ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus V Ostravě by měla vzniknout nová městská čtvrť

V Ostravě by měla vzniknout nová městská čtvrť

V Ostravě by měla vzniknout nová městská čtvrť
20. 6. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Brownfield mezi Karolinou a Dolními Vítkovicemi čeká zásadní proměna. Vzniknout zde má zcela nová čtvrť pro 12 tisíc lidí s názvem „Pod Žofinkou“. Rozvoje se dočká také přilehlá lokalita Černá louka i samotná Dolní oblast Vítkovice – Ostrava.

Název Pod Žofinkou vznikl z historického odkazu tohoto místa. Dříve se zde nacházela huť, ve které se vyrábělo železo. Území je v dnešní době velmi zanedbané. Jedná se o uzavřený areál, který je orámovaný ze dvou stran kolejemi, ze třetí pak řekou Ostravicí, jedná se tedy o neprůchodnou bariéru. Návrh pracuje s postupným vznikem čtyř přímých spojení. Cílem je multifunkční využití území, kombinace bydlení, administrativy a služeb.

Město Ostrava již veřejnosti představilo koncepční urbanistickou studii na využití tohoto území. Zároveň byl představen i záměr rozvoje širšího území včetně samotné Černé louky a Dolní oblasti Vítkovice. Součástí nové čtvrti bude také přírodní park a počítá se i s přímým napojením na novou městskou třídu propojující centrum Ostravy s Dolními Vítkovicemi.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

V Ostravě začíná rekonstrukce bývalého obchodního domu Ostravica-Textilia

V Ostravě odstartovala dlouho očekávaná rekonstrukce ikonického bývalého obchodního domu Ostravica-Textilia. V minulosti se v budově propadla dvě podlaží a zřítila se část střechy. Módní dům pak roky chátral, vystřídalo se zde několik majitelů a marně se hledalo využití. Aktuálně si objekt převzala stavební firma a v místě začala rekonstrukce, která má dům proměnit na centrum kreativního průmyslu. Součástí má být i restaurace, hudební klub nebo divadelní sál.

Brownfield „Pod Žofinkou“ na pomezí lokalit Karolina a Dolní Vítkovice má velikost 18,78 hektarů a patří mezi strategické rozvojové zóny města, zařazené do našeho strategického plánu Fajnova. Celé zájmové území pak necelých 100 hektarů. Je proto zásadní, že jsme nalezli základní shodu s vlastníky i klíčovými aktéry jak na principech území, tak snad i na postupu prací. V nejbližší době předložíme zastupitelstvu města návrh memoranda o spolupráci a zahájíme návazné přípravné práce,“ řekl primátor Ostravy Tomáš Macura.

Území Pod Žofinkou je spícím pokladem Ostravy. Proto jsme se pokusili navrhnout část města, která propojí dva klíčové fenomény Ostravy – centrum a Dolní Vítkovice a podpoří jejich význam. Studie naznačuje možnou strukturu města pro jedenadvacáté století, města s vysokou kvalitou života. Území se může stát architektonickým vyvrcholením nové části centra města. Klíčové je propojení rovnou a širokou městskou třídou s tramvají,“ řekl profesor Roman Koucký.

Pro město jako celek je na návrhu skutečně stěžejní jeho základní struktura. Navrhovaný bulvár, přes kilometr a půl dlouhá městská třída obsahující i tramvajovou trať má za cíl propojit Smetanovo náměstí a Vítkovice. Zasahuje tak významně širší území, než je nyní zpracováno v rámci lokality Pod Žofinkou. Následujícím krokem města proto bude prověření návrhu v celém dotčeném území, především v zastavěné části města, od Černé louky, které aktuálně zpracovává MAPPA, po Trojhalí a zároveň příprava podkladů pro nutnou změnu územního plánu,“ upřesnila náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová.

Záměr významně ovlivňuje i samotné území Dolní oblasti Vítkovice. „S architektem Josefem Pleskotem jsme při úvahách o rozvoji Dolních Vítkovic už před několika lety dospěli k závěru, že by se Ostrava měla osmělit vybudovat širší centrum a že ideální by pro to bylo území podél řeky Ostravice. Nabízí se cestou k Dolním Vítkovicím a tok řeky je pro člověka naprosto přirozené místo k osídlení. Kolem řek se města rozrůstají po staletí,“ uvedl Jan Světlík, autor vize proměny Dolních Vítkovic a hlavní vlastník společnosti Vítkovice, a.s.

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti
17 m 16 s

Josef Pleskot

Chodil na hodiny kreslení a zprvu si myslel, že bude malířem. Rodiče to však architektovi Josefu Pleskotovi zakázali. Důvodem byla tehdejší politická situace v zemi. Hledal proto alternativu, jelikož se odmala zajímal o historii a četl hodně knih.

Architekt Josef Pleskot již také představil další plány rozvoje Dolní oblasti Vítkovice, které se odehrají na ploše zhruba 20 hektarů. „Území vymezené ulicemi prodloužená Ruská a prodloužená Vítkovická a železničním koridorem od východu tvoří plochu zaobleného trojúhelníku. Jeho severojižní strana je dlouhá více než 600 metrů. Naprosto jedinečné a specifické území přímo sousedící s národní kulturní památkou DOV si zaslouží, aby bylo vyřešeno nejen originálně, ale i s předpoklady dokonale energeticky udržitelného města těsně spjatého s kvalitním přírodním parterem v duchu MĚSTO-PARK. Parkové město může nabídnout až 1600 rozmanitých bytů pro více než 4000 obyvatel, a také mnoho čtverečních metrů pro služby a občanskou vybavenost,“ řekl architekt.

První faktické realizace k propojení území by mohly být realizovány do 5 let. Brownfield Pod Žofinkou prochází sanací, která bude podle předpokladů dokončena v roce 2031.

Psali jsme také:

 

 

 

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl