ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Proměna brněnské Špitálky v chytrou městskou čtvrť a stylové bydlení v blízkosti centra

Proměna brněnské Špitálky v chytrou městskou čtvrť a stylové bydlení v blízkosti centra

Proměna brněnské Špitálky v chytrou městskou čtvrť a stylové bydlení v blízkosti centra
23. 11. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Nová městská čtvrť vyroste v Brně v oblasti známé jako Špitálka. Město hodlá využít západní nevyužitý pozemek brněnských tepláren. V budoucnu by zde měla vzniknout čtvrť s názvem RE:Špitálka. To, jak by měla tato chytrá čtvrť v budoucnu vypadat, určuje také nová strategie města Brna do roku 2050. Cílem je výstavba inovativní moderní čtvrti, kde se pude pohodlně bydlet, pracovat a trávit volný čas.

Oblast Špitálky přímo navazuje na historické centrum města a je zároveň součástí ochranného pásma městské památkové rezervace. Jde o území s vysokou hustotou zastavění a uzavřenou blokovou strukturou. Nacházejí se zde bývalé výrobní areály, které byly dříve průmyslovým centrem města. Dnes tyto chátrající budovy tvoří velkou část místních brownfieldů. 

Tuto oblast celkově čeká unikátní přeměna. Jak by měla budoucnost této lokality vypadat, určuje nová strategie města. Vzniknout zde má nová městská čtvrť plná moderních technologií a inovativních přístupů, tedy první chytrá čtvrť v Brně s názvem RE:Špitálka.

Další částí této strategie je projekt Mosilana v oblasti ulic Křenová a Špitálka. Vzniká v brownfieldu bývalých textilních továren na vlněné sukno. Tato plánovaná moderní obytná čtvrť nabídne moderní bydlení i volnočasové aktivity. Revitalizace areálu zároveň umožní vznik rekreačního prostoru okolo Svitavského náhonu. 

V těchto místech již vzniká první vlaštovka. Krásný historický dům na rohu ulic Špitálka a Stavební nabídne po rekonstrukci svým obyvatelům finančně dostupné bydlení ve velmi slušném stavebním a interiérovém standardu.

Rezidence Stavební vzniká rekonstrukcí starého objektu jen malý kousek od centra. Nárožní dům nabídne vkusné bydlení v 34 bytech s výhledem na Špilberk. Vzniknout zde mají také parky a moderní pěší zóna.

Rohový dům bude kompletně rekonstruován včetně výtahu ve vnitrobloku. Jedná se o cihlovou stavbu z roku 1836 se zachovanými prvky architektury tehdejší doby, jejichž kompletní renovace dokreslí nevšední exteriér domu. Autorem rekonstrukce je architektonické studio PLUS MÍNUS NULA.

Stejně tak velmi citlivě budou tvořeny interiéry jednotlivých bytů i společných prostor. Architekti zde zachovávají eleganci historie a zároveň vkusně využívají moderní architekturu.

 

Rezidence Stavební bude působit jako dominanta celé ulice, a to především díky pojetí fasády, která je velmi jemná a elegantní. Ve vnitrobloku domu bude prosklený výtah, který v sobě snoubí atmosféru retro&future.

 

Mohlo by vás zajímat

Kategorie
4 m 55 s

Realizace nástěnné malby a dlažby ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně

V Brně v areálu Fakultní nemocnice u sv. Anny v objektu ze 70. let vznikla přístavba s výtahem. Nově také sterilní nemocniční prostředí ozvláštňuje umělecké dílo znázorňující lidskou DNA.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie
12 m 53 s

Petr Malík, jednatel a výkonný ředitel společnosti MSI Capital

MSI Capital se specializuje především na investice do developerských projektů. Společnost je součástí širší skupiny MS-INVEST a.s., která má více než dvacetiletou developerskou tradici na českém trhu. Jednatelem a výkonným ředitelem společnosti je Petr Malík, který se v oboru pohybuje více jak 15 let. Za sebou má studia na významných světových univerzitách. Společnost vydává dluhopisy, díky kterým se na výstavbě nových projektů mohou podílet i investoři, kteří si tak mohou zajistit solidní fixní výnosy. Společnost MS-INVEST má ve svém portfoliu developerské projekty v Praze, Brně a blízkém okolí. Od ledna 2022 má společnost také vlastní investiční fond.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie
14 m 24 s

Architekt Pavel Jura, JURA ET CONSORTES

JURA ET CONSORTES je brněnské architektonické studio, v jehož čele stojí architekt Pavel Jura. Vystudoval Fakultu architektury VUT V Brně. Po škole pracoval ve Švýcarsku v Lausanne u svého učitele architekta Ivana Kolečeka, kde se podílel také na projektech několika staveb. Jeho prvním projektem byla rekonstrukce rezidence švýcarského velvyslance v Praze. Po návratu do České republiky začal projektovat v Brně. Ateliér má zkušenosti s mnoha typy budov od rezidenčních projektů přes veřejné a komerční stavby až po rozhledny.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie

Po 20 letech práce je hotovo – město Brno má nový území plán

Nový územní plán města Brna je připraven na projednání a schválení. Finální verzi dokončeného návrhu převzal brněnský magistrát od zpracovatele, tedy od Kanceláře architekta města Brna (KAM). Na novém územním plánu pracovalo město Brno s přestávkami od roku 2002, ten stávající se tak kvůli dlouhé době stal postupně nejstarším dokumentem svého druhu v České republice, platný je od roku 1994.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl