ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Bytový dům Vršovická navrhne atelier Kuba & Pilař architekti

Bytový dům Vršovická navrhne atelier Kuba & Pilař architekti

Bytový dům Vršovická navrhne atelier Kuba & Pilař architekti
24. 11. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

V Praze 10 vyroste nový městský bytový dům podle návrhu architektonické kanceláře Kuba & Pilař architekti. Návrh brněnského ateliéru uspěl v druhé architektonické soutěži vypsané Pražskou developerskou společností. Dům vyroste na rohu ulic Vršovická a Petrohradská v těsné blízkosti fotbalového stadionu Bohemians. Tato lokalita je klíčová pro budoucí rozvoj městské části Praha 10.

 

Polyfunkční dům nabídne 139 nájemních bytů, maloobchodní prostory v přízemí a parkovací stání pro obyvatele. Součástí návrhu je také řešení břehů Botiče s parkovou úpravou a cyklostezkou. Po uplynutí formálních lhůt zahájí PDS s vítězným architektonickým studiem jednací řízení bez uveřejnění, aby mohly začít práce na dokumentaci pro stavební povolení. Odborná porota hodnotila především urbanistické a architektonické řešení, pozitivní vliv na okolní prostředí, soulad s charakterem lokality, funkční dopravní řešení a energeticko-provozní hospodárnost.

„Vítězný tým kombinuje typologii chodbového a pavlačového bytového domu, jež jsou typické pro urbanistickou strukturu Vršovic.  Návrh zahrnuje jak variabilní dispozice bytů, tak flexibilní prostory pro obchody a služby v přízemí. Nabízí nová veřejná prostranství s parkovou úpravou podél Botiče, vtahuje vodní tok do poloveřejného vnitrobloku pomocí pobytových schodišť, vytváří menší náměstí u Vršovické ulice a vnitroblok osvěžuje stromy. Rozhodování vůbec nebylo jednoduché, protože všechny ostatní soutěžní návrhy měly vysokou kvalitu, nápaditě prověřily soutěžní zadání a přinesly překvapivá řešení,“ uvedla předsedkyně odborné poroty Pavla Pannová.

Vyhlášení historicky druhé architektonické soutěže na městský bytový dům souvisí se snahou vedení hl. m. Prahy v letech 2019 – 2022 přispět k řešení bytové krize rozšířením městského bytového fondu mimo jiné profesionální přípravou městského bytového developmentu.  

„V roce 2021 jsme podepsali s městskou částí Praha 10 memorandum o spolupráci na rozvoji lokality Vršovická, jejíž první vlaštovkou je příprava výstavby bytového domu v místě, kde záměr výstavby polyfunkčního objektu již od devadesátých let existoval. Městské byty budou určeny pro profese důležité pro chod města (zejména učitelé a zdravotníci) a pro křehké sociální skupiny (rodiče samoživitelé a osamělí senioři). Součástí proměny Vršovické bude také revitalizace a dostavba fotbalového stadionu a výstavba sportovní haly v Přípotoční, na nichž budou město a městská část spolupracovat,“ říká Petr Hlaváček, úřadující náměstek primátora hl. m. Prahy pro územní rozvoj.      

Druhé místo v architektonické soutěži obsadilo rakouské studio heri+salli a třetí dánský ateliér ADEPT ve spolupráci s českým ohboi. Společnost PDS má v plánu v příštím roce vyhlásit další soutěž na rekonstrukci fotbalového stadionu. Probíhají také přípravné kroky k projektu sportovní haly v Přípotoční ulici.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie
18 m 51 s

Architekti Ladislav Kuba a Tomáš Pilař, ateliér Kuba & Pilař architekti

Kuba & Pilař architekti je brněnské studio založené roku 1998 architekty Ladislavem Kubou a Tomášem Pilařem. Jejich stavby vynikají minimalistickou estetikou a často pracují s pohledovým betonem. Za své realizace získali celou řadu ocenění. Jednou z posledních cen je Architekt roku 2022. Mnohé jejich stavby se zapsaly do historie českých měst. Posledním výrazným společným dílem je přístavba Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích. Očekávaným projektem je pak Černá kostka v Ostravě.

 

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Nové rezidenční čtvrti vznikají pod taktovkou Pražské developerské společnosti

Pražská developerská společnost aktuálně pracuje na přípravě bytových projektů ve 12 lokalitách v metropoli. Celkem by tam mělo v budoucnu vyrůst až 8000 městských nájemních bytů. U některých menších projektů již byl vybrán projektant a u dalších jsou vyhlášené tendry nebo architektonické soutěže. PDS je příspěvkovou organizací hlavního města.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Jihočeská vědecká knihovna má nové zázemí

V Českých Budějovicích se otevřela zmodernizovaná budovu vědecké knihovny. Její architekturu má na starosti Ateliér Kuba & Pilař architekti. Díky nové přístavbě získala knihovna více místa pro zhruba sto tisíc knih. Publikace byly do teď ve skladech. Jde hlavně o naučnou literaturu.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Neobvyklý domek postavený na velmi úzkém půdorysu nabízí nádherný výhled na Znojemský hrad

Velmi zajímavý rodinný domek z pera Kuba & Pilař architekti s.r.o. vyrostl v proluce na břehu řeky Dyje. Obyvatelům tak nabídl nejen zajímavé bydlení, ale také krásný výhled na protější břeh, kde se zvedá skalní stěna se Znojemským hradem, rotundou sv. Kateřiny a kostelem sv. Mikuláše.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl