Odebírat novinky
 

Vlajkový obchod "Sulwhasoo" v Soulu, Jížní Koreji od Neri&Hu

Zrušit ztišení
Přeskočit reklamu
x

Další video

TV Architect v regionech: Atelier Habina

zrušit

4 m 04 s / 12. 11. 2017 / Autor: Neri&Hu

Doslovný a mytologický význam lucerny je v celé asijské historii velmi významný – vede vás temnotou, ukazuje vám cestu a naznačuje začátek a konec cesty. Neri&Hu realizovali radikální přeměnu původní pětipatrové budovy v Soulu v Jižní Koreji na velkou hlavní prodejnu pro přední asijskou značku v péči o pleť Sulwhasoo, která je inspirována těmito významy lucerny. Budova byla navržena korejskou architektonickou společností IROJE a byla postavena v roce 2003. Aby oslavili kořeny této značky, Neri&Hu chtěli vyvinout koncepci silného spojení s asijskou kulturou a tradicemi a umožnit tak zákazníkům objevit bohatství asijské moudrosti, která podtrhuje étos značky Sulwhasoo.

Koncept vychází ze tří klíčových bodů, které byly definovány již na samém začátku projektu – Identita, Cesta a Paměť. Neri&Hu usilují o vytvoření prostoru, který působí na všechny smysly, vtáhne zákazníky už když se blíží k budově, vytvoří zážitek, který se dál rozvíjí během cesty skrze prodejnu a zanechá v nich silný dojem i dlouho poté, co ji opustí. To vedlo ke koncepci lucerny, kde je kontinuální mosazná struktura prvkem, který propojuje celý prostor prodejny a usměrňuje zákazníky při jeho zkoumání.

Při vytváření série prázdných míst a otvorů v budově návštěvníci plně prožívají strukturu, která se pohybuje prostorem a obklopuje různé programy. Zrcadlové hmoty jsou vloženy do dřevěné krajiny a reflektují a zesilují zdánlivě nekonečnou strukturu. Křehká konstrukce spočívá na pevném podkladu širokých dřevěných podlahových desek, které místy stoupají a vytvářejí dřevěné pulty s vloženými masivními kamennými bloky, na jejichž vrcholcích jsou výrobky Sulwhasoo vystaveny jako vzácné předměty. i když má struktura lucerny primárně funkci provádět návštěvníka, je také zdrojem světla: uvnitř něj visí speciální osvětlovací prvky, které přeměňují tuto strukturu na hlavní atribut s cílem zarámovat a zvýraznit vystavené produkty.

Při procházení pěti podlažími návštěvníci zažívají změny v atmosféře. Lázeňský prostor v nejnižším podlaží s tmavými cihlovými stěnami, zemitými šedými kameny a teplou dřevěnou podlahou dává návštěvníkům pocit intimity a útočiště. Při pohybu budovou se paleta materiálů zesvětluje a otevírá, čímž vyzývá návštěvníky k interakci s prostorem, a nakonec vrcholí střešní terasou s volně plynoucí mosaznou strukturou zábradlí, která rámuje široké výhledy na okolní město. Cesta je ve znamení ustavičného rozporu mezi dvěma protiklady: z uzavřenosti k otevírání, od tmavé ke světlé, od jemné k masivní. Holistický přístup ke koncepci lucerny – od vesmíru až ke světlu – dává návštěvníkům pocit nekonečné fascinace a vybízí je, aby prozkoumali prostory a produkty s vášní a radostí.

Web – Neri&Hu
Facebook – Neri&Hu
Instagram – Neri&Hu

Články na Tv Architect:

Garáž autoservisu "B+" v Pekingu, Číně od Neri&Hu

Restaurace "Jean Georges" v Šanghaji, Číně od Neri&Hu

Komunitní centrum 'Design Republic' v Šanghaji, Číně od Neri&Hu

kanál Neri&Hu

Hledáte inspiraci pro bydlení?

Publikování nebo další šíření obsahu serveru TVarchitect.com je bez písemného souhlasu společnosti Living Media s.r.o. zakázáno.
Orgánem dohledu nad poskytováním audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.
© 2019 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl