ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Revitalizace a rekonstrukce Nevyužívané industriální stavby a jejich konverze

Nevyužívané industriální stavby a jejich konverze

Nevyužívané industriální stavby a jejich konverze
5. 6. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Industriální památky dodnes připomínají nedávnou minulost a hospodářský rozvoj. Tyto budovy vyprávějí sto let staré příběhy a jsou důkazem vývoje společnosti, technologií i architektury. Zastaralost rozhodně není důvodem k jejich bouraní. Přesvědčit se můžete o jejich moderním využití a o tom, že stále mají co nabídnout.

 

Stavby, kde již průmysl v minulosti utichl, se nově stávají cílem nejrůznějších záměrů. Výhodou bývá jejich umístění, které nabízí blízkost města, ale zároveň atmosféru něčeho originálního, co v samotném centru nelze najít. Díky citlivým přestavbám tak tyto průmyslové památky dostávají nový vzhled i využití. Možností je mnoho od galerie, kanceláří, bydlení až po kavárny a restaurace.

Vanguard Prague

V pražských Modřanech vyrostl rezidenční projekt v bývalé továrně Microna na letecké přístroje. Vanguard Prague je dům nabízející 150 exkluzivních loftů. Projekt má specifickou industriální atmosféru.

„Je to naše srdcová záležitost a zároveň velmi náročný projekt. Jedná se o naprosto výjimečnou stavbu pro bydlení i práci. Dům jsme rozřízli a dovnitř jsme implementovali auto-výtah, tím si každý přímo s autem vjede do vlastního patra přímo k obývacímu pokoji. V domě je také výjimečný wellness s 20metrovým bazénem.  Prostory nabízíme jako Shell&Core, což znamená, že si budoucí majitelé mohou prostory upravit podle vlastních představ, a realizovat tak vlastní architektonická řešení,“ říká Marek Padevět ze společnosti PSN.  

TV Architect představuje - Marek Padevět, ředitel rezidenčních projektů PSN

Nová Elektra 

Nová Elektra je bytový projekt v bezprostřední blízkosti bývalé továrny na žárovky. Název odkazuje na průmyslovou historii západní části Hloubětína. V roce 1921 zde byla založena továrna na žárovky Elektra, v roce 1932 ji koupila nizozemská firma Philips a po druhé světové válce byla znárodněna a fungovala pod názvem Tesla. Komplex továrny byl vybudován ve 20. letech 20. století na jižní straně Poděbradské ulice. Projekt Nová Elektra nabízí atraktivní bydlení a skvělou dostupnost do centra.

Developerské projekty - 14. díl - Nová Elektra k prodeji

Čtvrť Emila Kolbena

Čtvrť Emila Kolbena je moderní čtvrť s kvalitním městským bydlením a bohatým veřejným prostorem s odkazem na industriální minulost tohoto místa. Projekt v těsné blízkosti vysočanského toku řeky Rokytky vzniká v duchu odkazu Emila Kolbena. Některé bytové domy jsou zde dokonce pojmenované po dcerách vynálezce. Továrna, kterou pražských Vysočanech založil Emil Kolben, bývala světovou chloubou. V lokalitě je například i naučná stezka, která seznámí místní s historií místa a životem Emila Kolbena. Dále tady jsou lavičky i venkovní kanceláře pro zaměstnance na home office.

„Je velmi důležité, aby se s brownfieldy do budoucna aktivně pracovalo. Nikdo nechce, aby uprostřed jeho města byly nějaké staré továrny, rozbořené stavby, nefunkční prostory, plochy kontaminované látkami z předešlých průmyslových výrob. Je to nutnost pracovat na brownfieldech v Praze. Nabízejí obrovský potenciál proto, aby se město nemuselo rozrůstat jen do šířky. Nemusejí se pak budovat nové sítě a nová infrastruktura. Je dobré tady vytvářet nové čtvrti,“ řekl Petr Michálek, generální ředitel Skanska Reality.

TV Architect představuje - Petr Michálek, generální ředitel Skanska Reality

Galerie umění PLATO

Historie ostravských jatek sahá do konce 19. století. Město tehdy zainvestovalo do zařízení, které ve své době bylo nejlepší v Rakousko-Uhersku. Jatka fungovala v různých fázích až do roku 1965, kdy se přestěhovala do Martinova, poté nevyužívaný objekt začal chátrat. Nyní se ale podařilo budovu jatek opět přivést k životu, slouží jako galerie umění.

„Rekonstrukce proběhla v celé budově i v jejím okolí. Z původního objektu zůstalo opláštění a skelet. Jedna část musela být zcela odstraněna. Uvnitř se rekonstruovalo téměř vše. V areálu se dokončuje park,“ říká Zuzana Bajgarová, náměstkyně primátora města Ostravy.

V nově zrekonstruovaných prostorách zahájila činnost galerie umění PLATO. Po letech tak získává zázemí odpovídající současným evropským standardům. Návštěvníci zde najdou nově pět výstavních sálů, unikátní je především zcela nové řešení otočných stěn, díky kterému se jednotlivé sály dají otevřít, a propojit tak vnitřní expozice s venkovními prostory.

Autorem rekonstrukce stavby je evropsky proslulý architekt a průkopník pohyblivé architektury Robert Konieczny. 

Ostrava dokončila záchranu památkově chráněných jatek a otevřela v nich galerii současného umění PLATO

Galerie Josefa Gočára

V areálu bývalých Automatických mlýnů v Pardubicích vzniká nová galerie. Ta bude věnována slavnému architektovi Josefu Gočárovi, který je zároveň autorem hlavní budovy mlýnů. Rekonstrukce začala v polovině roku 2020 a hotovo by mělo být v příštím roce. Aktuálně je galerie stavebně hotová, následovat bude zařizování interiérů. První výstavy budou moct lidé navštívit nejspíš v létě. Stavbu mlýnů navrhl architekt Josef Gočár a je národní kulturní památkou. Nové výstavní prostory budou mít pět nadzemních podlaží. V interiéru bude využita bílá barva, dřevěné podlahy či původní betonové či zděné stěny. Schody do pater jsou z původních dřevěných trámů. Po dokončení bude mít budova industriální patinu. Vrátí se sem také historická okna, která budou z vnitřní strany uzpůsobena současným požadavkům na vytápění a propustnost světla. Zajímavostí je, že zde zůstanou zachované některé původní mlynářské technologie.

Přístav

V pražských Holešovicích v prostorách bývalé truhlárny vznikl industriální prostor s názvem Přístav. Tento hub je dílem architektů ze studia REAKTOR, kteří zde zároveň našli své zázemí. Pracují zde nejen oni, ale i další architekti, stavaři, grafici či designéři, kterým tento sdílený prostor nabízí příjemné a kreativní útočiště. Většina materiálů zde zůstala v původní surové podobě. Najdeme zde spoustu zajímavých detailů, jako jsou průmyslové lampy, kovové regály či originální industriální nábytek.

TV Architect představuje - Jakub Heidler a Jan Kačer ze Studia Reaktor

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Přeměna bývalé továrny Meopta v pražských Košířích byla završena kolaudací

Developerská společnost YIT zkolaudovala rezidenční projekt Parvi Cibulka, který vznikl revitalizací bývalé továrny Meopta v Praze 5. O návrh projektu se postaral renomovaný architekt Jakub Cigler, který zkombinoval industriální charakter budovy s nadčasovým finským stylem. Objekt o šesti podlažích nyní nabízí byty loftového typu.

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Byli jsme první, kdo s kamerou nahlédli do nového industriálního projektu

Bývalá továrna Meopta v pražských Košířích se mění v nový rezidenční projekt PARVI Cibulka od finské developerské společnosti YIT Stavo.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Proměna brněnské Špitálky v chytrou městskou čtvrť a stylové bydlení v blízkosti centra

Nová městská čtvrť vyroste v Brně v oblasti známé jako Špitálka. Město hodlá využít západní nevyužitý pozemek brněnských tepláren. V budoucnu by zde měla vzniknout čtvrť s názvem RE:Špitálka. To, jak by měla tato chytrá čtvrť v budoucnu vypadat, určuje také nová strategie města Brna do roku 2050. Cílem je výstavba inovativní moderní čtvrti, kde se pude pohodlně bydlet, pracovat a trávit volný čas.

Mohlo by vás zajímat

Developerské projekty

Garden Lofts k prodeji

Byty v industriálním nadčasovém stylu, a navíc v atraktivní lokalitě Prahy 5. To je rezidenční bydlení Garden Lofts na hranici Smíchova a Radlic přímo pod Dívčími hrady. Aktuálně zde byla zahájena výstavba a zároveň i prodej jednotlivých bytů. Ten má exkluzivně na starosti realitní kancelář Luxent – Exclusive Properties. Projekt bude dokončen na jaře roku 2023.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Gočárova galerie v Pardubicích se návštěvníkům otevře v létě

V areálu bývalých Automatických mlýnů v Pardubicích vzniká nová galerie. Ta bude věnována slavnému architektovi Josefu Gočárovi, který je zároveň autorem hlavní budovy mlýnů. Rekonstrukce začala v polovině roku 2020 a hotovo by mělo být v příštím roce. Aktuálně je galerie stavebně hotová, následovat bude zařizování interiérů. První výstavy budou moct lidé navštívit nejspíš v létě.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl