ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Inovace a technologie Materiály, technologie a konstrukce Povinnost fotovoltaiky pro novostavby od roku 2028

Povinnost fotovoltaiky pro novostavby od roku 2028

Povinnost fotovoltaiky pro novostavby od roku 2028
5. 5. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová

Poslanci Evropského parlamentu schválili povinnost instalace nových fotovoltaických elektráren na budovách v rámci evropské směrnice o energetické náročnosti budov. Nová povinnost vstoupí v platnost postupně od roku 2026 ve všech členských státech Evropské unie.

Invaze Ruska na Ukrajinu v roce 2022 naplno ukázala, že energetická i klimatická krize mají společného jmenovatele: fosilní paliva. Zároveň je zřejmé, že na cestě ke klimatické neutralitě nemůže Evropa dále v tak velké míře spoléhat na fosilní plyn coby přechodné řešení. Evropská unie proto přišla s plánem REPowerEU. Tento plán má pomocí inovací zajistit dostupnost cenově únosné elektrické energie z obnovitelných zdrojů a urychlit přechod na čistou energii do roku 2030 v souladu s cíli evropské Zelené dohody.

Motivací je tedy ukončit závislost EU na ruském plynu a dalším dovozu ze zahraničí. „Podle plánu Evropské unie bychom měli všechny nové budovy stavět energeticky neutrální. To znamená, že od roku 2028 budou muset být všechny novostavby bezemisní a budou muset mít vlastní fotovoltaickou elektrárnu. Pro sídla veřejné správy bude platit pravidlo nejspíš už od roku 2026. V tuto chvíli máme velkou poptávku od obcí, kde chtějí fotovoltaiku umístit na hasičárny, knihovny či úřady s pomocí dotací,“ říká Jan Votápka, vedoucí oddělení spolupráce s developery společnosti S-Power Energies s.r.o.

V praxi to znamená, že FVE musí být součástí stavebních prací. Navíc veřejné instituce musí na své budovy instalovat FVE zpětně.

Nová směrnice bude vyžadovat:

  • Instalace FVE na nových komerčních a veřejných budovách do roku 2026
  • Instalace na komerčních a veřejných budovách, které projdou příslušnou renovací od roku 2027
  • Instalace FVE na nových obytných budovách od roku 2029
  • Instalace FVE na stávajících veřejných budovách do roku 2030

Technické nastavení si ale členské státy stanoví samy a bude se odvíjet od národní legislativy. Stále bude brána v potaz nákladově-optimální úroveň.

Pokud vezmeme v potaz využití kombinace fotovoltaiky a teplného čerpadla, může uspořit 70 až 80 procent spotřeby energie objektu. Jedná se o systém, jehož výhodami je úspora energie, větší nezávislost, výhodná investice či snížení a fixace provozních nákladů a mimo jiné i ochrana životního prostředí. Možné je systém aplikovat nejen na rodinný dům, ale i na kancelářskou budovu či bytový dům.

Například společnost S-Power Energies s.r.o. nabízí vhodná řešení pro bytové domy, obce a města, pro firmy a samozřejmě i pro rodinné domy. Je schopna zajistit projektovou dokumentaci, vše zrealizovat na klíč a připojit k síti včetně potřebné administrativy.

Mohlo by vás zajímat

Fotovoltaické elektrárny

Zvažujete fotovoltaiku na bytový dům, ale bojíte se složitosti instalace? Podívejte se na kompletní průběh realizace!

V současném světě, kde se stále více zaměřujeme na udržitelnost a ochranu životního prostředí, se stává fotovoltaika stále populárnějším řešením pro získávání elektrické energie. To už dávno neplatí jen pro rodinné domy, ale v posledních měsících přibývá panelů i na střechách bytových domů. Cíl pro všechny obyvatele domu je jasný - snížit náklady na energii a zvýšit energetickou nezávislost domácností. Pojďte se s námi podívat na to, jak probíhala instalace fotovoltaické elektrárny na klasický sídlištní bytový dům v Hradci Králové. Prozradíme vám i konkrétní čísla ohledně ceny, výkonu a návratnosti.

Mohlo by vás zajímat

Materiály, technologie a konstrukce
9 m 00 s

Zvažujete fotovoltaickou elektrárnu na komerční objekt? Toto jsou parametry, které by vás měly zajímat

Fotovoltaická elektrárna se vyplatí v podstatě každé firmě, která má vlastní budovu. Obzvláště pak firmám s vysokou spotřebou elektřiny, nebo se zvýšenou spotřebou v letních měsících. Jaká jsou možná technologická řešení?

Mohlo by vás zajímat

Materiály, technologie a konstrukce
9 m 51 s

Fotovoltaická elektrárna pro velké podniky - kolik stojí, za kolik vyrobí elektřinu a jaká je návratnost?

Poptávka po udržitelné energetice stále roste. Zájem o fotovoltaické elektrárny a další energetické investiční projekty pro komerční objekty se za poslední rok zněkolikanásobil hlavně kvůli růstu cen energií. Dobrou zprávou je, že aktuální dotační politika je k obnovitelným zdrojům energie více než štědrá.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl