ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus K rozvoji pražského Nového Sedlece přispěje i chystaná tramvajová trať

K rozvoji pražského Nového Sedlece přispěje i chystaná tramvajová trať

K rozvoji pražského Nového Sedlece přispěje i chystaná tramvajová trať
17. 6. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Plynulý a koordinovaný rozvoj lokality Nový Sedlec má zajistit nová urbanistická studie, která je již hotová a připravená pro projednání s městskými částmi. Jedním z klíčových projektů je i příprava nové tramvajové trati v úseku Nádraží Podbaba – Suchdol, která je ve studii zahrnuta. Kromě nového spoje se zde počítá s novou zástavbou včetně občanské vybavenosti.

Lokalita Nového Sedlce se rozkládá na území tří městských částí – Pahy 6, Suchdola a Lysolají. Nově vzniklá urbanistická studie zde předpokládá postupný rozvoj a doplnění výstavby. Součástí studie je i nově navrhovaná tramvajová trasa z Dejvic do Suchdola.

Urbanistickou studii Nového Sedlce jsme zadali před dvěma lety s cílem koordinovaného rozvoje lokality. Pro obsluhu území zadáváme DPP přípravu nové tramvajové tratě. Vznikne propojení Strahova přes Kulaťák do Suchdola. Nová trať také pomůže zklidnění dopravy a uvolní městu ruce při revitalizaci Vítězného náměstí. Studie tak pomůže urychlit plánování a koordinaci jak tramvajové trati, tak výstavby bytů a s ní související veřejné vybavenosti,“ říká Petr Hlaváček, I. náměstek primátora.

„Vznikne důležitá nová trať, která propojí Dejvice a Suchdol, kterou využijí nejen studenti ze strahovských kolejí při cestě na Českou zemědělskou univerzitou. Je to i řešení naplňující náš klimatický závazek v oblasti ekologičtější dopravy. Nové tramvajové spojení pomůže také zklidnit Vítězné náměstí od vysokého provozu autobusů a sním spojený hluk a zátěž na ovzduší”, říká primátor hlavního města Prahy, Zdeněk Hřib.

Jedním z hlavních důvodů zavedení tramvaje je i rozvoj vysokoškolského areálu České zemědělské univerzity, kam v současnosti jezdí pouze autobusy, ty jsou ale mnohdy přeplněné a ve špičce nabírají na zpoždění kvůli silnému provozu.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Okolí Dejvické v Praze bude kompletně dostaveno

Vítězné náměstí v Praze se dočká revitalizace. Město Praha se totiž zapojí do přípravy architektonické soutěže na poslední nedostavěnou část této lokality. Území je vymezené ulicemi Evropská, Šolínova a Jugoslávských partyzánů. Mezinárodní soutěž proběhne formou tzv. soutěžního workshopu. Cílem je navázat na původní Engelův návrh, který vznikl již před 100 lety.

„Tramvajová trať umožní ve své trase na Suchdol zajistit plošnou dopravní obsluhu rozvojového území Nového Sedlce, která by jinak ani nebyla možná. V ulicích Podbabská a Roztocká se předpokládá nezávislé vedení tratě a na jejím konci se uvažuje o vzniku záchytného parkoviště P+R. Tramvaj zajistí vysokou spolehlivost spojení, jelikož naváže na samostatné vedení trati v ulici Jugoslávských partyzánů, kde se dnes autobusy často dostávají do kolon. Tramvajová trať, která předchází výstavbě Pražského okruhu pomůže efektivně zajistit veřejnou dopravu směrem k centru městské části Praha 6 “ doplňuje Adam Scheinherr, náměstek primátora pro oblast dopravy.

Cílem projektu je společně s tramvajovou tratí vytvořit i příjemné okolí. Prověřování záměru prošlo od roku 2006 dynamickým vývojem s celou řadou variant. Tramvajová trať bude mít nakonec více než 5 kilometrů, zastaví celkem na devíti zastávkách a budou na ni jezdit tři denní a jedna noční linka,“ dodává Ondřej Boháč, ředitel IPR.

Tramvajová trať do Podbaby je i součástí Plánu udržitelné mobility hl. m. Prahy a jejím záměrem je snížení uhlíkové stopy, zvýšení spolehlivosti dopravy a zlepšení její dostupnosti. Nové tramvajové spojení uleví Vítěznému náměstí od vysokého provozu autobusů a s sním spojenou míru hluku a kvalitu ovzduší. Cestující ze Suchdola navíc získají přímé spojení s centrem města.

Psali jsme také:

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl