ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect v regionech Město na vodě plné udržitelných moderních technologií, takové jsou plány studia A8000 na jezeře Medard na Sokolovsku

Město na vodě plné udržitelných moderních technologií, takové jsou plány studia A8000 na jezeře Medard na Sokolovsku

Město na vodě plné udržitelných moderních technologií, takové jsou plány studia A8000 na jezeře Medard na Sokolovsku
26. 2. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová, foto: A8000

Medard je v současné době největší umělé jezero v České republice. Lokalitu u Sokolova teď čeká radikální proměna. Na základě vypsané soutěž na urbanistickou studii okolí jezera byl vybrán architektonický ateliér A8000, který se zde postará o velmi zásadní proměnu. Ta místo v měsíční krajině promění na atraktivní lokalitu k bydlení a rekreaci. Jde o ojedinělou a rozvojovou oblast v těsné blízkosti vzniklého jezera Medard. To bylo vytvořeno v rámci rekultivace a revitalizace po ukončení těžby hnědého uhlí zatopením lomové lokality Medard – Libík. Těžba zde byla ukončena v roce 2000. Jezero pak bylo napouštěno v letech 2008 až 2016.

Okolí Sokolova projde radikální proměnou. Karlovarský kraj spolu s energetickou společností Sokolovská uhelná, právní nástupce, a. s., v součinnosti se sesterskou společností SUAS GROUP, a. s., vyhlásily v červnu loňského roku soutěž na urbanistickou studii okolí jezera Medard. Vítězem se stal architektonický ateliér A8000, který má zkušenosti s tvorbou územních plánů a rozvojových strategií měst a obcí – například pro Lipno nad Vltavou, chytrou čtvrť Špitálka Brno nebo Cape Smokey v Kanadě. 

Jezero Medard má rozlohu 493,44 hektarů, což je dvakrát více než Máchovo jezero. Cílem studie je navržení funkčního řešení využití 2 000 hektarů území v okolí jezera s důrazem na udržitelný rozvoj, ekologii a zaměstnanost. Jedná se přitom o největší projekt tohoto typu v České republice. 

Region Sokolovska dlouhodobě trpí odlivem obyvatel, proto by tento projekt mohl být pozitivním signálem pro celkovou transformaci lokality. Zároveň se jedná o příležitost pro rozvoj celého Karlovarského kraje. Unikátní koncepce přeměny lokality od ateliéru A8000 usiluje o změnu vnímání lokality. Právě ta může dlouhodobě nastartovat rozvoj celé oblasti, jako tomu bylo například na Lipně před 30 lety. 

„Krásno, ale i funkce, ekonomika, ekologie a koncept smart green lokality, demografie a sociologie jsou klíčové pro zdárné budování kvality života území. Okolí jezera Medard je obrovskou příležitostí pro rozvoj celého Karlovarského kraje. Jiná zatopená jezera, jako například Milada v Ústeckém kraji, byla vždy řešena především pohledem krajinářské architektury a jako místo k rekreaci. Na tu samozřejmě myslíme také. Uvědomujeme si ale, že vyvážená kulturní krajina přináší nový život do lokality, který Sokolovsko potřebuje. Pro náš návrh byla klíčová především práce s daty a analýza toho, co je nejlepší z pohledu celkové transformace a investice. Jen tak se může místo rozvíjet skutečně zdravě a efektivně,“ vysvětluje architekt a zakladatel ateliéru A8000 Martin Krupauer

Bydlení nad jezerem nabídne individuální bydlení. Návrh šikovně využívá hrany teras i samotné terasy, které vznikly původní těžbou při pohybu rypadla. Jednat se bude o domov s úchvatnými výhledy na jezero a hřebeny hor v pozadí. Vlajkovou lodí celé proměny pak bude bydlení na vodě. Vznikne zde také dům OSTROV. Jednat se bude o inteligentní budovu 21. století, která vyroste doslova z vody. Objekt bude totiž založen zhruba 16 metrů pod hladinou jezera. Nacházet by se zde mohlo například vědecké pracoviště zabývající se přeměnou hnědouhelných pánví, ale i ubytování, bydlení či kanceláře. Pro vznik nové městské čtvrti jsou zde již připravené terénní a břehové úpravy či dopravní infrastruktura. Chybět nebude ani marina, přístav, náměstí, molo a pěší promenáda s obchody a restauracemi. Přibydou solitérními stromy a stromořadím. V okolí pak vzniknou cyklostezky a vyhlídky. První změny by mohly být vidět už do tří let. Nedaleko jezera leží pak také lom Jiří, který by v budoucnu mohl být rovněž zatopen a proměněn na přívětivou vodní plochu.

Návrh od studia A8000 počítá také s fotovoltaickou elektrárnou, která vyrobí dostatek energie pro veškerou místní spotřebu, či dokonce více, a bude dodávat energii do veřejné sítě. Vodní přečerpávací elektrárna pak bude schopna akumulovat přebytečnou energii, jak z fotovoltaické elektrárny, tak veřejné sítě.

TV Architect představuje: Atelier A8000

                                                                      

 

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl