ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect v regionech Nový projekt na podporu turismu představuje významná místa spojená s Tomášem Baťou

Nový projekt na podporu turismu představuje významná místa spojená s Tomášem Baťou

Nový projekt na podporu turismu představuje významná místa spojená s Tomášem Baťou
9. 4. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová, Foto: Památník Tomáše Bati

Byl spuštěn zajímavý projekt na podporu turismu. Díky němu mohou zájemci objevovat unikátní baťovská místa, technické zázraky a dokonalou architekturu. Projekt nese název Baťův region a jedná se o on-line rozcestník, který zavede zájemce například do Baťova mrakodrapu či na Baťův kanál. Navíc nabídne množství tipů na výlety či tematické poznávací okruhy i sezónní novinky.

„Zlín díky odkazu Tomáše Bati vždy ztělesňoval českou variantu amerického snu o úspěchu. Moderní podoba města vznikla díky Baťovi na rýsovacích prknech nejlepších architektů a urbanistů své doby,“ říká primátor města Zlína Jiří Korec a dodává: „Zlín je město postavené na zdánlivě utopistické myšlence, že může existovat místo, kde jsou práce a život v souladu. Jak se to povedlo realizovat můžete posoudit na vlastní oči z vyhlídky 21. patra budovy takzvaného Baťova mrakodrapu. Z terasy nakouknete nejen do celého továrního areálu a centra města, ale jistě vás zaujme i pohled na typické cihlové baťovské domky rozeseté v zeleni po stráních.“

„Mezi dominanty Zlína patří obnovený Památník T. Bati, architektonický skvost mezinárodního významu, v původní Vile Tomáše Bati se koná řada zajímavých akcí. Jsem rád, že jsme součástí projektu, který turistům představí všechna baťovská místa na jedné platformě,“ dodal primátor.

Partnery projektu jsou nejen provozovatelé turistických cílů, ale také ti, kterým je baťovské myšlení a podnikání vlastní. Mezi nimi najdete například Univerzitu Tomáše Bati s Informačním centrem Baťa, Zlínský architektonický manuál, který mapuje architektonické a umělecké objekty, soubory staveb a veřejných prostranství vzniklých v letech 1894–2018 na Zlínsku. Nedílnou součástí projektu, který se snaží propojit veřejný a soukromý sektor, jsou také firmy nesoucí Baťův odkaz. Mezi ně patří Obchodní dům Zlín, hotel Tomášov a Interhotel Zlín, provozovatelé kaváren, bister a výrobních podniků sídlících v baťovských budovách.

 „Nejdůležitějším přínosem projektu je skutečnost, že se vůbec poprvé potkali zástupci všech organizací, které se baťovskému tématu věnují. Už první společné aktivity projektu Baťův region představují veřejnosti téma uceleně a atraktivní formou,“ říká Jana Tkadlecová, manažerka destinace Zlínsko a Luhačovicko. Turisté a výletníci už nebudou muset hledat informace na různých místech, ale budou je mít přehledně seřazené a aktualizované v jednom on-line rozcestníku. Právě tady bude představena i nová vizuální identita Baťova regionu.

Baťův region v nejbližších dnech představí také papírového průvodce po baťovských místech. Brožura bude k dispozici v informačních centrech i na recepcích hotelů. Tiskovina prezentuje nejen město Zlín, ale také unikátní plavební vodní cestu Baťův kanál, satelity obuvnického impéria Otrokovice a Napajedla i město Luhačovice, kam jezdil Tomáš Baťa s rodinou do lázní.

„V první fázi jsme upřeli síly k mapování našich lokálních cílů a atraktivit, které může turista obsáhnout při návštěvě Zlínského kraje. Protože dobře víme, že Baťův region nemá hranic, v dalších krocích chceme doporučit výletníkům návštěvu také takzvaných malých Zlínů, baťovských enkláv, které vznikaly po celém světě po zlínském vzoru,“ doplňuje manažerka projektu Žaneta Kögler.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Památník Tomáše Bati ve Zlíně je po rekonstrukci opět otevřený. Nechybí ani replika letounu Junkers F 13

Budova pocházející od jednoho z nejvýznamnějších českých architektů a sochařů Františka Lýdie Gahury byla otevřena rok po smrti továrníka Tomáše Bati. Stavba je považována za nejhodnotnější památku zlínského konstruktivismu a podle odborníků je vrcholem fenoménu tzv. baťovské architektury. Památník je po letech obnoven a čeká na své návštěvníky.

Mohlo by vás zajímat

Hotely, obchodní a zábavní centra
4 m 01 s

Obchodní dům Baťa

Ve čtvrtém díle pořadu Skryté poklady architektury se Zdeněk Lukeš přesune od paláce Koruna zase na protější stranu Václavského náměstí, a to k obchodnímu domu, v němž se už téměř sto let prodávají boty. Navštíví funkcionalistickou budovu, při jejíž stavbě byl uplatněn další československý patent a která na své střeše nese hrdý název Baťa.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Slavný výtah v Baťově zlínském království je po rekonstrukci

Ve zlínském Baťově mrakodrapu po rekonstrukci opět funguje páternoster neboli oběžný výtah. Renovace výtahu si vyžádala 18,2 milionu korun, sdělila dnes ČTK v tiskové zprávě Adéla Kousalová, mluvčí Zlínského kraje. Kraj, jež má v mrakodrapu sídlo, byl investorem rekonstrukce, která trvala devět měsíců.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Západní část Baťovy “jednadvacítky“ je konečně přístupná. Návštěvníci tak mohou projít celou trasu

Návštěvníci si konečně mohou projít celou trasu zlínského Baťova mrakodrapu, ve kterém sídlí krajský a finanční úřad. Doteď byla přístupná jen její východní část. Nově zpřístupněná západní část nabízí například animovaný film nebo bronzový model Zlína.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl