CZ
  • EN
Odebírat novinky
Úvod Development a stavby Hotely, obchodní a zábavní centra Nové Šanghajské Divadlo v Číně od Neri&Hu

Nové Šanghajské Divadlo v Číně od Neri&Hu

Přeskočit reklamu
x
2 m 43 s / 12. 11. 2017 / Autor: Neri&Hu
Nové Šanghajské Divadlo v Číně od Neri&Hu

Stávající budova, nacházející se v areálu bývalého divadla z třicátých let minulého století, prošla během desetiletí řadou rekonstrukcí, během nichž se mnohé z původního charakteru a architektonických detailů vytratilo. Výsledná budova, jak jsme ji našli, se stala směsicí různých stylů a programových využití. Proto bylo hlavním úkolem návrhu vrátit se k jasnosti a jednotě historické budovy v celé její vznešenosti a současně vytvořit architekturu, která by byla dnes nejen relevantní, ale měla potenciál stát se trvalým a významným architektonickým prvkem v moderní Šanghaji.

Z ulice se budova jeví jako těžká kamenná hmota, držící se těsně nad úrovní terénu, pevně uložena mezi sousedními budovami, a bez rozpaků hlásící svou přítomnost. Horní dvě patra, zcela obklopena kamenem, mají namísto jakýchkoliv zvnějška viditelných oken pouze vertikálně vyřezávané otvory. Vyřezávané prostory vnitřních a exteriérových atrií, čerpající inspiraci z divadelních představení, které se odehrávají uvnitř, byly koncipovány jako série dramatických scén; když se návštěvník pohybuje po celém prostoru, vnímá scény s různými prostorovými a světelnými konfiguracemi, které se ještě zintenzivňují, když se dostává hlouběji do budovy. Několik otvorů využívá proměnlivých světelných podmínek v průběhu dne k vytvoření stále se měnícího a dynamického prostředí, zatímco doplňkové večerní osvětlení napodobuje tyto podmínky pro další drama.

Návštěvníky divadla vedou do budovy rýhované bronzové stěny, připomínající divadelní oponu zahalující drama hlavního jeviště za ní - poskytují pocit beztíže v rozporu s těžkostí kamene nahoře. Zóna vstupu a prodeje lístků je zaústěním chodníku pro pěší, aby se vytvořilo kryté náměstí, které nejen poskytuje přístřeší, ale zároveň vrací veřejný prostor zpět ulici a začíná stírat hranice veřejného a soukromého. Veřejnosti jako takové, nebo jakémukoli příležitostnému kolemjdoucímu, je tak umožněno nahlédnout dovnitř a částečně procítit divadelního ducha budovy, ať již s lístkem nebo bez něj.

Web – Neri&Hu
Facebook – Neri&Hu
Instagram – Neri&Hu

Články na Tv Architect:

Garáž autoservisu "B+" v Pekingu, Číně od Neri&Hu

Restaurace "Jean Georges" v Šanghaji, Číně od Neri&Hu

Komunitní centrum 'Design Republic' v Šanghaji, Číně od Neri&Hu

kanál Neri&Hu

Partneři

Odborní partneři

Mediální partneři

Kanály

Hledáte inspiraci pro bydlení?

Publikování nebo další šíření obsahu serveru TVarchitect.com je bez písemného souhlasu společnosti Living Media s.r.o. zakázáno.
Orgánem dohledu nad poskytováním audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.
© 2019 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl