ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus O budoucí podobě Vítězného náměstí rozhodne mezinárodní workshop

O budoucí podobě Vítězného náměstí rozhodne mezinárodní workshop

O budoucí podobě Vítězného náměstí rozhodne mezinárodní workshop
6. 8. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová, foto: Pavel Hnilička - Architects+Planners

Podoba dostavby severozápadní části Vítězného náměstí v Praze 6 vzejde z mezinárodního soutěžního workshopu. Vítězný návrh by měl být znám v červnu 2023. Podmínky workshopu schválili pražští radní. Cílem je navázat na původní Engelův návrh, který vznikl již před 100 lety.

Příjem žádostí by podle harmonogramu, který je součástí schváleného dokumentu, měl skončit letos zhruba v polovině září. Následně se uskuteční několik workshopů a zájemci budou průběžně podávat své návrhy. Porota nejdříve vybere šest až deset uchazečů. Vybrané týmy připraví koncept a poté architektonický návrh zástavby. Následně do druhého kola postoupí tři až pět ze soutěžících vybraných v prvním kole. Finální návrh by měl být znám příští rok v červnu.

Zástavbu nyní nezastavěné části náměstí plánuje konsorcium Fourth Quadrant, tedy sdružení firem Penta Real Estate, Sekyra Group a Kaprain. Na pozemcích mezi ulicemi Evropská a Jugoslávských partyzánů by měly vzniknout kanceláře, obchody, bytové prostory a nová budova Vysoké školy chemicko-technologické.

Všichni účastníci workshopu budou muset respektovat ve svých návrzích původní urbanistickou koncepci náměstí z roku 1924 navrženou architektem Antonínem Engelem. Dodrženy budou muset být také podmínky památkářů.

Část proměny vítězné náměstí má architektonicky na starosti ateliér Pavel Hnilička Architects and Planners. Workshop rozhodne o jeho poslední nedostavěné části. Po 100 letech by se tak měl naplnit plán architekta Engela. 

Vítězné náměstí neboli Kulaťák dnes nefunguje jako plnohodnotné náměstí. Jde v podstatě o nedokončenou dopravní křižovatku, která myslí na chodce až v poslední řadě.  

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti
16 m 11 s

Luděk Sekyra (Sekyra Group)

Pražský developer Luděk Sekyra je český podnikatel – majitel společnosti Sekyra Group, a.s., milovník filozofie a filantrop. Jeho developerská společnost působí na českém realitním trhu od roku 1996 a patří mezi přední developerské společnosti v rezidenčním i komerčním segmentu. Pod taktovkou společnosti vznikají aktuálně například čtvrti Rohan City či Smíchov City, na kontě má ale i další významné projekty, které mění tvář hlavního města.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Koncepční studie proměny Vítězného náměstí bude do konce roku

Koncepční studie proměny Vítězného náměstí v Praze 6 bude hotova do konce letošního roku. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Petr Hlaváček. Dokument pro magistrát vypracuje architektonická kancelář Pavel Hnilička Architekti, která zvítězila v soutěži na novou podobu náměstí. Na náměstí mají přibýt stromy, přechody a trasu by měly změnit tramvaje.

Mohlo by vás zajímat

Města a urbanismus
25 m 54 s

Luděk Sekyra, Boris Redčenkov a Tomáš Homola nad projektem Smíchov City

Smíchov je tradiční pražská čtvrť s bohatou historií v těsné blízkosti historického centra hlavního města. Sousedí s Malou Stranou a přes řeku je památný Vyšehrad. V 19. století se stal Smíchov epicentrem vznikajícího průmyslu, který se ovšem ve 20. století zastavil a zůstal zde jeden z největších pražských brownfieldů. Toto území ale v nadcházejících letech čeká velmi zásadní proměna. Jde o největší projekt v moderních dějinách. O tomto projektu diskutovali u jednoho stolu osobnosti, které se na rozvoji tohoto území významně podílejí. Luděk Sekyra je zakladatel společnosti Sekyra Group a hlavní investor záměru. Boris Redčenkov, architekt z ateliéru A69 a autor urbanistického konceptu. Tomáš Homola, místostarosta městské části Praha 5, který je zodpovědný za strategický rozvoj.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Jak moc se změní „Kulaťák“? Známe výsledky architektonické soutěže

Vyhlášení výsledků architektonicko-urbanistické soutěže na novou podobu jednoho z největších náměstí v Praze proběhlo v úterý 13. listopadu od 19:00 do 21:00 hodin v CAMPu. Návrh, který byl odbornou porotou oceněn jako nejlepší, odklání veškerou dopravu mimo střed náměstí. Kulaťák tak získává zcela novou tvář. Autoři návrhu jsou Pavel Hnilička, Eva Macáková a Josef Filip.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Okolí Dejvické v Praze bude kompletně dostaveno

Vítězné náměstí v Praze se dočká revitalizace. Město Praha se totiž zapojí do přípravy architektonické soutěže na poslední nedostavěnou část této lokality. Území je vymezené ulicemi Evropská, Šolínova a Jugoslávských partyzánů. Mezinárodní soutěž proběhne formou tzv. soutěžního workshopu. Cílem je navázat na původní Engelův návrh, který vznikl již před 100 lety.

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl