Odebírat novinky
Úvod Zprávy a aktuality Jihočeská vědecká knihovna má nové zázemí

Jihočeská vědecká knihovna má nové zázemí

Jihočeská vědecká knihovna má nové zázemí
30. 4. 2021 / Autor: Štěpánka Šulanová

V Českých Budějovicích se otevřela zmodernizovaná budovu vědecké knihovny. Její architekturu má na starosti Ateliér Kuba & Pilař architekti. Díky nové přístavbě získala knihovna více místa pro zhruba sto tisíc knih. Publikace byly do teď ve skladech. Jde hlavně o naučnou literaturu.

Knihovna získala v Lidické ulici nové prostory s plochou téměř 2000 m². Práce trvaly rok a půl, stavba se kolaudovala v lednu. Kvůli koronavirovým opatřením se tak dostanou lidé dovnitř až čtvrt roku poté, co bylo hotovo. Přístavbu a technické řešení navrhnul brněnský Ateliér Kuba & Pilař architekti. Po dlouhých letech vznikla ve městě nová stavba takového druhu, placená z veřejných peněz.

Cílem bylo vytvořit funkční a reprezentativní celek, který odpovídá významu této veřejné instituce. Budova Jihočeské vědecké knihovny je součástí okolních staveb, kde významnou roli hraje i terasa památníku obětem fašismu. Přístavba je situována hlavním vstupem kolmo k Lidické třídě a současně se otevírá průchod do parku směrem k řece.

Přístavba je navržena jako dvoupodlažní pavilon, prosklený po celém obvodu a otevřený do zeleně. Fasádu tvoří předsazené vertikální skleněné copilitové lamely. Vstup do objektu je řešen formou širokého sklonitého betonového chodníku.

V 1. PP je nově řešen služební vstup pro zaměstnance s vrátnice, vjezd pro zásobování ze dvora knihovny a garáž pro služební vůz.

V budově kromě regálů s literaturou najdou lidé také odpočinkovou zónu, kde si budou moci listovat. Výhodou přístavby je i bezbariérový přístup. Knihovna v Lidické ulici, stejně jako budova Na Sadech bude mít od 26. dubna otevřeno od pondělí do pátku. Pobočky zatím kvůli pandemické situaci otevřou na tři dny v týdnu.

Ateliér Kuba & Pilař architekti už mají na kontě i knihovnu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Dominantou tohoto objektu je dvouramenné schodiště v kruhovém výřezu procházející budovou přes všechna podlaží.

 

Hledáte inspiraci pro bydlení?

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací.
Publikování nebo další šíření obsahu serveru TVarchitect.com je bez písemného souhlasu společnosti Living Media s.r.o. zakázáno.
Orgánem dohledu nad poskytováním audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.
© 2021 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl