ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect v regionech Jednu z největších urbanistických studií u nás chystá město Ostrava

Jednu z největších urbanistických studií u nás chystá město Ostrava

Jednu z největších urbanistických studií u nás chystá město Ostrava
22. 2. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Město Ostrava prochází velkou architektonickou proměnou a plánuje také řadu strategických projektů s cílem zkvalitnit veřejný prostor. Jedním z těch nejambicióznějších je rozvoj velkého území Slezské Ostravy. Zde by v budoucnu měla vzniknout nová atraktivní lokalita.

Jedná se o urbanistický návrh unikátní lokality podél řeky Ostravice. Území má 330 ha a nachází se zde množství nezastavěných lokalit. Součástí projektu je i dopravní řešení a koncepce krajiny. „Jde o jeden z největších urbanistických projektů v ČR. Oceňujeme proto odvahu města Ostravy přistoupit k jednotnému koncepčnímu řešení takto velkého celku. Velmi nás těší, že tak ambiciózní projekt můžeme navrhnout. Lokalita je v bezprostřední blízkosti centra, podél řeky Ostravice, s návazností na Slezskou Ostravu. Má proto značný rozvojový potenciál,“ říká Petr Zeman, ředitel segmentu architektury a pozemních staveb AFRY CZ.

Území v současné době slouží především tranzitní dopravě díky čtyři kilometry dlouhé dopravní tepně vedoucí skrze Bohumínskou a Frýdeckou ulici. Cílem studie je tuto bariéru mezi Moravskou a Slezskou Ostravou odstranit a vytvořit zde novou plnohodnotnou metropolitní třídu, která by se díky novým možnostem stala atraktivní pro soukromý, společenský i podnikatelský život.

Hledáme nové možnosti rozvoje oblasti v jeden živý a funkční celek. Jako hlavní cíl chápeme provázání Moravské a Slezské Ostravy přes řeku Ostravici a transformaci částečně zaniklé Slezské Ostravy. Řešit budeme širší vztahy a návaznost na urbanistickou strukturu města, dopravní vazby, varianty řešení dopravy a celkovou architektonicko-urbanistickou kompozici,“ vysvětluje Dominik Pleva, hlavní architekt AFRY CZ.

Zásadní je přitom propojení mezi historickým jádrem, novou městskou třídou a přiléhajícími čtvrtěmi. Vznikl by tak koncept krátkých vzdáleností s co největším respektem k současné zeleni.

Projekt počítá se zklidněním dopravy, vznikem lávek přes řeku či vybudováním parků. „Chceme nabídnout komplexnější, vizuálně rozmanitější a společensky přívětivější městskou přírodu, která dotvoří vlídnou městskou krajinu a přívětivý charakter místa,“ vysvětluje Pleva.

Urbanistická studie by měla být hotová během jara. Následovat bude zpracování jednotlivých investičních záměrů.

Mohlo by vás zajímat

Architekti
20 m 59 s

Ivo Šimek, ředitel AFRY CZ

Společnost AFRY CZ je moderní projektová, inženýrská a konzultační firma. Od roku 2010 je společnost součástí mezinárodní skupiny AFRY, která působí v oblastech architektury, energetiky, digitálních řešení, průmyslu, stavebnictví, infastruktury a technologií po celém světě. Ředitelem společnosti pro Českou a Slovenskou republiku je pan Ivo Šimek.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Příběh za návrhem Vltavské filharmonie - Snøhetta a AFRY

Vltavská filharmonie již zná svou budoucí podobu. Nový koncertní sál v Praze postaví ateliér Bjarke Ingels Group, po světě známý pod zkratkou BIG. Jedním z oceněných návrhů mezinárodní architektonické soutěže o podobu Vltavské filharmonie byl i renomovaný norský ateliér Snøhetta. Jako svého lokálního architekta si vybral společnost AFRY. Jaký příběh stojí za soutěžním návrhem a co vše by toto impozantní ztvárnění Pražanům přineslo?

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Terminál Dlouhá Míle na trase z Prahy na letiště zná svoji podobu

Správa železnic zveřejnila budoucí podobu terminálu Dlouhá Míle, který bude součástí novostavby železniční trati v úseku Praha-Ruzyně – Praha-Letiště Václava Havla. Architektonický návrh, za nímž stojí AFRY a Pavlíček Hulín architekti, splňuje přísné požadavky na kvalitu urbanistického, architektonického, konstrukčního a technického řešení. Trať k letišti by měla začít fungovat v roce 2028.

Intenzivní přípravy nového koncertního sálu a související rekonstrukce DKMO pokračují

Ostrava dokončila záchranu památkově chráněných jatek a otevřela v nich galerii současného umění PLATO

Chátrající skvosty - 7. díl - Módní dům Ostravica-Textilia

Revitalizovaný Smetanův sad v Ostravě se stal místem trávení volného času rodin i studentů z přilehlé školy

Ostrava proměnila park ve Svinově z nevzhledné plochy na zelenou oázu k posezení, relaxaci i vzdělávání

Prokešovo náměstí v Centru Ostravy nabízí místním i turistům nový veřejný prostor

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl