ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Hotely, obchodní a zábavní centra Spojte návštěvu sauny s prohlídkou zajímavé architektury

Spojte návštěvu sauny s prohlídkou zajímavé architektury

Spojte návštěvu sauny s prohlídkou zajímavé architektury
1. 1. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová

Chladné počasí vyzývá k návštěvě sauny. Spojte tento zážitek s návštěvou zajímavého místa. Doporučíme vám, kam v zimě zajít, posílit imunitu, odpočinout si a zároveň se přitom podívat na krásnou architekturu.

Sauna v Národním divadle

Sauna, dříve určená především pro tanečníky a další umělce Národního divadla, se před zhruba dvěma lety otevřela i veřejnosti. Nachází se na střeše provozní budovy divadla. Zajímavé je, že při večerním pobytu v ní mohou návštěvníci poslouchat živé přenosy opery či baletu. Noví provozovatelé saunu z roku 1976 zrekonstruovali. Přesto tady zanechali prvky připomínající 80. léta. Milovníci designu především ocení osvětlení, nábytek a další doplňky jako kliky a zábradlí.
Nově vybudovaná finská sauna je obložená dřevem tak, že na stropě obklad vytváří symbol české vlajky.

Hotel Thermal

V Karlových Varech v hotelu Thermal mají návštěvníci k dispozici dvě patra plná různých saun. Využít i v zimě mohou venkovní plavecký bazén s vyhřívanou vodou a termální lázně s výhledem na ikonický hotel. Architektonická soutěž na tuto budovu byla vypsána v 60. letch. Vítězný návrh Věry a Vladimíra Machoninových začal vznikat v roce 1968, kdy byl položen základní kámen tohoto komplexu. Slavnostní zahájení provozu pak proběhlo o 9 let později, tedy v roce 1977. Dodnes je hotel, jehož součástí je i velký kinosál, neodmyslitelně spojen s tradičním Mezinárodním filmovým festivalem. Komplex se skládá z několika budov. Hlavní je šestnácti podlažní železobetonová stavba ve stylu brutalismu, výška budovy je 65 metrů.

INFINIT SEN

V malebném ladovském kraji nedaleko meandrů řeky Sázavy vzniklo nové moderní wellness. Prostor je přístupný skrze podzemní podlaží sousedního hotelu, kde najdeme recepci, šatny, sprchy a zázemí. „Přišli jsme s konceptem pohádkového místa. Sauny zde reprezentují truhly, které jsou obložené dřevem a mají na sobě pulzující magické runy. Místo má celkově úžasnou magičnost, na první dojem se může zdát, že jde o běžný wellness, nám se ale podařilo sem dostat příběh, kdy návštěvníci postupně odkrývají tajemství. Každá sauna má jedinečný design šitý přímo na míru,“ říká architekt Jan Kačer ze studia REAKTOR.

Mohlo by vás zajímat

Architektura a urbanismus
8 m 48 s

Národní divadlo

Výbor pro výstavbu Národního divadla v Praze byl založen již roku 1850. Vznikla veřejná sbírka a na stavbu přispěl panovník i řada šlechtických rodů. V roce 1865 byl návrhem budovy na stísněném lichoběžníkovém pozemku na vltavském nábřeží pověřen Josef Zítek, který svůj post obhájil i v následném konkurzu. V roce 1862 byla na místě vybudována prozatímní scéna dle projektu Vojtěcha Ignáce Ullmanna, později zčásti inkorporovaná do definitivní stavby. Základní kámen byl položen v roce 1868. Nákladná budova byla dokončena až v roce 1881, vzápětí však vyhořela. Zítek odmítl pokračovat, a tak se úkolu budovu opravit a dokončit ujal Josef Schulz, který provedl i úpravy původního projektu a stavbu doplnil na jižním konci o tzv. Schulzův dům.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie
17 m 57 s

Jakub Heidler a Jan Kačer ze Studia Reaktor

Studio Reaktor je kreativní platforma rozpínající se na pomezí architektury, designu, krajiny a urbanismu. Skupina mladých architektů s kreativním přístupem a zajímavými nápady vytváří řešení šité na míru pro města, společnosti a soukromé investory. Studio Reaktor vzniklo kolem roku 2013, kdy z volného sdružení architektů vznikla firma, u jejíhož zrodu stáli architekti Jakub Heidler a Jan Kačer, kteří byli hosty v našem studiu. Společnost sídlí v holešovickém coworkingu, který sami provozují. Velký ohlas vzbudily například jejich kanceláře pro společnost Livesport. Studio má na kontě několik ocenění. Do procesu navrhování architekti zapojují grafiky, krajináře, stavaře a další specialisty.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Základnou Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary je ikonický Hotel Thermal

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech je neodmyslitelně spojen s budovou Hotelu Thermal. Architektonická soutěž na tuto budovu byla vypsána v 60. letech. Vítězný návrh Věry a Vladimíra Machoninových začal vznikat v roce 1968, kdy byl položen základní kámen tohoto komplexu. Slavnostní zahájení provozu pak proběhlo o 9 let později, tedy v roce 1977. Dodnes je hotel, jehož součástí je i velký kinosál neodmyslitelně spojen s tradičním Mezinárodním filmovým festivalem.

Doporučené pořady

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu