ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Pěšky či na kole. Jaké možnosti v současné době nabízí Praha pro bezmotorovou dopravu?

Pěšky či na kole. Jaké možnosti v současné době nabízí Praha pro bezmotorovou dopravu?

Pěšky či na kole. Jaké možnosti v současné době nabízí Praha pro bezmotorovou dopravu?
19. 2. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Jaké jsou současné možnosti pohybu Pražanů bez motorové dopravy? Od počátku minulého století, kdy ještě byli lidé zvyklí chodit po městě pěšky, se situace velmi výrazně proměnila. Na toto téma se zaměří organizace Open House Praha, která ve spolupráci s centrem Krenovka pořádá nový cyklus debat „Otevřeně o Praze“, který se zaměří na témata spojená s rozvojem města.

„Z analýz dopravního chování Pražanů dlouhodobě vyplývá, že zhruba polovina cest je v hlavním městě uskutečňována hromadnou dopravou, čtvrtina automobily a čtvrtina pěšky,“ říká Michal Šedivý, moderátor debaty a lektor celoročních akcí Open House Praha. A jak upozorňuje Jarmila Johnová: „Pohyb pěšky je moc důležitý i proto, aby lidi ve svém městě žili jako ve svém domově.“  

Debata o nemotorové dopravě se uskuteční ve středu 22. února od 18.00 hodin v Krenovce v prostorách Čítárny Unijazz. Akce se zaměří na současné možnosti pohybu po Praze pěšky a na kole. Pozornost bude věnována i překážkám, na které mohou lidé při využívání jiné než motorové dopravy narazit. Mezi řečníky se objeví například Jarmila Johnová, spoluzakladatelka Pěšky městem, Zuzana Poláková ze spolku AUTOmat – Laboratoř udržitelného urbanismu, architekt Matěj Michalk Žaloudek či Rozálie Kašparová, urbanistka z Kanceláře veřejného prostoru IPR Praha.

Proměně Prahy se pravidelně zabývá i naše televize. Informujeme vás o místech, která se v budoucnu promění a zlepší tak podmínky pro chodce či kolaře.  

Náměstí Jiřího z Poděbrad

Tato lokalita se po letech konečně dočká nové podoby. Architekti z ateliéru MCA zvolili řešení, které zachovává charakter místa jako městského parku s velkým podílem zeleně. Zároveň však před kostelem vytvořili menší „náměstí“ s vodním prvkem a celý prostor oddělí od frekventovaných komunikací pomocí podélných alejí stromů. Součástí obnovy je také vytvoření povrchového přechodu křižovatky Vinohradská Slavíkova a obnovení stávajících zastřešení východů z metra. Místo se tak stane bezpečnější pro chodce.

Smetanovo nábřeží 

V budoucnu se má jednat o atraktivní veřejné místo s pěší promenádou s vyhlídkou na Pražský hrad. První etapa přinesla do míst více stromů, nové zastávky a chystá se pokračování. Místo by mělo být přívětivější pro chodce, cyklisty i řidiče a celkově by mělo odpovídat potřebám moderní městské promenády.

Vítězné náměstí 

Vítězné náměstí neboli Kulaťák dnes nefunguje jako plnohodnotné náměstí. Jde v podstatě o nedokončenou dopravní křižovatku, která myslí na chodce až v poslední řadě. V budoucnu se má lokalita proměnit na přívětivé místo plné zeleně, chodníků a nových moderních domů. Nové řešení symbolu Dejvic odklání veškerou dopravu mimo střed náměstí. Cílem je navázat na původní Engelův návrh, který vznikl již před 100 lety.

Korunovační ulice

Chodníky se zde sjednotí na základě nového prostorového uspořádání, přibude zde více stromů, pro chodce vzniknou přechody a pro cyklisty pak bude zajištěn lepší průjezd lokalitou.

Revoluční ulice

V ulici by v budoucnu měla zpomalit auta, rychlost se jim tady sníží na 30 km/h a povrch vozovky bude vydlážděn. Přibude i stromořadí, které jednak zatraktivní celkový vzhled ulice a také pomůže vsakování vody do půdy. Vznikne i větší prostor pro chodce, a to díky rozšířeným chodníkům.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Pražská Revoluční ulice se stane novou městskou třídou

Pražská Revoluční ulice dostane novou podobu. Rada hl. města se shodla na úpravě předchozího usnesení a plánovanou rekonstrukci tak čeká několik změn celkového řešení i samotného procesu, jakým bude ulice projektovaná a realizovaná.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Pražská Korunovační ulice se stane příjemným místem

Korunovační ulice v Praze 7 se dočká příjemné proměny. Chodníky a předzahrádky se sjednotí na základě nového prostorového uspořádání, přibude zde více stromů, pro chodce přibudou přechody a pro cyklisty pak bude zajištěn lepší průjezd lokalitou.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

O budoucí podobě Vítězného náměstí rozhodne mezinárodní workshop

Podoba dostavby severozápadní části Vítězného náměstí v Praze 6 vzejde z mezinárodního soutěžního workshopu. Vítězný návrh by měl být znám v červnu 2023. Podmínky workshopu schválili pražští radní. Cílem je navázat na původní Engelův návrh, který vznikl již před 100 lety.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Revitalizace Smetanova nábřeží v Praze pokračuje

Pražské Smetanovo nábřeží je historicky velice hodnotný prostor. V budoucnu se má jednat o atraktivní veřejné místo s pěší promenádou s vyhlídkou na Pražský hrad. První etapa přinesla do míst více stromů, nové zastávky a chystá se pokračování. Místo by mělo být přívětivější pro chodce, cyklisty i řidiče a celkově by mělo odpovídat potřebám moderní městské promenády.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Úprava náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze je o krok blíže realizaci

Náměstí Jiřího z Poděbrad je jedno z nejvýznamnějších a nejživějších pražských náměstí. Dlouhodobě se ovšem nachází v nevyhovujícím stavu. Jeho proměna je nyní o krok blíže realizaci, neboť magistrát vypsal veřejnou zakázku na rekonstrukci této lokality. Ta by mohla začít už letos. Rada hl. města navíc už dříve odsouhlasila financování projektu, které navrhlo studio MCA atelier.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl