ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Přeměna bývalé továrny Meopta v pražských Košířích byla završena kolaudací

Přeměna bývalé továrny Meopta v pražských Košířích byla završena kolaudací

Přeměna bývalé továrny Meopta v pražských Košířích byla završena kolaudací
3. 12. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Developerská společnost YIT zkolaudovala rezidenční projekt Parvi Cibulka, který vznikl revitalizací bývalé továrny Meopta v Praze 5. O návrh projektu se postaral renomovaný architekt Jakub Cigler, který zkombinoval industriální charakter budovy s nadčasovým finským stylem. Objekt o šesti podlažích nyní nabízí byty loftového typu.

V továrně se dříve vyráběla jemná mechanika a optika. Nyní zde vzniklo příjemné místo pro moderní bydlení. Budova o šesti nadzemních podlažích je zkolaudována, v projektu probíhají poslední dokončovací práce. Vzniklo zde 150 nových bytů ve stylu loftů s praktickým členěním od 1+kk po 5+kk a o velikostech od 44 do 250 m2.

Za návrhem stojí architekt Jakub Cigler, který zde zkombinoval industriální charakter budovy s nadčasovým finským stylem. Přesto, že objekt původní továrny není památkově chráněn, při revitalizací na moderní loftové bydlení kladla YIT důraz na zachování řady historických prvků. Jde například o původní velikosti a členění oken, pojistky na informační systém pater či zvonky u bytových dveří. Ve dvou ze sedmi samostatných vstupů byla naproti poštovním schránkám použita původní světla. Vedle teracového schodiště je částečně zachováno také zábradlí, to stávající bylo včetně madel repasováno a s ohledem na dodržení normových požadavků pouze doplněno o nové výplně. U vchodu G je nainstalována původní pamětní deska na památku obětí 2. světové války. Objekt navíc disponuje funkčním krytem civilní ochrany III. kategorie.

„Budova Meopty dominuje panoramatu Cibulky již od 60. let minulého století a vždy na mne působila jako velký parník zakotvený v části města. Tuto důstojnost jsem se snažil v celém projektu ponechat. Parvi Cibulka tvoří v podstatě sedm bytových domů v řadě, díky centrálnímu vstupu se službami v pasáži však přitom působí jako rezidenční palác,” doplňuje architekt Cigler.

Projekt PARVI Cibulka je umístěn v ulici Naskové ve vilové lokalitě a v sousedství projektu Aalto Cibulka. Mezi oběma budovami YIT vytvořila soukromý vnitroblok s parkem a dětskými hřišti přístupný pouze rezidentům. Místo na okraji lesoparku Na Cibulce nabízí mnoho možností. V blízkém okolí je k dispozici veškerá občanská vybavenost, zábava, kultura i příroda.

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti
21 m 05 s

Jakub Cigler

Oba rodiče jsou výtvarníci, maminka malířka. Architekt Jakub Cigler měl kolem sebe vždy spoustu kreativity, a jelikož jeho tatínek je významný český sochař, byl zároveň veden i k technice.

„Zkoušel jsem ale i fotit a malovat. Architektura mě ale fascinovala,“ přiznává Cigler. Jeho vášeň se projevila už na základní škole. „Učitelka se mě ptala, čím chci být, až vyrostu. Odpověděl jsem, že architektem,“ vzpomíná po letech Cigler.

Po střední škole proto hned věděl, kam dál. Na vysoké škole se ale cítil ze začátku zdrcený. „Musel jsem přísahat věrnost komunistické straně, což je pro mě dodnes ponížení,“ přiznává. Tehdy mu morálně hodně pomáhal architekt Jan Kaplický, kterého Cigler považuje za duchovního otce z Anglie a člověka, který mu umožnil zajímavý vstup do praxe. Sám zároveň přiznává, že ke škole přistupoval negativně.

V roce 1987 Jakub Cigler založil studio a dělal na menších projektech, interiérech a galeriích. Po revoluci začal působit na UMRUM a od roku 2002 až dosud působí v architektonické kanceláři Jakub Cigler Architekti v Praze.

Mohlo by vás zajímat

Architekti
13 m 26 s

Jakub Cigler Architekti

Společnost Jakub Cigler Architekti je architektonické studio, které svou činnost zahájilo v listopadu roku 2001. Okamžitě po svém vzniku se společnost zařadila mezi přední české ateliéry zabývající se progresivní architekturou. Její realizace a projekty uspěly v řadě architektonických soutěží.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Hrubá stavba developerského projektu Parvi Cibulka je úspěšně dokončena

Nad projektem Parvi Cibulka od developera YIT zavlála glajcha. Tento rezidenční projekt vyrůstá v pražských Košířích. Jedná se o přestavbu bývalé továrny Meopta. Celkem zde vyroste 150 nízkoenergetických bytů loftového typu v několika variantách. Finální kolaudace jednotek je plánována na léto 2022 a noví obyvatelé se pak budou moct stěhovat koncem téhož roku.

 

 

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl