ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Nová výstava “To je plán!“ představuje budoucnost Prahy

Nová výstava “To je plán!“ představuje budoucnost Prahy

Nová výstava “To je plán!“ představuje budoucnost Prahy
30. 4. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

V pražském Centru architektury a městského plánování aktuálně probíhá výstava, kde se veřejnost může seznámit s upraveným Metropolitním plánem, a to až do 30. června. Lidé také k plánu, který zpracoval Institut plánování a rozvoje, mohou podávat připomínky.

Návrh Metropolitního plánu byl poprvé veřejnosti představen v roce 2018 v rámci tzv. společného jednání, během něhož podávala veřejnost připomínky, ale svá stanoviska uplatnila zejména ministerstva a úřady. Teď jsou veškeré připomínky vyhodnoceny a zapracovány do aktualizované verze.

Upravený Metropolitní plán je po čtyřech letech zveřejněn i pro tzv. veřejné projednání, kdy se k němu může veřejnost opět vyjádřit, a to i nově skrze online aplikaci či Portál Pražana. Vše je představeno na výstavě v CAMPu až do 30. června. Plán se tak dostává do další fáze tzv. veřejného projednání.

V Černém sále se návštěvníci seznámí s pěti základními principy plánu. Přístup k tématům, jako je klimatická změna, dostupnost bydlení, veřejná prostranství nebo vybavenost města, je znázorněn pomocí podlahových projekcí. Panoramatická stěna prostřednictvím ručně malované animace rozhýbává Prahu tak, jak ji dnes známe.

V druhém, Bílém sále, je představen samotný návrh Metropolitního plánu v aktualizované verzi. Návštěvníci se zde mohou seznámit s dokumentací, klást konkrétní dotazy pořizovatelům i zpracovatelům plánu, případně přímo na místě podat k aktualizovanému návrhu připomínku.

„Stávající územní plán je vyčerpaný, současný rozvoj Prahy probíhá prakticky jen v územích, kde již proběhla změna územního plánu. Pořizování územních změn je velice nákladný a složitý proces, potřeba nového územního plánu je zcela zásadní, aby se tak město mohlo soustředit na koordinování zástavby v klíčových územích a na pořizování podrobnějších územně-plánovacích dokumentací,“ dodává Petr Zeman, předseda Výboru pro územní rozvoj. 

„Upravený Metropolitní plán otevírá nové cesty k řešení budoucnosti Prahy z pohledu dostupnosti bydlení, rozvoje infrastruktury nebo ochrany parků. Metropolitní plán bude možné připomínkovat on-line prostřednictvím Portálu Pražana. Na úrovni celé České republiky je to naprosto unikátní cesta, kterou se Praha vydává, i s ohledem na pohodlí a participaci občanů,” říká, Zdeněk Hřib primátor hl. m. Prahy. „Podařilo se nám také vyjít vstříc požadavkům městských částí a spolků. Zcela nad rámec běžného postupu jsme zajistili prodloužení zákonem dané lhůty pro zveřejnění a připomínkování plánu na dvojnásobnou dobu,“ říká Zdeněk Hřib.  

V rámci vystavení plánu proběhnou i dvě samotná veřejná projednání, kde bude plán veřejnosti vysvětlen jeho autory, a to 30. května a 23. června. Cílem celé výstavy a doprovodných aktivit je plán vysvětlit co nejširší veřejnosti. Návštěvníci CAMP tak mohou navštívit přednášky, které představují jednotlivé principy Metropolitního plánu, zajít na komentovanou procházku, kde budou vysvětleny dva fenomény plánu – zahrádkářské kolonie a sídliště či navštívit komentovanou prohlídku výstavy.

Kromě výstavy plánuje IPR spolu s hlavním městem i informační tour po městských částech, která odstartuje 9. května. Každý se tak může přijít zeptat na konkrétní dotaz i lokalitu v okolí svého bydliště. První lokalitou, kde bude umístěn již signifikantní bílý kontejner, je prostor za pražským Quadriem.

Psali jsme také:

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl