ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus O Grand Prix Architektů - Národní cenu za architekturu 2022 bude usilovat rekordní počet přihlášených projektů

O Grand Prix Architektů - Národní cenu za architekturu 2022 bude usilovat rekordní počet přihlášených projektů

O Grand Prix Architektů - Národní cenu za architekturu 2022 bude usilovat rekordní počet přihlášených projektů
19. 8. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Letošního XXIX. ročníku Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu se účastní 255 architektonických projektů. Je to nejvyšší počet přihlášených projektů po covidové pandemii. Nyní porota vybírá shortlist 50 projektů, které postoupí do finále.

„Přestože je s organizováním GPA Národní ceny za architekturu spojena spousta práce a v podstatě po vyhlášení ročníku se začíná hned připravovat ročník nový, tak nás stále se zvyšující zájem o tuto cenu nabíjí novou energií. 255 přihlášených projektů je počet, kterým se vracíme do období před covidem. To opět dokládá, že GPA Národní cena za architekturu je největší architektonickou soutěží v České republice. Architekti vnímají, že mezinárodní porota dodává této soutěži na vyšší prestiži a získat takové ocenění je další posun v jejich kariéře. Zkrátka děláme dobrou věc a doufám, že cena bude zachována i do budoucna.“ uvedl Ing. arch. Oleg Haman, předseda Obce architektů, která cenu organizuje.

Mezi 255 přihlášenými projekty lze najít rodinné domy, vily, komerční budovy, bytové projekty, horské apartmány, zahrady, ale také včelín, hmyzí hotel či fotbalové šatny. Za mnohými přihlášenými projekty stojí významná jména architektů, jako například Radan Hubička, Martin Krupauer či Eva Jiřičná a Petr Vágner. Přihlášeny jsou i projekty ateliérů SENAA, Jestico + Whiles či Studio acht a mnohých dalších. Seznam všech přihlášených projektů najdete ZDE.

Porota má nyní za úkol vybrat 50 projektů, které postoupí do 2. kola. To se uskuteční v rámci GPA Festivalu by Grohe, který se bude konat na přelomu října a listopadu. Na tomto festivalu budou realizátoři projektů prezentovat své návrhy před porotou. Ta následně vybere hlavního vítěze Grand Prix architektů – Národní ceny za architekturu 2022 a zároveň vítěze v jednotlivých kategoriích.

Hlavní ceny soutěže se budou také letos udílet v několika kategoriích

  • Grand Prix Architektů – velká modrá kostka – udílí porota
  • Cena za celoživotní dílo – velká červená kostka – udílí Rada Obce architektů

Porota uděluje další ceny – malé modré kostky - v následujících kategoriích:

  • Novostavba
  • Rekonstrukce
  • Rodinný dům
  • Architektonický design, drobná architektura a výtvarné dílo v architektuře

Dále jsou uděleny ceny za:

  • Interiér – malá žlutá kostka
  • Urbanismus – malá fialová kostka
  • Krajinářská architektura a zahradní tvorba – malá zelená kostka
  • V letošním roce bude opět udělena cena za šetrnou stavbu, ve spolupráci s Českou radou pro šetrné budovy, která byla poprvé udělena v roce 2020

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti
11 m 36 s

Rozhovor: Petr Vágner o projektech ostravského mrakodrapu, pardubického zámku a dalších...

Architekt Petr Vágner spolupracuje s Evou Jiřičnou již od studií na vysoké škole. V rámci stáže působil v její architektonické kanceláři v Londýně. Poté, co se jejich spolupráce osvědčila, společně založili architektonickou kancelář AI DESIGN v Praze, kde za více jak 22 let vzniklo na 200 projektů a realizací. O mnohých z nich vás pravidelně informujeme v našich pořadech, tentokrát jsme se společně s architektem Petrem Vágnerem zaměřili na mimopražské projekty.

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti
5 m 07 s

Reportáž: Slavnostní předávání cen Grand Prix Architektů 2021

Letošní ročník XXVIII. Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu 2021 se konal 9. listopadu v Betlémské kapli v Praze. Soutěž pořádá Obec architektů již od roku 1993. Jako ceny jsou každoročně předávány skleněné kostky různých barev dle dané kategorie. Naše kamery byly u toho, a proto vám přinášíme záznam večera a rozhovory s oceněnými.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie
25 m 52 s

Sean Clifton, ředitel Jestico + Whiles

Sean Clifton vystudoval architekturu ve Velké Británii. Do Prahy se přestěhoval v roce 2001, aby zde převzal vedení britsko-české architektonické kanceláře Jestico + Whiles. Pražské studio bylo založeno v roce 1990, a to jako jedno z vůbec prvních zahraničních architektonických společností u nás. V portfoliu firmy lze najít projekty napříč střední a východní Evropou, ale také v Indii, Pákistánu a Africe. Kancelář má na kontě také mnoho významných ocenění za architekturu, územní plánování a interiérový design.

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti
14 m 14 s

Václav Hlaváček

Václav Hlaváček vystudoval v roce 1987 stavební fakultu ČVUT v Praze – v ateliéru Vladimíra Dlaska absolvoval obor rekonstrukce budov. „Obor rekonstrukce skýtal velké pole možností. Jednak mě rekonstrukce vždy zajímaly, jednak jsem si tu mohl vybírat jednotlivé úlohy sám,“ vysvětluje Hlaváček. Po studiu pracoval ve Státním ústavu pro rekonstrukce památkových měst a objektů pod vedením architekta Pavla Kupky. Společně s Benem Hoekem, Ronaldem ver Maasem a Villemem Kaujitem přivedl v roce 1993 Studio acht do Prahy. Dnes má ateliér již jen pod jeho vedením více než 50 členů. V České republice jsou otevřené kanceláře v Praze, Brně a Olomouci. Další pobočky se nacházejí v Rotterdamu, Amsterdamu, Curacau (součást Nizozemských Antil), Bratislavě a Londýně.

Mohlo by vás zajímat

Architekti
4 m 13 s

Chystané projekty architektonického studia SENAA – vzniká bytový dům i moderní statek

Pod vedením architektů ze studia SENAA, v jehož čele stojí Jan Sedláček a Václav Navrátil, vzniká v současné době několik velmi zajímavých projektů. V centru Luhačovic by měl vyrůst nový bytový dům, v jižních Čechách se pak rekonstrukce dočká starý barokní statek. Co dalšího se chystá?

 

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl