ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Projekt nové městské čtvrti v centru Plzně je o krok blíže realizaci

Projekt nové městské čtvrti v centru Plzně je o krok blíže realizaci

Projekt nové městské čtvrti v centru Plzně je o krok blíže realizaci
3. 10. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová, foto: Chapman Taylor

Developer Ameside a.s. z pražské skupiny Amadeus Real získal územní rozhodnutí na projekt nové městské čtvrti v centru Plzně. Jedná se o projekt, který by měl vyrůst na území po domě kultury v blízkosti řeky Radbuzy. V současnosti lokalita po bývalém domě Inwest slouží především jako provizorní parkoviště a místo se stalo útočištěm lidí bez domova. Investor už také pracuje na vydání stavebního povolení. Pokud vše půjde podle plánů, bude stavba zahájena v roce 2024. Návrhy nové čtvrti jsou dílem architektů londýnského studia Chapman Taylor a českého AGE project.

Projekt nové městské čtvrti, kde vyroste spousta bytů i administrativních a komerčních prostor má vyjít na osm miliard korun. Hotovo by mohlo být v roce 2027. Všechny dotčené orgány vydaly k projektu kladná stanoviska a zpracovány byly také připomínky z veřejného projednávání ohledně vlivu stavby na životní prostředí. Léta diskutovaný projekt je tak zase o něco blíže své realizaci. 

Nové centrum se podle návrhů má citlivě začlenit do současné městské struktury. Projekt doplní stávající urbanistický koncept Americké ulice a díky vzniku nových pěších tras vnese život do atraktivního prostředí v blízkosti řeky. S ohledem na požadavky co nejmenší energetické náročnosti všech budov i venkovních prostor a co největší ohleduplnosti k životnímu prostředí bude nová plzeňská čtvrť splňovat parametry enviromentální certifikace LEED. Ta zohledňuje především správné hospodaření budov s energiemi a celkové snížení spotřeby těchto energií.

Místo přinese nové bydlení i pracovní příležitosti. Vzniknout zde má více než 120 bytů, přes 21 000 metrů čtverečních administrativních ploch a asi 100 obchodů. Chybět nebudou ani parkovací místa, počítá se s podzemním prostorem pro 1 500 aut.

Podobu budoucí čtvrti, která se nachází naproti hlavnímu vlakovému nádraží, mají na starosti studia Chapman Taylor a AGE project. Londýnský ateliér má na kontě například známý projekt The Flow Building na Václavském náměstí v Praze.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

V Plzni jsou připravené projekty, které významně promění dlouho zanedbané lokality

Zanedbaná místa v Plzni už znají svou budoucí podobu. Dva významné projekty v příštích letech promění tvář západočeské metropole. Vznikne zde nová městská čtvrť i administrativně obchodní centrum.

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti
13 m 33 s

Jan Pokorný (Chapman Taylor)

Jan Pokorný vystudoval Fakultu architektury v Brně. U ateliéru Chapman Taylor pracuje od roku 2005. Ateliér vznikl v roce 1958 v Londýně a v současné době má 18 poboček po celém světě, například v Abu Dhabi, Singapuru, Paříži či v Moskvě. Pražská pobočka vznikla v 90. letech, kdy se u nás začala stavět velká obchodní centra. Založil ji Jon Hale. Aktuálně ateliér sídlí v Jindřišské ulici v budově v bývalé Edisonovy transformační stanice od architekta Františka Alberta Libry, kterou později zrekonstruoval architekt Ladislav Lábus. Kancelář se zaměřuje na komerční nemovitosti, administrativní a obchodní domy. Mezi jejich zajímavé stavby patří například Expo Business Park v Bukurešti, UŠĆE Tower Two v Bělehradě a The Flow Building v Praze.

Mohlo by vás zajímat

Architektura a urbanismus
22 m 01 s

Projekty studia AGE project (Milan Mlada)

Slovo AGE v angličtině znamená „věk“, i proto se stalo jednoduchou a zapamatovatelnou zkratkou studia AGE project. Za jeho vznikem stojí architekt Milan Mlada, který se už od dětství pohyboval v dílnách nebo na stavbě. Společnost má za sebou desítky realizovaných projektů, a to zejména v oblasti rezidenčního bydlení. Výjimkou ale nejsou ani administrativní budovy či mateřské školky.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Zchátralé lázně v centru Plzně už znají svou cenu. Kraj jednal s italským majitelem o odkupu

Nevyužitý a zchátralý objekt lázní na Denisově nábřeží v centru západočeské metropole zná svoji cenu, za kterou by ho mohl Plzeňský kraj koupit od italského majitele. Úřad v uplynulých dnech nabídl podle odhadu znalce cenu 140 milionů korun, což firma TWB Praha akceptovala. Kraj by měl ještě dostat posudek investice od externí firmy a podle výsledků se teprve rozhodne, zda lázně koupí. Případnou koupi by muselo schválit zastupitelstvo.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Nové vedení Plzeňského kraje nechá znovu posoudit plánovanou stavbu galerie

Nové krajské vedení, které nastoupilo letos v únoru, objednalo od architektů a stavbařů aktuální posouzení plánované stavby budovy Západočeské galerie v centru Plzně. Koalice se totiž kvůli růstu cen stavebních materiálů a prací obává, že současná cena nové budovy se může zvýšit z 1,2 miliardy korun až o polovinu.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl