ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Nová smíchovská centrála největší české banky je blíže své realizaci

Nová smíchovská centrála největší české banky je blíže své realizaci

Nová smíchovská centrála největší české banky je blíže své realizaci
3. 4. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

V uplynulých dnech se podařilo získat stavební povolení pro projekt nového sídla České spořitelny na pražském Smíchově. Podobu objektu mají architektonicky na starosti ateliéry Baumschlager Eberle Architekten a Pavel Hnilička Architects+Planners. Kampus čtyř budov bude součástí druhé etapy výstavby největší ucelené čtvrti v novodobé historii hlavního města s názvem Smíchov City. Developerem je společnost Sekyra Group.

Vítězná podoba kampusu čtyř budov vzešla z mezinárodní architektonické soutěže pořádané v roce 2017, ve které se tehdy sešlo rekordních 138 návrhů. Stavba komplexu by mohla být zahájena v druhé polovině letošního roku. 

Zástavba kampusu České spořitelny se nachází v jižní části Smíchov City a i přesto, že navazuje na okolní stavby, svým uspořádáním vytvoří samostatný celek.

Nová stavba má mít dvoupodlažní soklovou část s obchody a službami a šest nadzemních kancelářských podlaží. Výjimkou bude 10podlažní věž banky, která tak vytvoří dominantu zástavby.

Kampus se skládá ze čtyř dílčích objektů. Dvě z budov mají vnitřní dvůr. Další dvě budovy jsou otevřené směrem na východ a mají velké terasy se zelení a výhledem na Vyšehrad. Každá kancelářská budova může mít vlastní přístup z veřejného prostoru a fungovat samostatně. Projekt bude mít parkově upravené střechy.

„Fasády objektů jsou navrženy s ohledem na tradiční členění s pravidelným vertikálním rytmem reprezentovaným střídáním oken a pilastru a horizontálním dělením patrovými římsami. Noblesní architektonický výraz podnože objektu A, B, jeho piano nobile, je podpořen dvoupatrovým loubím otevřeným do pěšího bulváru. Výrazně plastické řešení fasád jednak podporuje jejich odkaz k architektonické tradici vyjádřené zde v soudobých materiálech, za druhé pak rozšiřuje škálu technických řešení k ochraně a stabilizaci vnitřního prostředí při významně proměnných vnějších klimatických podmínkách,“ říkají autoři projektu.

Brownfield na Smíchově v nadcházejících letech čeká velmi zásadní proměna. Jde o největší projekt v moderních dějinách. V místech bývalého nákladového nádraží na ploše téměř 20 hektarů by měla vyrůst zcela nová čtvrť. Projekt se stane symbolem proměny Prahy v 21. století. 

Naše společnost se soustředí na rozvoj developerských projektů především v Praze. Rozvíjíme projekty v oblasti rezidenčního bydlení, administrativních budov i obchodních center. V současné době rozvíjíme v Praze více jak milion metrů čtverečních nových ploch v rámci projektů Smíchov City, kde investice přesáhne více jak 20 miliard korun, Rohan City, kde vybudujeme zelené centrum Prahy s promenádou, ostrovem a byty a Žižkov City, kde vznikne více jak tři tisíce bytů. Klademe důraz na udržitelnost, aby šlo o ekologicky šetrné projekty a snažíme se změnit tvář Prahy v 21. století,“ říká Luděk Sekyra, zakladatel společnosti Sekyra Group.

Mohlo by vás zajímat

Architektura a urbanismus
11 m 23 s

Projekty ateliéru Pavel Hnilička Architects+Planners

Pavel Hnilička je zakladatelem kanceláře Pavel Hnilička Architects + Planners. Ta vznikla v roce 2021 přejmenováním dřívější kanceláře Pavel Hnilička Architekti, která fungovala už od roku 2003. Architekt se narodil v roce 1975 v Praze. Studoval na Fakultě architektury ČVUT v Praze u Prof. Lábuse a na ETH Zürich u Prof. Eberleho. Věnuje se návrhům a realizaci staveb, územním a regulačním plánům pro města a obce. Jedním z klíčových předmětů jeho zájmu je vztah teorie a praxe v navrhování. Mimo jiné je i autorem knihy Sídelní kaše. V portfoliu jeho ateliéru najdeme rodinné domy, územní celky, bytové domy i veřejné budovy. Nejvíce se kancelář však zaměřuje na plánování územních celků.

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti
15 m 50 s

Pavel Hnilička (Pavel Hnilička Architects+Planners)

Ač by se zdálo, že Pavel Hnilička by mohl být příbuzný architekta Eduarda Hniličky, není tomu tak. Jeho dědeček byl legionář a on sám se k architektuře dostal už v dětství, kdy ho zajímaly veškeré stavebnice. Cesta na ČVUT byla proto jasná. V současné době se Pavel Hnilička zabývá například založením nového městečka na okraji Prahy – Lichoceves nebo stavbou centrály České spořitelny na Smíchově.

Mohlo by vás zajímat

Města a urbanismus
25 m 54 s

Luděk Sekyra, Boris Redčenkov a Tomáš Homola nad projektem Smíchov City

Smíchov je tradiční pražská čtvrť s bohatou historií v těsné blízkosti historického centra hlavního města. Sousedí s Malou Stranou a přes řeku je památný Vyšehrad. V 19. století se stal Smíchov epicentrem vznikajícího průmyslu, který se ovšem ve 20. století zastavil a zůstal zde jeden z největších pražských brownfieldů. Toto území ale v nadcházejících letech čeká velmi zásadní proměna. Jde o největší projekt v moderních dějinách. O tomto projektu diskutovali u jednoho stolu osobnosti, které se na rozvoji tohoto území významně podílejí. Luděk Sekyra je zakladatel společnosti Sekyra Group a hlavní investor záměru. Boris Redčenkov, architekt z ateliéru A69 a autor urbanistického konceptu. Tomáš Homola, místostarosta městské části Praha 5, který je zodpovědný za strategický rozvoj.

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl