ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Ostrava bude mít mrakodrap podle návrhu Evy Jiřičné

Ostrava bude mít mrakodrap podle návrhu Evy Jiřičné

Ostrava bude mít mrakodrap podle návrhu Evy Jiřičné
6. 2. 2021 / Autor: Štěpánka Šulanová, foto: AI-DESIGN

Ostravská radnice představila hotový návrh na proměnu 64 metrů vysokého věžáku, který připravila světoznámá architektka Eva Jiřičná se svým kolegou Petrem Vágnerem ze studia AI- DESIGN.  

Jedna z mála ostravských výškových budov tak zůstane zachována. Původně se přitom počítalo s její demolicí. Investiční záměr potvrdil technické možnosti přestavby tohoto dlouhé roky diskutovaného objektu. Nově tady vznikne bytový dům s kavárnou a obchody. Řešení navíc 22 patrovou budovu zvedne ještě o jedno patro. Mrakodrap, jinak také Skyscraper, v budoucnu nabídne další atraktivní bydlení v centru města i kavárnu s vyhlídkou v nejvyšším patře budovy.

Mrakodrap bude nutné odstrojit na pouhý skelet, demontovat závadné azbestové panely a přistavět nové jádro se schodištěm a výtahy, aby dům v budoucnu splňoval všechny požární normy.

Demolice, nebo minimálně bourání vrchních pater. To plánovali v minulosti politici kvůli údajně špatné statice starého, neobývaného a zchátralého mrakodrapu v Ostrčilově ulici v centru Ostravy. Teď ale plány radikálně mění. Vedení města představilo projekt kompletní rekonstrukce nejvyššího domu v Ostravě od roku 1968. Dokonce počítá s tím, že ještě o jedno vyhlídkové patro povyroste. „Pečlivě prověřit statiku - to byl náš první úkol, abychom věděli, zda můžeme projektovat. Dostali jsme velmi precizně zpracovanou konstrukční zprávu, ze které vyplývá, že statika domu je dobrá. Budova byla postavena s rezervou tak, aby odolávala náporům větších sil, než na ni ve skutečnosti působí,“ uvedla architektka Eva Jiřičná, která navrhla projekt rekonstrukce věžáku společně s kolegou Petrem Vágnerem. „Proto můžeme k současným 22 patrům přistavět ještě jedno, které jsme pracovně nazvali: vyhlídková kavárna. Z budovy je totiž velmi krásný výhled. Ale prostor bude multifunkční, takže využití může být i jiné," dodal architekt Petr Vágner.

Většinu objektu tvoří 76 nově navržených bytů různých velikostí od 1+kk po exkluzivní mezonetové byty v horních patrech. Návrh počítá s celoprosklenými okny a rozšířením o balkóny se zelení. Parter budovy bude možné využít pro komerční prostory, dále tam bude recepce a lobby. Objekt bude také bezbariérový, přirozeně napojený na okolní terén.

„Po celém světě najdeme poválečné budovy postavené s nejlepším úmyslem a nejlepší dosažitelnou technologií pro potřeby své doby. Mnohé z nich ukončily svou užitečnou roli, a ačkoli jejich konstrukčně stavební stav je pořád v akceptovatelném stavu, podmínky na bydlení a kvalita vnějších fasád neodpovídají dnešním požadavkům. Otázka jejich budoucnosti závisí na zvážení různých možností. Naším úkolem bylo studovat potenciál existujícího bloku jako pokračování původní ideje - bydlení ve výškových budovách s ohledem na dnešní požadavky na kvalitu, existující regulace, ekologii a životní prostředí. Ve spolupráci s odborníky z různých profesí jsme zpracovali návrh, který jsme předložili k diskuzi,“ uvedla architektka Eva Jiřičná.

Tato ostravská část Jindřiška je známá tím, že se zde obtížně parkuje. Architekti proto museli myslet i na tuto problematiku. Počítá se proto se stavbou parkovacího domu s kapacitou až 170 parkovacích míst. Sloužit bude stávajícím obyvatelům i budoucím novým nájemníkům.

Město nyní zvažuje další kroky v projektu, klíčové bude zapojení soukromého investora. Projektová dokumentace bude zpracována v letech 2021 až 2022. Samotná rekonstrukce objektu by pak mohla být zahájena v roce 2023. Předpokládaná cena je 390 milionů korun.

Ostravský mrakodrap v Ostrčilově ulici je už od roku 2013 kvůli technickým problémům prázdný. Ač je ve špatném technickém stavu a jeho rekonstrukce bude náročná, rozhodlo vedení města objekt nebourat, aby se zachovala jedna z unikátních dominant města. Vyšší jsou pouze věž Nové radnice a Bolt Tower v Dolních Vítkovicích, vybudovaný z vysoké pece.

Objekt byl postaven podle návrhu Jana Slezáka v tzv. pozdním internacionálním stylu v letech 1965 až 1968 jako součást sídliště Jindřiška jako experimentální projekt.

Podívejte se také:

Osobnosti současné architektury - Petr Vágner (AI - DESIGN)

Osobnosti současné architektury – Eva Jiřičná

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl