ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Na náměstí Emila Škody v Plzni vyroste bytový dům za několik set milionů korun

Na náměstí Emila Škody v Plzni vyroste bytový dům za několik set milionů korun

Na náměstí Emila Škody v Plzni vyroste bytový dům za několik set milionů korun
26. 9. 2023 / Autor: MMP, Vizualizace – ateliér Nosek & Raffelová architekti, s. r. o.

Nový dům poblíž centra nabídne 68 bytů. Aktuálně je zpracovaná studie a samotný projekt by měl být hotový do roku a půl. Objekt dotvoří a uzavře stávající blok domů, přičemž se stane součástí nově revitalizovaného náměstí. Jde o lokalitu v blízkosti centra města, která autobusové nádraží a zanedbané okolí promění v plnohodnotnou městskou čtvrť s byty, obchody a kancelářemi. Nový bytový dům tak bude jedním z prvních viditelných kroků k revitalizaci a proměně tohoto území.

Stavbu zaplatí město ze svého, plánuje, že si vezme výhodný úvěr, jehož splátky chce hradit z nájmů bytů 2+kk a 3+kk.

„Naším cílem je využívat městské pozemky pro tvorbu nájemního bydlení pro občany, kteří nedosáhnou na vlastní byt. V tomto případě navíc pomůžeme revitalizovat lokalitu, která se bude do budoucna rozvíjet v kvalitně urbanizovanou čtvrť s dostatkem zeleně a veřejných prostorů,“ přiblížil technický náměstek primátora města Plzně Pavel Bosák.

Pro lokalitu nyní město aktualizuje územní studii, která vymezí stavební bloky a stanoví regulaci pro výstavbu. Jedním z nich je právě stavební blok daný ulicemi Husova, Tylova, Husovým náměstím a náměstím Emila Škody. Kromě benefitu výstavby městských bytů se jedná o významnou investici v transformačním území, která ukazuje směr proměny a možnou budoucí podobu celého území.

Nový dům má navržená dvě podzemní podlaží s parkovacími stáními a šest nadzemních pater se sedmým ustupujícím patrem. V přízemí budou nebytové prostory určené pro obchod a služby, ve vnitrobloku architekt navrhuje pobytovou zeleň. „Byty jsou navrženy s ohledem na možný požadavek bydlení jak pro rodiny s dětmi, tak pro seniory. Vybrané byty lze také vybavit pro osoby s omezenou schopností pohybu, tedy pro bydlení hendikepovaných občanů,“ uvedla Světlana Budková, radní pro oblast bytovou včetně dostupného a sociálního bydlení.

Střecha bytového domu je řešena jako zelená, má mít vliv na zlepšení mikroklimatu, zachytávání prachu a nečistot z ovzduší či snížení hluku v zástavbě. Návrh také počítá s retenčními nádržemi pro zachycování dešťových vod, které mohou být dále využity např. pro závlahu zahrady ve vnitrobloku.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
5 m 15 s

Semlerova rezidence (působení Adolfa Loose v Plzni)

Když stavební úřad nepovolil nástavbu domu podnikatelů Semlerových na Klatovské třídě 19, rozhodl se Oskar Semler vybudovat svou rezidenci v zakoupeném starším domě z roku 1923 postaveném Škodovými závody. Loos se svým žákem a spolupracovníkem Heinrichem Kulkou (1900-1971) zde vytvořil jakýsi dům v domě na principu svého prostorového plánu (Raumplan), který známe třeba z pražské Müllerovy vily. Rezidenci dominuje ústřední prostor obytné haly na výšku dvou podlaží. Z ochozu haly jsou přístupné jídelna, pokoj pro hosty, zimní zahrada a v dalším patře ložnice. Zdevastovaný byt byl nákladně rekonstruován dle projektu arch. Petra Domanického, spravuje ho Západočeská galerie, která tu má i studijní centrum, je tu i stylová kavárna.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
5 m 55 s

Byt doktora Vogla a byt Krausových (působení Adolfa Loose v Plzni)

V Klatovské ulici 12 se nachází Loosem navržený byt s ordinací pro manžele MUDr. Josefa a Štěpánku Vogelovi. Byt z roku 1928 je dnes součástí prohlídkového okruhu. Vznikl na místě staršího Loosova apartmá pro rodinu Beckovu z roku 1908. Zachoval se zde jen obývací pokoj s jídelnou. Pokoj, jehož stěny zdobí japonské dřevoryty, je obložen dýhou z třešňového dřeva, polosloupy pak mušlovým mramorem, jídelna má obklad ze žlutého travertinu. Zachovala se i část původního zařízení doplněného replikami.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
4 m 26 s

Velká synagoga v Plzni

Synagoga nahradila malou původní synagogu ve dvoře domu ve Smetanově ulici 5 (ta je po nedávné rekonstrukci rovněž přístupná). Projekt vypracoval vídeňský architekt Max Fleischer (1841-1845), ale definitivní plány jsou dílem plzeňského stavitle Emanuela Klotze (1844-1908), stavbu provedl Rudolf Štech. Monumentální neorománská trojlodní budova s dvojicí věží v uličním průčelí je dodnes jednou z největších synagog na světě. Dlouho chátrala, ale nyní je po náročné rekonstrukci a vlastní ji plzeňská židovská obec. Zachráněn byl i rabínský dům ve dvoře za synagogou.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl