ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect v regionech Nová regionální galerie v centru Plzně nebude

Nová regionální galerie v centru Plzně nebude

Nová regionální galerie v centru Plzně nebude
27. 3. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Zastupitelé Plzně odmítli stavbu regionální galerie v centru města, kterou navrhlo architektonické studio Kuba & Pilař architekti. Město odstoupilo od smluv s Plzeňským krajem a Západočeskou galerií na pronájem pozemků. Současné vedení si v místě přeje zachovat volný prostor.

O novém galerijním zázemí se ve městě aktuálně mluví ve spojitosti s jinou budovou, a to bývalými lázněmi na Denisově nábřeží. Projektanti aktuálně pracují na studii, která bude podkladem pro výběrové řízení formou Design & Build. Vyhlášena by měla být do konce roku.

Nová železobetonová budova měla stát na pozemku v blízkosti náměstí Republiky. Podoba galerie vzešla z architektonické soutěže, kterou vyhrála architektonická kancelář Kuba & Pilař. Tvarově čistý pětihranný minimalistický objekt jen s několika skleněnými stěnami v přízemí měl mít na české poměry unikátní fasádu. Ta by sloužila jako venkovní variabilní displej. V navržených skleněných tvárnicích měly být po dokončení po celé ploše umístěny energeticky nenáročné LED diody, které by vytvářely statický, či animovaný obraz. Budova s pěti nadzemními a dvěma podzemními podlažími měla zahrnovat prostor pro stálou expozici, výstavní prostory, depozitář, administrativní prostory, audiovizuální sál, knihovnu, výtvarný ateliér, prodejnu publikací a kavárnu. Součástí měla být podzemní garáž.

Minulé vedení kraje mělo na budovu stavební povolení platné do září 2024, na projekty a přípravu dalo přes 30 milionů korun. Smlouva na pozemek byla prodlužována už pětkrát a minulá vedení města i kraje měla 12 let na to, aby galerii U Zvonu postavila. V průběhu let ale její cena vystoupala z několika stovek milionů na 1,5 miliardy.

Západočeská galerie spravuje velmi cenné sbírky od starého po současné umění s dominantními kolekcemi 19. a 20. století v rozsahu kolem 10 000 sbírkových předmětů. Jejich odhadovaná hodnota je přes miliardu korun. Současné prostory ale neumožňují stálou a důstojnou prezentaci cenných uměleckých děl.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie
18 m 51 s

Architekti Ladislav Kuba a Tomáš Pilař, ateliér Kuba & Pilař architekti

Kuba & Pilař architekti je brněnské studio založené roku 1998 architekty Ladislavem Kubou a Tomášem Pilařem. Jejich stavby vynikají minimalistickou estetikou a často pracují s pohledovým betonem. Za své realizace získali celou řadu ocenění. Jednou z posledních cen je Architekt roku 2022. Mnohé jejich stavby se zapsaly do historie českých měst. Posledním výrazným společným dílem je přístavba Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích. Očekávaným projektem je pak Černá kostka v Ostravě.

 

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Nové vedení Plzeňského kraje nechá znovu posoudit plánovanou stavbu galerie

Nové krajské vedení, které nastoupilo letos v únoru, objednalo od architektů a stavbařů aktuální posouzení plánované stavby budovy Západočeské galerie v centru Plzně. Koalice se totiž kvůli růstu cen stavebních materiálů a prací obává, že současná cena nové budovy se může zvýšit z 1,2 miliardy korun až o polovinu.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Zchátralé lázně v centru Plzně už znají svou cenu. Kraj jednal s italským majitelem o odkupu

Nevyužitý a zchátralý objekt lázní na Denisově nábřeží v centru západočeské metropole zná svoji cenu, za kterou by ho mohl Plzeňský kraj koupit od italského majitele. Úřad v uplynulých dnech nabídl podle odhadu znalce cenu 140 milionů korun, což firma TWB Praha akceptovala. Kraj by měl ještě dostat posudek investice od externí firmy a podle výsledků se teprve rozhodne, zda lázně koupí. Případnou koupi by muselo schválit zastupitelstvo.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Plzeňský kraj požádá o státní dotaci na dlouho plánovanou stavbu budovy Západo-české galerie v Plzni

Nová galerie by měla stát na pozemku v blízkosti náměstí Republiky. Podoba galerie vzešla z architektonické soutěže, kterou vyhrála architektonická kancelář Kuba & Pilař. Aktuálně kraj požádá o státní dotaci, která by mohla dosáhnout až 15 procent ze zhruba miliardové ceny stavby. Podání žádosti už schválili radní. Kraj také počítá s tím, že příští rok se otevře možnost žádat i o dotaci z EU.

Mohlo by vás zajímat

Zajímavá místa a památky
6 m 52 s

Městské lázně, Plzeň

Znáte ten pocit, kdy jdete po ulici a najednou vidíte starý chátrající dům a říkáte si, jak je možné, že je v takto dezolátním stavu? Vždyť je to nádherná budova a určitě má svoji cenu. Tak proč chátrá? My si tuto otázku klademe bohužel až příliš často, a proto jsme se rozhodli odkrýt důvody a hledat možnosti, jak pomoci takovéto budovy oživit. V rámci pořadu se zaměříme na chátrající skvosty z celé republiky.

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl