Odebírat novinky
Úvod Architektura a urbanismus Urbanismus Nový depozitář Východočeského muzea v Pardubicích od Adama Rujbra spojuje historii a současnost

Nový depozitář Východočeského muzea v Pardubicích od Adama Rujbra spojuje historii a současnost

Nový depozitář Východočeského muzea v Pardubicích od Adama Rujbra spojuje historii a současnost
5. 12. 2018 / Autor: Adam Rujbr Architects Popisek: Vizualizace nové budovy depozitáře
Nový depozitář Východočeského muzea v Pardubicích od Adama Rujbra spojuje historii a současnost

Architektonická kancelář Adam Rujbr Architects navrhla novou budovu depozitáře Východočeského muzea v Pardubicích. Stavba je citlivě řešena a přesně odpovídá potřebám muzejní činnosti. Kromě toho se jedná o energeticky nenáročnou stavbu, jak je typické pro díla týmu architekta Adama Rujbra. Budova skrývá množství technických detailů, které z ní dělají jedinečné pracovní prostředí, v němž se minulost potkává se současností.

Základní popis a účel

Stavba bude sloužit jako depozitář pro Východočeské muzeum v Pardubicích. Budou zde plochy pro příjem nálezů a dědictví, kdy tyto předměty projdou dále karanténou, dekontaminací, ošetřením a následně budou uloženy do jednotlivých místností depozitáře dle druhu. Samotný objekt je energeticky mimořádně úsporný. Stejně je přistupováno k materiálům, je použito téměř tisíc tun betonového recyklátu, zdi jsou z nepálené cihly a hliněné omítky, které pomáhají udržovat vnitřní klima.

Architektonické řešení

Novostavba depozitáře stojí na místě bývalé jídelny a respektuje pavilonový charakter. Začleňuje se do stávajícího souboru budov, a přestože je pouze dvoupodlažní, dodržuje výškovou hladinu i takt okolních staveb. Přístupná je komunikací ze severu podél západní i východní fasády. Z jihu jsou situovány zastřešená nákladní rampa a vstupy do budovy.

Na rampu navazují sousední budovy a společně vytváří jakýsi dvůr, kde bude probíhat nakládka a vykládka exponátů v zákrytu a nebude tak negativně ovlivňovat okolí nadměrným hlukem. Zároveň bude tato část pohledově odcloněna.

Tvarově se jedná o jednoduchý kvádr obložený cor-tenovým plechem téměř čtvercového půdorysu působí jako obří zapomenutá patinou poznamenaná šperkovnice. Ze tří stran je budova prosta jakýchkoliv otvorů a z dominantních pohledů tak působí nedobytně. Stávající spojovací chodba mezi pavilony bude vybouráním stěn a oken transformována do podoby subtilní parkové kolonády hladce bíle omítnuté.

Komunikace bude nadále sloužit pro pohyb mezi pavilony, ale zároveň otevře průhledy do zahrady a nebude působit jako neprostupná bariéra. V případě deště nebo jiné nepřízně počasí bude pohyb probíhat ve skrytu. Z východní strany nového pavilonu depozitáře bude stát lávka dobudována do formy ostře lomené klikatice, jejíž ostrý hrot bude levitovat nad příjezdovou cestou. Pod novou stříškou povedou vyrovnávací rampy, umožňující příjezd osobním vozům na nákladní rampu a k depu knihovny (sousední pavilon).

Technologické řešení

Objekt je z energetického hlediska mimořádně úsporný. Má moderní technologie jako rekuperaci a tepelné čerpadlo umístěné na extenzivní zelené střeše. Samotná konstrukce je železobetonový skelet s panelovým stropem na spřažených ocelobetonových nosnících. Obálku pak tvoří cor-tenová fasáda, což je druh korozi odolné slitiny oceli, provětrávaná mezera, vrstva minerální tepelné izolace tloušťky tři sta milimetrů, pálená cihla provázaná na nepálenou cihlu s hliněnou omítkou. Kombinace těchto cihel přináší velkou akumulační kapacitu tepla a vlhkosti a díky tomu dokáže pomoci snižovat výkyvy teploty a vlhkosti.

Adam Rujbr Architects, nyv

Psali jsme také:

Na Strakonické ulici v Praze vznikne obchodní centrum podle architekta Adama Rujbra

Energeticky úsporná klinika od Adam Rujbr Architects

Budova office center Fenix žije svým vlastním životem

Pořady

Hledáte inspiraci pro bydlení?

Publikování nebo další šíření obsahu serveru TVarchitect.com je bez písemného souhlasu společnosti Living Media s.r.o. zakázáno.
Orgánem dohledu nad poskytováním audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.
© 2019 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl