ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus V CAMPu byla zahájena výstava, která představuje soutěžní návrhy Vltavské filharmonie

V CAMPu byla zahájena výstava, která představuje soutěžní návrhy Vltavské filharmonie

V CAMPu byla zahájena výstava, která představuje soutěžní návrhy Vltavské filharmonie
13. 7. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Nová výstava v CAMPu představuje soutěžní modely mezinárodního architektonického klání o Vltavskou filharmonii. Až do 18. září si zájemci mohou prohlédnout návrhy všech soutěžních projektů. Připraven je i zajímavý doprovodný program.

Výstava představuje 19 soutěžních projektů, se kterými se návštěvníci mohou seznámit na velkoplošných projekcích, prostřednictvím fyzických modelů, či detailní srovnávací prohlížečkou na dotykovém panelu. K výstavě jsou připraveny komentované prohlídky, projížďka tramvají T3 Coupé, plavba lodí, letní kino, dílny pro děti a další doprovodný program.

Praha v srpnu loňského roku vypsala mezinárodní architektonickou soutěž na novou podobu Vltavské filharmonie. Do soutěže se přihlásilo celkem 120 týmů z 25 zemí světa. Finalisté vybraní odbornou porotou odevzdali 19 soutěžních návrhů, ze kterých v květnu tohoto roku vzešel vítěz soutěže, dánské architektonické studio Bjarke Ingels Group (BIG).

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Jaké jsou nejčastější otázky ohledně stavby Vltavské filharmonie?

Už zhruba měsíc známe budoucí podobu Vltavské filharmonie. Nový koncertní sál v Praze postaví ateliér Bjarke Ingels Group, po světě známý pod zkratkou BIG. Budovu od světoznámého studia v čele s architekty Bjarkem Ingelsem a Brianem Yangem vybrala porota mezi devatenácti odevzdanými návrhy. Základní kámen nového koncertního sálu by měl být položen v roce 2025, hotová budova se pak otevře návštěvníkům v roce 2032. Jaké otázky jsou z řad veřejnosti ohledně stavby nového sálu nejčastější?


„Česká republika je národ, který zplodil skvělé skladatele a Praha má několik koncertních sálů, které jsou významné pro svou historickou i architektonickou hodnotu. Jedná se však veskrze o sály, které nevyhovují prostorově, ani technicky požadavkům 21. století. Ten nejmladší koncertní sál, Smetanova síň Obecního domu, je starý více než 100 let. To změní Vltavská filharmonie a já jsem nesmírně rád, že již nyní víme, jak bude vypadat i na co se Praha a Česká republika může těšit,“ říká Petr Hlaváček, 1. náměstek primátora pro oblast územního rozvoje.

Vítěznému návrhu od studia BIG je věnován Bílý sál, kde jsou k dispozici technická schémata, výkresy a modely nebo rozhovor s Bjarkem Ingelsem. Na své si přijdou také děti, pro které je připravena LEGO stavebnice, ze které si mohou navrhnout svoji vlastní filharmonii. Návštěvníci se tak mohou seznámit s širším kontextem projektu a s celým příběhem návrhu ateliéru BIG.

Všech devatenáct finalistů jedné z nejprestižnějších architektonických soutěží moderní české historie představí expozice v Černém sále. Mezi pět nejlepších se probojovala také dvě tuzemská architektonická studia. Atelier M1 v kolaboraci s Barozzi Veiga obsadil druhou příčku. Na čtvrtém místě, hned po Slovincích Bevk Perović architekti, se umístili Petr Hájek Architekti. Pětku nejlépe hodnocených týmů uzavírá renomované norské studio Snøhetta.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Příběh za návrhem Vltavské filharmonie - Snøhetta a AFRY

Vltavská filharmonie již zná svou budoucí podobu. Nový koncertní sál v Praze postaví ateliér Bjarke Ingels Group, po světě známý pod zkratkou BIG. Jedním z oceněných návrhů mezinárodní architektonické soutěže o podobu Vltavské filharmonie byl i renomovaný norský ateliér Snøhetta. Jako svého lokálního architekta si vybral společnost AFRY. Jaký příběh stojí za soutěžním návrhem a co vše by toto impozantní ztvárnění Pražanům přineslo?


„Vizualizace, technická schémata, fyzické modely, ale také třeba hodnocení jednotlivých návrhů porotou soutěže. To vše je možné na výstavě podrobně prozkoumat a vzájemně porovnat,“ říká ředitel Institutu plánování a rozvoje (IPR) Ondřej Boháč.

Po celé léto je k výstavě připraven také pestrý doprovodný program na téma Město a hudba.

„Naším cílem bylo povýšit zážitek z výstavy o stupeň výše, a tak jsme na každé letní úterý připravili doprovodný program. Vydáme se na plavbu po Vltavě, prozkoumáme v rámci komentovaných vycházek okolí Vltavské, navštívíme Rudolfinum a další pražské hudební scény, budeme promítat filmy a pro děti máme připravený hudební workshop. Přijďte, bude to zážitek,“ říká vedoucí CAMPu Štěpán Bärtl.

Psali jsme také:

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl