ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Revitalizace a rekonstrukce Developeři si začínají dělit pozemky nad pražským metrem. Proinvestují tam miliardy

Developeři si začínají dělit pozemky nad pražským metrem. Proinvestují tam miliardy

Developeři si začínají dělit pozemky nad pražským metrem. Proinvestují tam miliardy
19. 7. 2019 / Autor: Wikimedia commons/ Honza Groh (Jagro) Popisek: Nádraží Praha - Bubny

Developerské společnosti se v budoucnu chystají utratit desítky miliard korun a to na pozemcích nacházejících se nad stanicemi pražského metra. Do hry se zatím počítá s takovými hráči jako Passerinvest Group, Sekyra Group nebo Penta. Mezi největšími investory by mohl být také stát. Předseda vlády Andrej Babiš chce za 10 miliard korun vybudovat diskutovanou vládní čtvrť u stanice metra Letňany.

Skupina KKCG patřící miliardáři Karlu Komárkovi minulý rok uzavřela dohodu s obyvateli Prahy 6 a začala s výstavbou stejnojmenného obchodně - administrativního komplexu nad stanicí metra Bořislavka. Soubor budov za 3 miliardy korun by měl být dokončen začátkem roku 2021. Nastěhuje se do něj KKCG i její Moravské naftové doly a také Sazka.

Architekti, podle jejichž návrhu bude centrum realizováno, byli vybráni na základě mezinárodní soutěže. V té uspěli domácí autoři projektu: Aulík Fišer architekti. „Po dokončení projektu, které je předběžně plánováno na první kvartál 2021, nabídne Bořislavka Centrum celkem 24 tisíc m2 kancelářských ploch, 8600 m2 obchodů včetně supermarketu a dalších přibližně 50 obchodních jednotek zaměřených zejména na služby, které v této lokalitě zcela chybí,“ uvedl v minulosti server prazsky-denik.cz.

Nová čtvrť v pražských Bubnech

V prostorách brownfieldu, nákladového nádraží v pražských Bubnech, má v budoucnu vyrůst nová čtvrť, do níž doslova tečou miliardy od různých developerů. Na místě mají být postaveny tisíce bytů, kanceláře i obchodní centrum. Město ale nejprve musí z pozemků sejmout stavební uzávěru.

Elementárním cílem je podle architekta Petra Pelčáka spojit historická území, ktrá se podle jeho slov k sobě nyní točí zády. „Uprostřed bude park, který části spojí. Ten ještě navíc vytvoří dostatečný obal okolo železničních tratí, které územím prochází. Důležité je, že nevznikne nesourodá a nová čtvrť, ale bude dodržován charakter okolních čtvrtí,“ řekl Pelčák webu domaci.ihned.cz.

Nedaleko stanice metra B Invalidovna plánuje společnost Sekyra Group vybudovat novou čtvrť Rohan City. Na místě má být k dispozici bydlení pro zhruba čtyři tisíce lidí za cca 10 miliard korun. Stavět by se mohlo začít ještě letos. 

TV Architect v minulosti publikovala článek o této chystané výstavbě a mimo jiné uvedla: „Sekyra Group vlastní podél Rohanského nábřeží až k Libeňskému mostu pozemky o rozloze zhruba dvě stě tisíc metrů čtverečních. Výstavbu plánuje v pěti etapách. První etapa by podle Leoše Anderleho, výkonného ředitele společnosti Sekyra Group měla začít v příštím roce, dokončení firma plánuje na konec roku 2022. Počítá zhruba s třemi sty byty a třiceti tisíci metry čtverečními kancelářských prostor.“

Přeměna Smíchova

Sekyra Group plánuje realizovat také přeměnu nad stanicí metra linky B Smíchovské nádraží. Za patnáct miliard mají na povrchu vzniknout byty, kanceláře a obchody.

Developer Passerinvest Group hodlá v následujících letech investovat zhruba 40 miliard korun. Ty mají přijít především do projektů komerční povahy a dotknout se mají stanic metra C Budějovická, Kačerov a Roztyly.

Jak napsala TV Architect v minulosti: Projekt Smíchov City na místě bývalého smíchovského nákladového nádraží by se mohl začít stavět na konci letošního roku. První fáze se týká 25.000 metrů čtverečních a zahrnuje tři samostatné domy v blízkosti autobusového nádraží Na Knížecí. Hotové mají být za dva roky. Celkem projekt zahrnuje 216.099 metrů čtverečních pozemků a dokončen by mohl být zhruba za dvanáct až patnáct let. Bydlet v něm má až tři tisíce tři sta lidí.

PASSERINVEST GROUP aktuálně provádí kultivaci parku na okraji Krčského lesa nedaleko metra Roztyly. Aktuálně zde buduje nové workoutové hřiště. „Jsme rádi, že si park získává své příznivce, proto bychom jim rádi nabídli co nejširší spektrum možných aktivit. Vedle workoutového hřiště chystáme ještě další soubor cvičebních strojů speciálně pro seniory. Díky nim získají novou možnost aktivního odpočinku a tréninku motoriky. V tuto chvíli je projekt v přípravné fázi, nicméně rádi bychom jej dokončili v průběhu prázdnin,“ okomentoval aktuálně probíhající úpravy Martin Unger, technický ředitel, PASSERINVET GROUP.“

Přeměna Opatova

Blízko stanice metra linky C Opatov plánuje stavět společnost Reflecta Development kancelářské budovy za zhruba 3 miliardy korun. Čtyři budovy mají nabídnout přibližně 60 tisíc metrů čtverečních ploch. Společnost chce oblast i po ukončení realizace tohoto projektu dál rozvíjet

„Očekáváme, že na místě začneme stavět v roce 2020," řekl předseda představenstva zmíněné developerské společnosti Jakub Sklenka pro server zprávy.aktualne.cz.

Kromě kanceláří se společnost chystá postavit také byty. Vzhledem k dlouhodobým protestům tamních obyvatel však byla nucena projekt oproti původním představám zmenšit. První etapu projektu budou tvořit čtyři budovy. Jednou z nich má být i výšková budova čítající sedmnáct pater.

TV Architect také natáčela na konferenci týkající se tématu výškových budov. Podívejte se.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl