ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Rohanský i Libeňský ostrov se dočkají proměny, ta je v rukou česko-belgického týmu

Rohanský i Libeňský ostrov se dočkají proměny, ta je v rukou česko-belgického týmu

Rohanský i Libeňský ostrov se dočkají proměny, ta je v rukou česko-belgického týmu
14. 10. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Divoká příroda uprostřed města, i tak by se dnes daly definovat Rohanský a Libeňský ostrov. Území o rozloze 56 hektarů, které se rozkládá od Hlávkova mostu po špičky Libeňských kos, se ovšem dočká v následujících letech proměny. Po více než roce trvání mezinárodního soutěžního dialogu je znám vítěz, který navrhne budoucí podobu této lokality. Návrh vzejde z pera česko-belgického týmu, který je složený z ateliérů OMGEVING+FISER+VRV+SINDLAR.

Cílem mezinárodního soutěžního dialogu bylo navrhnout budoucí rozvoj veřejného prostranství podél řeky Vltavy. Vítězný tým přišel s konceptem sníženého terénu. Podél řeky by pak mohla vést promenáda, která by zajistila bezpečný přístup k vodě. Návrh rozděluje park do jednotlivých zón, které nabízejí různé aktivity od kultury přes sport po prostor pro děti. Zároveň ale nechává dostatek volného prostoru pro nerušený pobyt v divoké přírodě. V návrhu je také cyklostezka a zahrnut je i efektivní a hospodárný přístup k protipovodňové ochraně. Vše samozřejmě při zachování místní biodiverzity. Návrh vítězného týmu klade důraz také na cirkularitu a počítá s využitím stávajících materiálů v místě, navíc bere v potaz i historii místa.

„Projekt Parku Maniny a Koncepce Rohanského a Libeňského ostrova bude dalším střípkem v mozaice pražských ostrovů a krásně doplní už tak velmi poctivě revitalizovanou část Prahy. Jsem moc rád, že projekt pana architekta Fišera a jeho týmu přišel s inovativním řešením celé realizace, které zaručí vysokou míru protipovodňové ochrany pro celou lokalitu Libně, Karlína a Holešovic. Navrhované řešení skvěle kombinuje veřejný prostor, zeleň a bezpečnost vodního hospodářství,“ uvádí Michal Hroza, pražský radní pro technickou infrastrukturu.

„Rohanský ostrov je v současnosti neutěšený brownfield a přispívá neblaze k efektu tepelného ostrova ve své lokalitě. Naším cílem je nejenom tenhle efekt rozbít, ale také vrátit tohle místo do Prahy jako příjemnou součást života města a jeho obyvatel. A přesně to od budoucího řešení očekávám a těším se na jeho konečnou podobu,“ doplňuje Jana Komrsková, náměstkyně primátora.

„Vítězný tým nás přesvědčil tím, jak pracuje s terénem. Umožní rozšíření celkového využitelného území. Velmi dobře také zpracovává přístup k vodě, což je jednou z největších devíz každého území u řeky. Během celého procesu soutěžního dialogu jsme kladli důraz na zapojení místních obyvatel i stakeholderů. Naše vzájemná spolupráce výběrem vítěze nekončí. I dopracování návrhu bude provázet komunikace s místními a odborníky městské části Praha 8. Jako městská část máme „z první ruky“ informace o daném území a potřebách našich obyvatel, i proto budeme usilovat o to, abychom se stali správcem území a nového parku,“ říká Radomír Nepil, místostarosta Prahy 8.

Do mezinárodního soutěžního dialogu na vznik Studie Parku Maniny a Koncepce Rohanského a Libeňského ostrova se přihlásilo 13 multidisciplinárních týmů z celého světa. Vítězný návrh ještě nemá finální podobu, tým projekt dopracuje na základě dalších setkání a diskuzí s místními aktéry. 

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Štvanická lávka již měsíc slouží veřejnosti. Lidé si tento unikát pochvalují

Lávka propojující Holešovice a Karlín slouží již měsíc a každý den ukazuje, že do Prahy opravdu patří. Lidé si pochvalují komfortní propojení břehů Vltavy i architekturu. Lávka byla realizovaná podle projektu autorů Petra Teja, Marka Blanka a Jana Mourka na základě mezinárodní soutěže pořádané Institutem plánování a rozvoje Hlavního města Praha.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Nový příměstský park ochrání Prahu před povodněmi

Soutok Berounky a Vltavy se promění v unikátní příměstský park. Lokalita bude sloužit nejen k rekreaci, ale také jako jeden z nástrojů snižování dopadů klimatické změny. Nyní už je jasná i budoucí podoba. Mezinárodní krajinářsko-urbanistická soutěž totiž zná vítěze. Jak bude území o rozloze 300 krát větší než Václavské náměstí vypadat?

 

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Povltavská promenáda propojí Rohanský park, Rokytku a Trojskou kotlinu

Frekventovaná dopravní spojka, která vede z tunelu Blanka směrem do Libně, tedy ulice Povltavská by měla v budoucnu změnit podobu a výrazně se zklidní. Pražští radní totiž pověřili Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy vypracováním studie na tzv. Povltavskou promenádu. Stát by se tak mělo ve chvíli, kdy dojde k prodloužení Městského okruhu pomocí tunelů v úseku Pelc Tyrolka – Balabenka. Studie, která bude dokončena v lednu příštího roku, bude prověřovat možnosti vzniku budoucí promenády a zeleného propojení s okolními parky.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl