ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Revitalizace a rekonstrukce Budoucí podoba Rohanského a Libeňského ostrova bude známá zhruba za rok

Budoucí podoba Rohanského a Libeňského ostrova bude známá zhruba za rok

Budoucí podoba Rohanského a Libeňského ostrova bude známá zhruba za rok
6. 9. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Téměř šedesátihektarové území Rohanského a Libeňského ostrova v Praze projde v budoucnosti velkou proměnou. Jak bude tato lokalita vypadat určí mezinárodní soutěžní dialog. Aktuálně do užšího výběru postoupily čtyři kanceláře z Belgie, Nizozemí a České republiky, které budou následující měsíce paralelně navrhovat budoucí podobu území od Hlávkova mostu až po špičky Libeňských kos. Vítězný návrh vybere odborná komise v létě 2023.

Celkem se do mezinárodního soutěžního dialogu přihlásilo 13 multidisciplinárních týmů z celého světa. Porota vybrala čtyři týmy ve složení DELVA + perspektiv; LOLA+M2AU+CIE; New Park Maniny Consortium – DS landschapsarchitecten, VenhoevenCS architecture+urbanism, MOBA studio, Aquatis a OMGEVING_FISER_VRV_SINDLAR. Úvodní setkání vybraných týmů a zároveň mezinárodní konference proběhne 29. září v Centru architektury a městského plánování (CAMP) a bude přístupná veřejnosti.

„Všechny přihlášené týmy představily vysoce kvalitní profesní přístupy. Rozhodování komise v první fázi soutěžního dialogu tedy nebylo jednoduché. Po dvou intenzivních dnech se však všichni členové hodnotící komise jednomyslně shodli na nejlepších čtyřech týmech, které budou v mezinárodním soutěžním dialogu pokračovat. Tři týmy pochází z Nizozemí a jeden z Belgie, všichni pak mají české partnery, s nimiž spolupracují. Belgie i Nizozemí patří mezi architektonicky mimořádně vyspělé země, které kladou důraz na veřejný prostor a které mají velké zkušenosti s projekty na vodě. Věříme proto, že v návrzích přinesou inovativní řešení, jež ochrání Prahu před povodněmi a zároveň nabídne obyvatelům nové místo k rekreaci, sportu a odpočinku,“ říká Petr Hlaváček, I. náměstek primátora pro územní rozvoj.

„Budoucí rozvoj rozsáhlého zeleného prostoru podél řeky Vltavy, z nichž naprostá většina je nezastavitelná, by měl respektovat historii místa, vycházet z jeho charakteru a odrážet divoký ráz tamní krajiny. Cílem projektu je připravit plán rozvoje lokality na příští desítky let, a především nově vypracovat projekt povodňového Parku Maniny, který primárně vznikl jako jedno z protipovodňových opatřeních a jeho součástí je i vznik nového ramene řeky. Oceňuji, že významnou roli u vybraných týmů hraje adaptace na změnu klimatu, propojení přírodního prostředí a zejména vody s městským organismem,“ doplňuje Jana Plamínková, náměstkyně primátora pro životní prostředí. 

Porota ocenila u vybraných týmů především důraz na nejrůznější hlediska udržitelnosti řešení, jako je biodiverzita, inkluze, inovace, kulturní či vzdělávací aspekty. Týmy reagují na nutnost adaptovat se na změnu klimatu. 

„Všímali jsme si jejich schopnosti navrhovat v symbióze městský urbanismus a přírodní prostředí. Hledali jsme komplexní řešení propojující složité městské infrastruktury s ekosystémy vody a jejími procesy. V neposlední řadě je pro nás důležitý akcent na lidské měřítko, zapojení stakeholderů a veřejnosti, a to i v průběhu fungování projektu,“ upřesňuje kritéria výběru týmů architekt a předseda komise Petr Kučera.

Projekt Rohanského a Libeňského ostrova je jedním ze tří největších zelených projektů na Vltavě pod taktovkou IPR.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Rohanský ostrov se stane atraktivním místem pro bydlení i odpočinek

Lokalita od Karlína po Libeň se dočká proměny. Vznikne tady tisícovka bytů i velký přírodní park. Oblast by tak v budoucnu měla sloužit pro volnočasové aktivity. Významným přínosem je také to, že území bude po revitalizaci plnit funkci protipovodňové ochrany Prahy. První veřejné představení projektu proběhlo prostřednictvím online streamu.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Výstava Rohanský ostrov představuje historii, kulturu i přírodní unikáty Karlína a Libně

Území Rohanského a Libeňského ostrova čeká v následujících letech postupná proměna. Proto se Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) rozhodl území, jeho hodnoty a vývoj přiblížit veřejnosti pomocí interaktivní výstavy.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Rohanský ostrov se opět stane ostrovem, navíc Prahu ochrání před povodněmi

Lokalita kolem levého břehu pražského meandru, známán jako Rohanský ostrov, projde postupnou proměnou. Jedná se o území velké 56 hektarů v těsné blízkosti Libně a Karlína. Budoucí podoba vzejde z mezinárodní soutěže, kterou právě vyhlašuje Institut plánování a rozvoje (IPR) spolu s Magistrátem hl. m. Prahy. V místech kdysi býval skutečný ostrov, který by nově měl vzniknout díky vytvoření nového ramena řeky. Cílem projektu je pak realizace přírodního parku na řece. Toto řešení nabídne příjemné propojení návštěvníků s řekou, a také bude chránit Pražany před povodněmi.

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl