ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Skleněná budova v Novém Boru i základní škola u Prahy, obě stavby uspěly hned v několika soutěžích

Skleněná budova v Novém Boru i základní škola u Prahy, obě stavby uspěly hned v několika soutěžích

Skleněná budova v Novém Boru i základní škola u Prahy, obě stavby uspěly hned v několika soutěžích
3. 11. 2020 / Autor: Zuzana Duzbabová

Co mají společného základní škola AMOS v Psárech u Prahy a sídlo společnosti Lasvit v Novém Boru? Obě tyto stavby uspěly v prestižní soutěži Grand Prix Architektů a ceny sbíraly i rámci akce Interiér roku. Zatímco základní škola uspěla hlavně díky své šetrnosti k životnímu prostředí, skleněný dům zase porotu učaroval tím, že autoři dokázali spojit historii s moderními prvky architektury.

V Novém Boru je možné vedle roubených chaloupek zahlédnout také dvě moderní stavby. Obě patří společnosti Lasvit a na svědomí jej mají architekti Štěpán Valouch a Jiří Opočenský z ateliéru ov-a.

Nový Bor je zajímavý tím, že v roce 1790 tam vznikl unikátní urbanismus a stavěl se tam jeden dům za druhým, stavěl to místní tesař a bylo to barokní zahradní město. My jsme přišli s konceptem, že firma Lasvit má dokoupit další domy v bloku a prázdné parcely jsme zastavěli novými domy,“ popisuje architekt Štěpán Valouch.

Jeden z nich pak vypadá jako velká lucerna. Tento vzhled není náhodný, firma, pro kterou tento projekt připravili se věnuje návrhům a výrobě zakázkových světelných instalací.

„Skleněná novostaba přejímá tvar původních chalup, jen je z jiného materiálu. Je současná, poloprůsvitná, krytá skleněnými šablonami, které navazují na tvarosloví břidlicových šablon, které se v těch místech hodně používají. Pracujeme v něčem s tradičními tématy a s novými materiály. Je to věc, která přitahuje pozornost, je to v historickém prostředí, ale zároveň jsme se to snažili navrhnout s respektem k prostředí," vysvětluje Jiří Opočenský.

A právě tento přístup ocenila také mezinárodní komise v rámci Grand Prix Architektů, zvané také jako Národní cena za architekturu. Jednou z členek hodnotící komise byla i nizozemská architekta Fokke Moerel.

„V tomto projektu vidíte vše pospolu, vidíte staré architektonické dědictví a současně i moderní prvky. Samozřejmě z jedné strany poukazuje a oslavuje dědictví a z druhé strany vytváří soubor hodnot. Můžete vidět, že ta firma žije, že to není prodejna ale místo, kde se skutečně pracuje. Použití skla a skleněných tabulí, které se mění během dne je úchvatné sledovat,“ komentovala Moerel během udílení cen.  

Druhou budovou, které také zabodovala v několika soutěžích, je objekt základní školy AMOS pro Psáry a Dolní Jirčany. Projekt mají na svědomí SOA ARCHITEKTI. O projektu jsme již detailněji informovali.

Úspěch základní školy v Psárech u Prahy, jedná se o nejšetrnější budovu roku

Interiér roku? Rodinný dům i vinný bar

V rámci soutěže Interiér roku se stala absolutním vítězem novostavba v pražských Jinonicích z pera studia Atelier 111 architekti. Stavba zaujme už na první pohled při pohledu z ulice, kde můžete vidět velké okno ve štítové stěně. Samotnému interiéru dominuje dřevo, a to dub a smrk. V hlavní obytné místnosti navrhli autoři unikátní vlašský krov.


Rodinný dům v Jinonicích

V kategorii soukromý interiér uspěla Baugruppe - třípodlažní vila v Praze. Objekt před rekonstrukcí zakoupily společně tři rodiny. Autoři ze studia No Architects pak navrhli v kařdém podlaží zcela unikátní byty. Místo sklepa vznikl společný prostor prádelny, technického zázemí i klubovna.

Cenu za nejlepší veřejný interiér získal vinný bar Autentista. Klenutý prostor domu na Starém městě dává jedinečnou příležitost pro vznik příjemného prostoru, který jako kdyby si o vyžití pro degustaci vín jen říkal. Bar, který navrhlo Studio Formafatal působí noblesně a zároveň nenuceně.

Vinný bar Autentista

Cena generálního partnera mířila k Jiřímu Dohnalovi za nové apartmány v Harrachově. Obytné domy mimo jiné nabízí i luxusní bydlení určené k víkendovým pobytům a relaxaci. Cenu novinářů obdržel zrekonstruovaný prostor prvorepublikového bytu, kde se mísí etno a boho styl, autorem je bytová designérka Iva Hájková.

Doporučujeme:

TV Architects představuje: Architektonická kancelář ov-a

Sportovní hala v Modřivích zabodovala v prestižní soutěži Grad Prix Architektů

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl