ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Revitalizace a rekonstrukce Obnovy se dočkají Pragerovy „kostky“ v areálu Emauzy. Vznikne zde park!

Obnovy se dočkají Pragerovy „kostky“ v areálu Emauzy. Vznikne zde park!

Obnovy se dočkají Pragerovy „kostky“ v areálu Emauzy. Vznikne zde park!
6. 4. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Novinky čeká Emauzský areál u Karlova náměstí. Zde mimo jiné sídlí Institut plánování rozvoje hl. m. Prahy (IPR), jehož součástí je i Centrum architektury a městského plánování (CAMP). Rekonstrukci budov od známého českého architekta Karla Pragera odsouhlasila Rada hl. města. Objekt se momentálně nachází v havarijním stavu. Díky rekonstrukci zde vznikne kvalitní a reprezentativní prostor s parkem.  

Kromě záchrany cenné architektury z konce šedesátých let je cílem rekonstrukce proměnit okolí budov do podoby parku otevřeného pro veřejnost.

„Přestože emauzské budovy od Karla Pragera, mimo jiné autora Nové scény, nejsou památkově chráněné, chceme k nim přistupovat maximálně citlivě. Věřím, že výsledek rekonstrukce ocení nejen odborná veřejnost, ale také všichni návštěvníci Emauz. S realizací se pak začne v roce 2024,“ říká náměstek primátora Petr Hlaváček.

Samotný areál nebyl nikdy dokončen tak, jak to Karel Prager plánoval, IPR se už dlouhodobě snaží co nejvíce se jeho myšlenkám přiblížit.

„IPR při vzniku CAMPu už jednou jasně prokázal, že tento druh architektury je možné citlivě aktualizovat pro současný provoz. Věřím, že rekonstrukce celého areálu Emauzy by jednoho dne mohla být vzorem pro to, jak adekvátně zacházet s poválečnou architekturou,“ říká člen gremiální rady IPR a editor knihy o architektuře z let 1958-89 Vladimír 518.

V rámci rekonstrukce bude nutné především sanovat nosnou konstrukci a vyřešit nevyhovující statiku budov. Dojde ke kompletní výměně lehkého obvodového pláště, který bude nahrazen replikou původního opláštění. Plánována je také výměna technologií vytápění, chlazení a vzduchotechniky, aby došlo k snížení energetické náročnosti budov. Nové prostorové uspořádání administrativní části je řešeno novým ztvárněním koncepčních východisek původní architektury.

Součástí úprav pak bude i revitalizace prostranství mezi budovami. Vzniknout zde má nový park s vyhlídkou na Prahu.

„Vnímáme, že se jedná o významnou investici města, je to však jediná možnost, jak budovy zachránit pro další generaci. V případě, že by město tento soubor prodalo, dá se vzhledem k absenci památkové ochrany předpokládat, že by případný soukromý investor přistoupil k demolici budov,“ dodává Hlaváček.

„IPR sídlí v budovách, které jsou z pohledu architektury Prahy velmi důležité. Vznikly totiž jako takový architektonický „hub“ a od té doby tu vždy působily instituce, které se věnují rozvoji města. Plánovaná rekonstrukce je vrcholem našich dlouholetých snah o zpřístupnění areálu veřejnosti. Před dvěma lety jsme např. odstranili bariéry bránící prostupnosti areálu, trávníky jsme osadili lehátky a pravidelně zveme návštěvníky na prohlídky areálu např. v rámci Dne architektury či Open House Praha,“ říká ředitel IPR Ondřej Boháč.

Areál Emauzy je denně přístupný veřejnosti. V rámci osmého ročníku festivalu Open House Praha se navíc budou konat komentované prohlídky věnované historii i současnému provozu celého areálu. Návštěvníci se tak budou moci podívat do pivovarských sklepů z 19. století, či navštívit Pragerovy kostky.

Psali jsme také:

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl