ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Ostravský mrakodrap se zřejmě dočkal nového majitele

Ostravský mrakodrap se zřejmě dočkal nového majitele

Ostravský mrakodrap se zřejmě dočkal nového majitele
26. 4. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová

Ostravští radní vybrali nového zájemce o koupi pozemků s takzvaným Ostravským mrakodrapem v Ostrčilově ulici v centru města. Návrh jeho rekonstrukce připravilo studio AI Design světoznámé architektky Evy Jiřičné. Ostrava opětovně usiluje o záchranu této výškové budovy, která je jednou z dominant města.

Rada města v uplynulých dnech schválila jednání s úspěšným zájemcem o prodeji výškové budovy v centru Ostravy. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci tak znovu město nabídlo k prodeji. Město o záchranu budovy usiluje již dlouho, předchozí zájemce o koupi nemovitostí nepodepsal příslušné smlouvy, a město tak loni na podzim začalo hledat nového.

 „Chceme zachránit třetí nejvyšší stavbu našeho města, proto jsme upřesnili a de facto zjednodušili některé procesní záležitosti záměru prodeje. Například již není v našich cílech zpětný odkup bytových jednotek a parkovacích stání,“ upřesnil Jiří Vávra, náměstek primátora. „Město má v tuto chvíli základní podmínku – dodržet návrh architektky Jiřičné.

Obnovené nabídky využili dva zájemci, kteří v řádném termínu doručili městu své nabídky. Podmínkou prodeje je dodržení návrhu studia AI-DESIGN, který vznikl pod vedením architektů Evy Jiřičné a Petra Vágnera. Rada města následně schválila návrh zahájení jednání o prodeji s jednou z firem, jako první v pořadí, a to v souladu s hodnocením nabídek provedeným Komisí pro hodnocení nabídek.

„O výsledcích jednání nelze dopředu spekulovat, návrh řešení věžového domu na Ostrčilově ulici, který počítá s výstavbou bytů i stavbou parkovacího domu, je nicméně projevem procesu záchrany dominant ve městě. Díky návrhu renomované architektky Evy Jiřičné získá tato budova novou funkci a zachová si své místo v historii i v budoucnosti,“ řekla náměstkyně primátora Hana Tichánková.

Návrh řešení věžového domu zachovává stávající dům a navrhuje jeho rekonstrukci a přístavbu. Budova by primárně měla být určena k bydlení ve vysokém architektonickém standardu. Objekt by měl mít zelenou fasádu i zelenou střechu. Eva Jiřičná k projektu uvedla: Jsem nadšená, že město Ostrava studuje možnosti zachování staveb z období 60. až 70. let a místo zbourání se snaží dát všem těmto objektům nový život. Je to nejen snaha o zachování historického období, ale i snaha o úspory investic spojených s demolicí a se snižováním produkce CO2. Většina těchto staveb má naději na nový život za současných požadavků a nároků na bydlení.“

Součástí objektu bude i nové parkování. Pro tyto účely by měl vzniknout čtyřpodlažní dům s dvěma podzemními podlažími. Celé parkoviště by mělo být zazeleněné a na střeše přemýšlí architekti o vzniku komunitních zahrádek a solárních panelů.

Objekt je od roku 2013 prázdný. Opakovaně se vedly debaty o jeho demolici či rekonstrukci. Mezi zásadní technické problémy patří nefunkční opláštění objektu, nevyhovující bezpečnostní parametry, především protipožární, únikové trasy apod. Budova má 22 pater a měří 68 metrů, nachází se pár minut chůze od budovy Nové radnice. Ostravský mrakodrap byl postaven v letech 1965-1968 jako součást sídliště Jindřiška. Výšková budova podle návrhu architekta Jana Slezáka byla původně zamýšlena jako obytný dům. K tomuto účelu byla využívána jen pár let a následně došlo k rekonstrukci na kancelářský objekt.

Mohlo by vás zajímat

Revitalizace a rekonstrukce
6 m 28 s

Ostrava nabízí k prodeji výškovou budovu s pozemky. Součástí je projekt na byty a parkovací dům od Evy Jiřičné a Petra Vágnera

Zastupitelstvo města Ostravy opětovně usiluje o záchranu výškové budovy na adrese Ostrčilova v centru města. Hledá vhodného investora pro projekt proměny mrakodrapu a kromě samotné budovy nabízí i přilehlé pozemky a atraktivní architektonický projekt od ateliéru AI-Design Evy Jiřičné a Petra Vágnera. Původní záměr počítal se zpětným odkupem určitého počtu bytových jednotek a parkovacích stání do bytového fondu města. Tuto podmínku pro investora již ale nový záměr neobsahuje.

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti
11 m 36 s

Rozhovor: Petr Vágner o projektech ostravského mrakodrapu, pardubického zámku a dalších...

Architekt Petr Vágner spolupracuje s Evou Jiřičnou již od studií na vysoké škole. V rámci stáže působil v její architektonické kanceláři v Londýně. Poté, co se jejich spolupráce osvědčila, společně založili architektonickou kancelář AI DESIGN v Praze, kde za více jak 22 let vzniklo na 200 projektů a realizací. O mnohých z nich vás pravidelně informujeme v našich pořadech, tentokrát jsme se společně s architektem Petrem Vágnerem zaměřili na mimopražské projekty.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Ostrava bude mít mrakodrap podle návrhu Evy Jiřičné

Ostravská radnice představila hotový návrh na proměnu 64 metrů vysokého věžáku, který připravila světoznámá architektka Eva Jiřičná se svým kolegou Petrem Vágnerem ze studia AI- DESIGN.  

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl