ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Developer dá Praze peníze na výstavbu školky a parku na Rohanském ostrově

Developer dá Praze peníze na výstavbu školky a parku na Rohanském ostrově

Developer dá Praze peníze na výstavbu školky a parku na Rohanském ostrově
16. 9. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Výstavbu na Rohanském ostrově, která umožní komplexní proměnu dnes již nevyužívaného brownfieldu loni započala společnost Sekyra Group. Vyrůst zde má zcela nová čtvrť, kde najde bydlení a práci až 11 tisíc lidí. Zastupitelé již schválili změnu územního plánu včetně plánovací smlouvy týkající se pozemků na Rohanském ostrově, město se také na základě nových pravidel pro developery dohodlo s investorem, že soukromá společnost poskytne Praze a městské části Praha 8 v souvislosti s rozvojem území dobrovolný příspěvek ve výši 560 milionů korun. Podstatná část z těchto prostředků půjde na výstavbu parku a nové školy v této lokalitě. 

Rohanský ostrov se v budoucnu stane moderním městským centrem navazujícím na historický střed Prahy s byty a prostorem pro trávení volného času. Praha již v lednu schválila nová pravidla pro developery, která se týkají především vyjednávání s investory a jejich podílu na budování související infrastruktury a zajištění občanské vybavenosti. Tento zásadní nástroj pro tvorbu vyvážených čtvrtí s kvalitním veřejným prostorem využije Praha právě v případě Rohanského ostrova. „Dojednali jsme společnou dohodu mezi městem, městskou částí a developerem, díky čemuž vznikl v případě Rohanského ostrova i závazný regulační výkres a zároveň jsme získali dosud nejvyšší příspěvek ve výši přes půl miliardy korun. Z této částky bude většina použita na výstavbu nové základní školy nebo na nový park,“ řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora pro územní rozvoj a územní plán, který všechna jednání se svým týmem vedl.

„Uvítali jsme nastavení jasných a transparentních pravidel spolupráce mezi městem a soukromými investory, které umožní odblokovat výstavbu. Odsouhlasení změny územního plánu je důležitým mezníkem v revitalizaci Rohanského ostrova. Lokalita představuje dnes nejrozsáhlejší nevyužívané území v sousedství historického jádra Prahy. Bez této změny by nebylo možné uskutečnit plnohodnotný rozvoj lokality tak, jak ho předpokládá schválená urbanistická studie,“ uvedl Leoš Anderle, výkonný ředitel společnosti Sekyra Group.  

Dohoda mezi městem a společností Sekyra Group je jasným důkazem, že metodika funguje skvěle. Jedná se o již několikátý příklad, kdy se podařilo výrazně urychlit povolovací procesy a odemknout zablokované a nevyužité území pro výstavbu,“ komentoval výsledek Petr Zeman, zastupitel a předseda Výboru pro územní rozvoj Zastupitelstva hl. m. Prahy.

Radnice předpokládá, že plánovaná škola za zhruba miliardu korun by měla pojmout více než 800 dětí.   

Výstavba projektu Rohan City byla v blízkosti historického centra Prahy zahájena loni na podzim. Vzniknout zde má nové zelené centrum o rozloze 380 tisíc m2 převážně bytových, ale i administrativních a obchodních ploch. Dominantou projektu budou dvě rezidenční věže a od uznávané architektky Evy Jiřičné. Chybět nebudou ani obchody, kavárny, služby, zdravotnická zařízení, plochy pro relaxaci a sport.

Mohlo by vás zajímat

Města a urbanismus
25 m 54 s

Luděk Sekyra, Boris Redčenkov a Tomáš Homola nad projektem Smíchov City

Smíchov je tradiční pražská čtvrť s bohatou historií v těsné blízkosti historického centra hlavního města. Sousedí s Malou Stranou a přes řeku je památný Vyšehrad. V 19. století se stal Smíchov epicentrem vznikajícího průmyslu, který se ovšem ve 20. století zastavil a zůstal zde jeden z největších pražských brownfieldů. Toto území ale v nadcházejících letech čeká velmi zásadní proměna. Jde o největší projekt v moderních dějinách. O tomto projektu diskutovali u jednoho stolu osobnosti, které se na rozvoji tohoto území významně podílejí. Luděk Sekyra je zakladatel společnosti Sekyra Group a hlavní investor záměru. Boris Redčenkov, architekt z ateliéru A69 a autor urbanistického konceptu. Tomáš Homola, místostarosta městské části Praha 5, který je zodpovědný za strategický rozvoj.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Známe názvy ulic v projektu Smíchov City, ponesou jména významných žen

Největší developerský projekt v novodobých dějinách Prahy Smíchov City už ví, jak se budou jmenovat jednotlivé ulice. Mají nést jména slavných žen, které se ve 20. a 21. století zasloužily o boj proti totalitě. Hlavní kilometrový pěší bulvár bude třídou Madeleine Albrightové, významné americké političky českého původu, která se narodila na Smíchově. Návrh již schválila Místopisná komise Rady HMP a doporučila ho Radě HMP. 

Mohlo by vás zajímat

Zajímavé projekty
11 m 49 s

Leoš Anderle, výkonný ředitel Sekyra Group

Sekyra Group se zaměřuje na realitní investice a development komerčních a rezidenčních nemovitostí. Na trhu působí od roku 1996 a v jejím portfoliu najdeme řadu reprezentativních pražských budov. Mezi jejich klienty patří především mezinárodní korporace, tuzemští i zahraniční investoři, ale i nájemci jednotlivých bytových jednotek. Společnost realizovala budovy takových společností, jako jsou Česká spořitelna, Nestlé, T-Mobile či Národní technická knihovna. Na kontě má také zhruba 7 000 bytů. V současné době pracuje na rozvoji nových městských částí. Výkonným ředitelem společnosti je Leoš Anderle.

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti
16 m 11 s

Luděk Sekyra (Sekyra Group)

Pražský developer Luděk Sekyra je český podnikatel – majitel společnosti Sekyra Group, a.s., milovník filozofie a filantrop. Jeho developerská společnost působí na českém realitním trhu od roku 1996 a patří mezi přední developerské společnosti v rezidenčním i komerčním segmentu. Pod taktovkou společnosti vznikají aktuálně například čtvrti Rohan City či Smíchov City, na kontě má ale i další významné projekty, které mění tvář hlavního města.

 

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl