ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Nové bydlení stále láká, povolovací procesy a nárůst cen je problém

Nové bydlení stále láká, povolovací procesy a nárůst cen je problém

Nové bydlení stále láká, povolovací procesy a nárůst cen je problém
23. 1. 2019 / Autor: central-group.cz Popisek: Vizualizace lokality Letňanské zahrady pohled A

Představitelé tří pražských developerských společností dnes vystoupili na tiskové konferenci. Ta se konala v hlavním městě a zástupci společností komentovali vývoj situace na realitním trhu. Minulý rok se v Praze podle nich prodalo pět tisíc nových bytů, tedy o pět set méně než v roce předchozím. A to přesto, že nabídka nového bydlení v Praze v loňském roce vzrostla na pět tisíc čtyři sta bytových jednotek. Vyplývá to z aktuální analýzy společností Trigema, Skanska Reality a Central Group, která zároveň uvádí, že průměrná cena za nový pražský byt přesáhla psychologickou hranici sto tisíc korun za metr čtvereční.

Uvedení nových projektů do prodeje nadále protahují neustále kritizované zdlouhavé povolovací procesy a složitá legislativa. Dlouhodobý odliv pracovních sil ze stavebnictví a s tím spojený nedostatek kapacit u důležitých profesí brzdí plánovanou výstavbu. Citelný nárůst cen stavebních prací a stavebního materiálu ji navíc prodražuje až o desítky procent.

Druhý kvartál byl nejsilnější

aktuální analýzy rovněž vyplývá, že v uplynulém roce se celkem prodalo pět tisíc nových bytů. Pro srovnání, v roce 2017 to bylo pět tisíc pět set jednotek a v roce 2016 se prodalo šest tisíc šest set padesát nových bytů.

Druhý kvartál byl z hlediska prodejů nejsilnější, a to s patnácti sty padesáti prodanými byty. Nejslabší období z hlediska prodejů bylo ve třetím kvartálu, během kterého se prodalo tisíc padesát jednotek. Nejvíce bytů se prodalo v Praze 5, dvacet tři procent, dále v Praze 9, dvacet procent, a Praze 10, sedmnáct procent. Nejméně bytů se za celý rok prodalo v Praze 6, a to pouhá dvě procenta z celkového prodeje.

Poptávka po novém bydlení je velká

„Už třetí rok po sobě počet prodaných bytů v hlavním městě klesá. Obchodně silnější byla přitom první polovina minulého roku, kdy se na trhu uplatnilo padesát pět procent ze všech jednotek prodaných v daném roce. Druhou polovinu roku ovlivnila opatření centrální banky a rostoucí úrokové míry z hypoték. Doufáme, že se letos již situace stabilizuje, protože poptávka po novém bydlení zůstává stále velká. Praha bude pro zájemce o nemovitosti určitě atraktivní i v budoucnosti,“ říká Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.

Ještě citelnější pokles byl vloni zaznamenán v regionech, kde se podle analýzy Trigemy celkově prodalo pouze čtyři tisíce pět set třicet pět nových bytů. Velký podíl na tom má právě poslední čtvrtletí, kdy se jednalo jen o šest set osmdesát pět jednotek. V roce 2017 přitom počet prodaných bytů v regionech převýšil počet jednotek realizovaný v hlavním městě, když dosáhl úrovně šest tisíc sto bytů. Vyšším prodejům mimo Prahu tentokrát nepomohla ani nižší cena za nové bydlení, která v posledním kvartálu dosáhla úrovně padesát tři tisíc pět set sedmdesát korun na metr čtvereční.

Kde jsou nejdostupnější byty

Aktuálně zaplatí zájemce o nové bydlení v Praze kolem sto jeden tisíc korun za metr čtvereční. Meziročně je to o devatenáct procent více. Nejdražší byty jsou tradičně v Praze 1 a 2, kde zájemce za metr čtvereční zaplatí sto devadesát osm tisíc korun. Nejdostupnější byty jsou pak v Praze 4 a 10, kde se prodejní cena pohybuje kolem osmdesáti devíti tisíc korun za metr čtvereční.

Jak říká Petr Michálek, generální ředitel Skanska Reality: „Zájem o bydlení v Praze trvá. Lidé zvyšují své nároky na bydlení, chtějí bydlet v novém či koupit byt na investici, stále častěji ale musí činit kompromis u velikosti bytu nebo lokality. Je třeba zvýšit nabídku a také začít hledat cesty k cenově dostupnějším bytům a doplnit segment levnějšího bydlení, který prakticky vymizel. Dle mého názoru za současného stavu ceny nového bydlení v Praze klesat nebudou, naopak i nadále budou růst a to v řádu jednotek procent.“

Praze bude chybět sto tisíc bytů

Podle analýzy jsou nejdražší bytydispozicemi 1+kk, u nichž klient za metr čtvereční zaplatí kolem sto dvaceti tisíc korun. Levněji pak vychází byty s dispozicemi 3+kk, kde se metr čtvereční pohybuje kolem devadesáti dvou tisíc korun za metr čtvereční.

„Nabídka nových bytů v Praze je stále velmi nedostatečná. Přestože došlo meziročně k jejímu zvýšení, například v říjnu minulého roku nebylo vydáno žádné stavební povolení na byt v bytovém domě. O stále kritické situaci svědčí i fakt, že od ledna do listopadu loňského roku bylo povoleno jen dva tisíce sto devadesát čtyři bytů, což znamená, že za celý rok se bude pražský trh pohybovat přibližně na dvou a půl tisících povolených bytů. V Praze by však podle našich propočtů bylo potřeba povolovat ročně minimálně deset tisíc bytů, tedy čtyřikrát více. Pokud bude povolování takto pokulhávat i nadále, bude v roce 2030 Praze chybět kolem sta tisíc bytů, tedy bydlení minimálně pro dvě stě tisíc lidí,“ komentuje situaci Dušan Kunovský, šéf Central Group.

nyv

Psali jsme také:

Skanska Reality
Kolbenka vstává z popela, oživuje ji Skanska Reality
Skanska Reality otevřela v pražských Modřanech Parkové muzeum, zve také k návštěvě kavárny
Areál bývalého modřanského cukrovaru ožívá. Přijďte se podívat
Trigema
Profilové video: Skupina Trigema
Cyberdog: Když se netradiční architektura a moderní technologie snoubí s kvalitní gastronomií
Ateliér Black n' Arch
Profilové video: Ateliér Black n' Arch

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl