ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Nové rezidenční čtvrti vznikají pod taktovkou Pražské developerské společnosti

Nové rezidenční čtvrti vznikají pod taktovkou Pražské developerské společnosti

Nové rezidenční čtvrti vznikají pod taktovkou Pražské developerské společnosti
23. 6. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Pražská developerská společnost aktuálně pracuje na přípravě bytových projektů ve 12 lokalitách v metropoli. Celkem by tam mělo v budoucnu vyrůst až 8000 městských nájemních bytů. U některých menších projektů již byl vybrán projektant a u dalších jsou vyhlášené tendry nebo architektonické soutěže. PDS je příspěvkovou organizací hlavního města.

Pražská developerská společnost byla založena v roce 2020 z iniciativy Petra Hlaváčka jako příspěvková organizace hlavního města Prahy. Jejím cílem je zhodnocení nemovitostních aktiv hl. m. Prahy a příprava projektů především městského nájemního bydlení s cílem rozšířit městský bytový fond v majetku města.

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti
16 m 06 s

Petr Hlaváček (Architekti Headhand)

Petr Hlaváček je český architekt a urbanista. Narodil se v roce 1961 ve Zlíně, v roce 1985 absolvoval Fakultu architektury ČVUT v Praze. Petr Hlaváček je muž mnoha funkcí. Nejen že vlastní se svou manželkou ateliér Architekti Headhand, stále také působí jako pedagog a momentálně i jako první náměstek primátora hl. m. Prahy a radní pro oblast územního rozvoje a územního plánu. V posledních šesti letech je proto nejvíce spjat s územním rozvojem hlavního města.

Mezi aktuálně chystané projekty patří stavba mateřské školy v lokalitě Na hutích v Kyjích či realizace bytového domu na rohu Zenklovy ulice a Libeňského. Architektonická soutěž byla vyhlášena na podobu plánovaného bytového domu u vršovického stadionu Ďolíček a domu na Smíchově mezi ulicemi Matoušova, Štefánikova a V Botanice. V tendrech se pak hledají projektanti první etapy rozsáhlé plánované výstavby v Dolních Počernicích nebo domu v Peroutkově ulici v Jinonicích.

Kromě toho připravuje městská organizace dva velké projekty nových rezidenčních čtvrtí. První má vyrůst u stanice metra Palmovka a druhá u plánované stanice nové linky metra D Nové Dvory. Další výstavba se chystá také na Černém Mostě či na městských pozemcích v Libni.

Celkem by měly připravované projekty nabídnout až 8 tisíc bytů. Praha se v posledních letech potýká s bytovou krizí danou vysokými cenami bydlení. Bytů v majetku magistrátu včetně těch ve správě městských částí je dohromady asi 30 tisíc z původního počtu 194 tisíc z roku 1991.

Nová městská čtvrť Nové Dvory  

„Na 15 hektarech městských pozemků, které byly PDS svěřeny k hospodaření, postupně začíná investičně projektová příprava celkem téměř 300 000 m2 hrubých podlahových ploch, zejména pro městské nájemní byty a také cca 130.000 m2 pro administrativu, restaurace, kavárny, obchody a služby, které přinesou až 5 tisíc nových pracovních míst, a mateřskou a základní školu, kulturní či komunitní centrum a sportoviště. Příprava nové čtvrti probíhá paralelně s přípravou výstavby nové stanice metra a s prodloužením tramvajové trati z Modřan, která bude u metra končit. Lokalita je rozdělena na jednotlivé projekty, které se budou realizovat postupně. Předpokládáme, že celek by mohl být dokončen v horizontu 10 až 15 let,“ říká Petr Urbánek, ředitel Pražské developerské společnosti.  

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Pražská developerská společnost zahájila činnost

Pražský magistrát zahájil fungování městské firmy Pražská developerská společnost (PDS). Na starosti bude mít zejména využití městských pozemků, jejich rozvoj a výstavbu bytových domů. Sídlit bude v Radničních domech naproti budovy Nové radnice.

Brownfield na Palmovce

Osmihektarový areál představuje největší rozvojové území v širším centru metropole, které majetkově spadá pod hlavní město Praha. V budoucnu by zde měla vzniknout nová městská čtvrť, která přispěje k celkovému rozvoji pravého břehu Vltavy. Vyrůst by zde měly bytové a administrativní budovy s restauracemi, kavárnami, obchody a službami. Počítá se také s občanskou vybaveností v podobě základní školy a kulturního centra s knihovnou. Chybět nebude ani kvalitní veřejný prostor. Místní se mohou těšit na centrální park s promenádou, několik menších náměstí a řadu vnitrobloků, které budou díky zeleni, lavičkám a vodním prvkům příjemným místem pro pobyt všech věkových skupin. Nová městská čtvrť naváže na multifunkční výstavbu na Rohanském ostrově a na existující zástavbu v Libni.

„Palmovka je svou velikostí, industriální minulostí a rozvojovým potenciálem srovnatelná s Andělem. Zatímco na Smíchově je redevelopment brownfieldů tažený soukromými investory, na Palmovce jej díky souvislé majetkové držbě iniciuje město. Naší ambicí je proměnit Palmovku v pulsující novou čtvrť, která bude mít pro pravý břeh Vltavy stejnou gravitační sílu, jakou má Anděl pro ten levý,“ říká Petr Hlaváček, první náměstek primátora hl. m. Prahy pro územní rozvoj.

Mohlo by vás zajímat:

 

 

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl