Odebírat novinky
Úvod Inovace a technologie Adam Rujbr proměnil staré ruiny na penzion souznící s jihočeskou přírodou

Adam Rujbr proměnil staré ruiny na penzion souznící s jihočeskou přírodou

Zrušit ztišení
Přeskočit reklamu
x

Líbí se vám pořad?

Sdílejte ho svým přátelům.

Facebook log
sdílet na facebooku

Další video

TV Architect představuje: Bytové domy v Dobřichovicích a projekt Nová Elektra od studia DAM architekti

zrušit

12 m 48 s

Rodinný penzion Blanko se nachází v krásném prostředí jižních Čech na hranicích s Rakouskem. Původně se jednalo o pozůstatky dvou objektů bývalé roty pohraniční stráže. Starých ruin se ale ujal architekt Adam Rujbr, který zde vystavěl penzion souznící s místní přírodou.

První etapa rekonstrukce se zaměřila na prvorepublikovou vilu, která byla v chátrajícím stavu.

„Ze střechy rostly nálety a stropy se propadaly. Jediný zachovaný byl krov. Stropy se nám podařilo obnovit ze 70% , zbytek se musel udělat nový. Převážně jsme postupovali podle technologií našich předků. Budovu jsme ale navíc zateplili,“ říká architekt Adam Rujbr.

V následujících letech byl opraven sousední objekt, který aktuálně slouží jako apartmánový dům a doplněk k hlavní vile.

Objekt se nachází v srdci České Kanady, tedy v chráněné krajinné oblasti. Rekonstrukce budov byla tedy maximálně šetrná k okolní krajině. Zatím se jednalo jen o rekonstrukce starých objektů. Protože si ale doba žádá větší komfort, rozhodli se architekti pro přístavbu. Také ta by měla být provedena velmi citlivě.

„Doposud šlo pouze o přestavby, nyní zahájíme stavbu zcela nové budovy, která by v budoucnu měla sloužit jako společenské centrum pro vzájemné setkávání lidí,“ říká Rujbr.

V plánu je tedy přístavba víceúčelového společenského sálu, která bude vystavěna ze speciálních lepených desek. Jedná se o unikátní technologii. Panely jsou tvořené z několika vrstev lamel, které jsou lepené křížem.

„Materiál je plně obnovitelný a udržitelný. Obvodová stěna bude silná 10 cm a unese stejně jako 40 cm silná cihlová stěna. Může tedy plnit nosnou funkci. Materiál vykazuje neuvěřitelnou tuhost, a navíc má nejmenší uhlíkovou stopu ze všech stavebních materiálů,“ dodává Rujbr.

Celkově by místo v okolí penzionu v budoucnu měl vzniknout sochařský park a prostor pro díla umístěná ve volné krajině.

Podívejte se také:

Psali jsme také:

Hledáte inspiraci pro bydlení?

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací.
Publikování nebo další šíření obsahu serveru TVarchitect.com je bez písemného souhlasu společnosti Living Media s.r.o. zakázáno.
Orgánem dohledu nad poskytováním audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.
© 2021 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl