ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Přeměna Smíchova pod taktovkou ateliéru A69. Co obyvatele Prahy čeká a nemine?

Přeměna Smíchova pod taktovkou ateliéru A69. Co obyvatele Prahy čeká a nemine?

Přeměna Smíchova pod taktovkou ateliéru A69. Co obyvatele Prahy čeká a nemine?
3. 6. 2019 / Autor: Ateliér A69 Popisek: Vizualizace nového Smíchovského nádraží

Okolí Smíchovského nádraží v Praze čekají velké změny. Co konkrétně se chystá a jak velké budou změny, nejen na to se TV Architect zeptala architektů z ateliéru A69, který bude mít přeměnu na starosti. Přinášíme exkluzivní rozhovor.

Proč vůbec k takové proměně musí dojít?

Změny této části Smíchova souvisejí s proměnou bývalého smíchovského karga na novou městskou čtvrť. Jakousi jižní hranici městského prostředí, za níž už je cítit periferie dnes představuje Knížecí. Teď dojde k posunu hranic a těžiště Smíchova na jih.

Jaké změny po realizaci nastanou?

Nejbližší změnou by měly být proměna Knížecí z autobusového nádraží na náměstí, Radlická ulice dostane východní uliční frontu. Radlická a vltavská strana Smíchova bude pro pěší více propojená živým městským parterem podél nejkomplexnějšího pražského terminálu. Bude svedena doprava z přednádražního prostoru Smíchovského nádraží, který i díky novému parteru získá městské parametry. 

Jaké změny nastanou v městské hromadné dopravě?

Dojde k tomu, že se v místě Smíchovského nádraží propojí až jedenáct médií veřejné hromadné dopravy. Bude tedy větší variabilita návazností. Z hlediska stávajících zvyků se až tolik nezmění. Stále bude možné nastupovat a vystupovat na MHD na Knížecí, jak jsou lidé zvyklí, ale nebudou tu už odstavy s čekajícími autobusy. Ty se posunou na novou konečnou, na Smíchovský terminál. V budoucnu by měl k systému MHD přibýt S-bahn a doprava po Vltavě.

Jaká je ústřední myšlenka (filosofie) návrhu této proměny?

Ústřední ambicí i metodou je propojování v jeho různých významech. Takže nejen propojení dnes od sebe izolovaných částí Prahy (Radlická, nábřeží Vltavy), ale i propojování veřejného zájmu s investicemi soukromých developerů, propojování záměrů jednotlivých provozovatelů dopravy. A věříme, že i propojení historického Smíchova s jeho budoucností.

Jaké nové budovy vzniknou?

Celý terminál je koncipovaný jako mozaika jednotlivých staveb, které mohou vznikat v různém sledu z různých investičních zdrojů. Dohromady jsou ale koordinovány tak, aby dávaly smysl a spoluvytvářely jeden funkční terminál. Zapojili jsme stávající stavby, jako historickou budovu nádraží, stavbu metra, doplnili jsme tzv. terminál Dobříšská s parkingem po tisíc aut a zázemím pro cyklisty, bariérový objekt v jižním křídle smíchovského nádraží odstiňující akustickou zátěž z autobusového terminálu a poskytující městský parter této části Nádražní ulice. Samostatnou stavbou je pak zastřešená platforma autobusového terminálu nad kolejištěm.

Nechali jste se inspirovat k návrhu přeměny nějakým zahraničním projektem?

Konkrétní příklad jsme nesledovali, ale nacházíme řadu podobností. Když sledujete stejné cíle, logicky dospějete k podobným řešením. Nejsem si ale jistý, zda někde ve světě existuje tak komplexní terminál s tolika možnostmi, jaké se nám rýsují právě na Smíchově.

Kdy by se mělo začít s přeměnou a kdy by měla být kompletně hotová?

S přeměnou se už prakticky začalo. Probíhající demolice a čištění kolejiště bývalého karga je první v pyramidě navazujících kroků. Výsledkem by měla být nová polyfunkční čtvrť spojující v sobě vše, co dělá město městem, bydlení, práce, vzdělávání, rekreace... A hlavně propojení okolních částí města, které jsou navzájem blokovány neprostupností velkého území karga. Vzhledem k složitosti a rozsáhlosti nemá tento projekt stanovené finální datum, ale je překvapivé, jakou dynamiku proces získal, v momentě, když se na něm shodly všechny zúčastněné strany.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl