupní brána do nové čtvrti Brno Jedna,“ doplňuje Petr Pospíšil.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

V Kanadě vznikne unikátní turistické středisko podle návrhu studia A8000

Čeští architekti dobývají svět. Unikátní rekreační středisko vyroste v Novém Skotsku pod taktovkou architektů z ateliéru A8000. Ti vytvořili návrh oblasti, kde se aktuálně nachází opuštěný lyžařský areál. Lokalita roky chátrá a nemá využití, v budoucnosti se má proměnit na živé přímořské městečko na úpatí kanadského národního parku. Chybět nebude stezka v korunách stromů, marina, vycházkové, běžecké, cyklo i bike trasy. Součástí rekreačního území bude také hotel, soukromé apartmány, služby i restaurace. Největším lákadlem je pak originální sjezdovka, která končí přímo v oceánu.

Mohlo by vás zajímat

Architekti
23 m 01 s

Atelier A8000

Atelier 8000 v Českých Budějovicích funguje od roku 1989. Založili ho dva čeští architekti Martin Krupauer a Jiří Střítecký. Po smrti svého kolegy Martin Krupauer pokračuje ve vedení ateliéru a dnes má v týmu přes padesát spolupracovníků v Praze a v Českých Budějovicích.

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti
15 m 00 s

Martin Krupauer (Atelier A8000)

Martin Krupauer vystudoval fakultu stavební na ČVUT a architekturu na AVU v Praze. Od roku 1989 vedl spolu s Jiřím Stříteckým ATELIER 8000, hlavním sídlem v Českých Budějovicích a pobočkou v Praze. Po smrti Stříteckého v roce 2012 vede atelier sám. Je hostujícím architektem Slovenské komory architektů, přednáší o architektuře a regionálním rozvoji v Praze, Českých Budějovicích a na dalších místech. Několikrát byl členem mezinárodních porot architektonických soutěží.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie
18 m 18 s

Marek Padevět, ředitel rezidenčních projektů PSN

V portfoliu společnosti PSN najdete známé a architektonicky zajímavé stavby. Jsou jimi například Tančící dům, Dům Módy na Václavském náměstí, City Empiria nebo výjimečný projekt Vanguard Prague. Cílem společnosti je vracet významným místům genius loci, a to díky citlivým rekonstrukcím s pomocí renomovaných architektů. Na českém trhu s nemovitostmi působí společnosti PSN již od roku 1991, původně se jednalo o Pražskou správu nemovitostí. Společnost dlouhodobě vytváří vlastní portfolio nemovitostí v Praze, Pardubicích a Hradci Králové.

Mohlo by vás zajímat

Architekti
12 m 59 s

Jeden z největších developerských projektů na Moravě. Brněnská Nová Zbrojovka se mění v městskou čtvrť

Nová Zbrojovka je název velkolepého projektu v Brně. Jedná se o revitalizaci 22 hektarového areálu v Židenicích, který se mění na novou městskou čtvrt. Investorem je společnost CPI Property Group. Součástí projektu jsou administrativní a bytové budovy, škola a školka, kulturní centrum nebo multifunkční sportovní hala. Architektonicko-urbanistickou studii pro lokalitu zpracovala architektonická kancelář Kuba & Pilař architekti.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Město na vodě plné udržitelných moderních technologií, takové jsou plány studia A8000 na jezeře Medard na Sokolovsku

Medard je v současné době největší umělé jezero v České republice. Lokalitu u Sokolova teď čeká radikální proměna. Na základě vypsané soutěž na urbanistickou studii okolí jezera byl vybrán architektonický ateliér A8000, který se zde postará o velmi zásadní proměnu. Ta místo v měsíční krajině promění na atraktivní lokalitu k bydlení a rekreaci. Jde o ojedinělou a rozvojovou oblast v těsné blízkosti vzniklého jezera Medard. To bylo vytvořeno v rámci rekultivace a revitalizace po ukončení těžby hnědého uhlí zatopením lomové lokality Medard – Libík. Těžba zde byla ukončena v roce 2000. Jezero pak bylo napouštěno v letech 2008 až 2016.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl